Update aandelenmarkten

Afgelopen week zijn er drie signalen afgevuurd, die allen wijzen op één richting voor de beurzen: opwaarts. Hoog tijd voor een update! Sommige klinken als wat hocus pocus, maar blijf even lezen, dan wordt alles duidelijk.

— Lees ook: De handleiding over aandelen kopen

Drie zeldzame signalen in de markt

In de afgelopen week hebben we 3 signalen gezien:

  1. Een Zweig Breadth Thrust
  2. Een Whaley Breadth Thrust
  3. Een Triple 70

Voordat we ingaan op de signalen, even een korte achtergrond. Wij zijn zelf ‘big believers’ in breadth in de markten. Breadth meet hoeveel aandelen participeren in een beweging. Dat is voor ons een veel logischere manier om naar de markten te kijken, dan bijvoorbeeld een index.

Voorbeeld: alle aandelen in de AEX-index staan in ’t groen, maar Shell daalt met 10% en trekt de hele index in het rood.

Als je enkel naar de AEX kijkt, denk je een slechte beursdag te hebben. Maar eigenlijk is de beursdag heel positief. Alle aandelen staan immers in het groen, op één na.

Positieve breadth is dus eigenlijk een situatie waarin meer aandelen stijgen dan dalen. En negatieve breadth ontstaat wanneer meer aandelen dalen dan stijgen.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat breedgedragen bewegingen in de markt vaak langer duren. En duidelijke breadth-signalen dus zeer indicatief zijn voor een beginnende trend.

Dat brengt ons weer bij de 3 signalen die tijdens de beweging van vorige week zijn afgevuurd. Het zijn signalen die niet heel vaak, tegelijkertijd voorkomen. Zeker niet, in het najaar – vlak voor het eindejaar.

Seth Golden heeft een tabelletje gemaakt waarin de ‘Triple Barrel’ (een combinatie van Zweig, Whaley en Triple 70) is afgezet tegen de rendementen op de aandelenmarkten.

Krachtige signalen voorspellen dubbelcijferige marktgroei

Allereerst zie je dat er maar een paar signalen zijn afgegeven, in de jaren ’70, de jaren ’80, en vervolgens in de jaren ’10 van deze eeuw.

Wat merk je op:

1. Na het samenkomen van deze drie signalen, is de gemiddelde pullback op de beurs 6,1% in de eerste 3 maanden. Met andere woorden: na het ontstaan van dit signaal, is het niet in één rechte lijn omhoog, pullbacks zijn normaal.

2. De gemiddelde stijging na 3 maanden, is 9,6%.

3. De gemiddelde stijging na 6 maanden, is 16,2%.

4. De gemiddelde stijging na 12 maanden, is 26%. En er zijn ook uitschieters naar boven toe, tot maximaal 41,2%.

Om dit even kort samen te vatten:
In de afgelopen week zijn drie ‘breadth’ signalen getriggerd. Namelijk de Zweig, de Whaley en de Triple ’70. In de afgelopen 50 jaar, zijn deze drie signalen gezamenlijk/tegelijkertijd slechts 7 keer afgevuurd.

In 100% van de gevallen, stonden de beurzen na 12 maanden hoger met dubbelcijferige percentages. Gemiddeld genomen met 26%.

HEEL bullish signaal

Nu kunnen we ons best voorstellen dat u denkt: mhuah, ik laat m’n beleggingsbeslissingen niet afhangen van een signaal dat de ‘Whaley’ heet, waar ik nog nooit van heb gehoord.

Groot gelijk.

Wij doen dat ook niet. Maar zien het signaal wel als HEEL bullish.

Neem bijvoorbeeld de Whaley: die ontstaat op het moment dat het aantal aandelen dat al vijf dagen stijgt, groter is (ratio van 3-1) dan het aantal aandelen dat daalt. Historisch gezien, wordt dit signaal voornamelijk getriggerd op het moment dat een berenmarkt of correctie eindigt.

De triple 70 ontstaat op het moment dat het percentage stijgende aandelen groter is dan 70% voor meer dan 3 dagen achter elkaar.

En de Zweig Breadth Thrust (inderdaad, ontwikkeld door dé Martin Zweig) is een signaal dat sinds de tweede wereldoorlog eigenlijk altijd hogere koersen signaleert.

Bullishe koopdruk na correcties

Al deze signalen ontstaan voornamelijk nadat beurzen flink zijn gecorrigeerd en ineens breedgedragen worden gekocht.

Die koopdruk komt meestal, omdat meerdere partijen tegelijkertijd op de koopknop drukken. En dat maken dit soort signalen zo bullish: ze ontstaan niet omdat een Wall Street Whizzkid extreem bullish is geworden, maar juist omdat er heel veel participanten zijn die zin krijgen om te kopen.

Als een particulier een positie inneemt, is dat meestal binnen een dag geregeld. Maar als een fonds een positie inneemt, dan duurt het dagen tot weken voordat ze zijn uitgekocht.

Zeker als het wat minder liquide aandelen zijn.

Dat verklaart ook, waarom deze signalen na een paar maanden vaak nog steeds werken.

Heel simpel gezegd blijkt uit deze data dat meerdere partijen vorige week zijn ‘gebeten door de bull bug’ en bullish zijn geworden.

Wat zeker met oog op de eindejaarsperiode, wat ons betreft, zeer…. zeeer… zeeeeer bullish is.

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.