Tweede coronagolf: kies uw aandelen goed

Nu het coronavirus opnieuw aan kracht wint en onze levens weer ten volle gaat bepalen, vragen veel beleggers zich af welke aandelen het de komende maanden goed zullen doen en welke niet. We gaan het warm water niet uitvinden en zijn bij een rapport van KBC Securitirs uitgekomen waarin analisten van de broker deze oefening maken. Een overzicht met enkele van onze opmerkingen.

Eerst de mogelijke verliezers
De KBC Securities-analisten selecteerden binnen hun universum van Benelux-aandelen enerzijds de 15 meest kwetsbare bedrijven bij een tweede coronagolf, op basis van het bedrijfs- en het solvabiliteitsrisico en de liquiditeitspositie, en anderzijds de 15 veiligste bedrijven, die het meest veerkrachtig zouden moeten zijn en ook een tweede golf zonder al te veel kleerscheuren moeten kunnen doorstaan. En nu die tweede coronagolf zich steeds meer aftekent en Nederland en Frankrijk al een gedeeltelijke lockdown hebben ingevoerd, is dit rapport ideaal leesvoer zodat u als belegger weet waar u best de grens trekt.

Eerst en vooral staan we even stil bij de 15 meest kwetsbare bedrijven. Volgens KBC Securities zijn deze gekozen vanwege de potentiële impact van Covid-19 op hun bedrijfsmodel. En hoewel KBCS verwacht dat beleggers de potentiële negatieve gevolgen van een tweede golf veel sneller zullen doorzien dan de eerste golf, is het beurshuis van mening dat deze 15 aandelen met koerscorrecties te kampen zullen krijgen als de situatie escaleert.

Het zijn stuk voor stuk aandelen van bedrijven die de impact van een lockdown (lees: het thuisblijven van de consument) en lagere consumentenuitgaven zullen voelen. Opvallend is dat KBC Securities voor zowat alle aandelen een hoger koersdoel (TP = Target Price) heeft staan. Het ziet op middellange termijn dus weldegelijk potentieel in deze groep van aandelen, maar nu even niet. In de laatste drie kolommen geeft de instelling de mogelijke corona-impact op de activiteiten, de solvabiliteit (kredietwaardigheid) en liquiditeit (kaspositie op korte termijn). De meeste hebben een beperkt liquiditeitsrisico: ze kunnen dus de komende maanden tegen een stootje. Daarnaast lopen enkel de ondernemingen met een hoge schuldgraad zoals AbInbev, Balta en Leasinvest gevaar om op termijn hun schulden niet meer te kunnen terug betalen. Vandaag is dat zeker nog niet aan de orde.

Op donderdag 15 oktober kregen de Europese beurzen alvast te maken met een eerste zware terugval onder invloed van de tweede coronagolf. En meeste de aandelen op deze lijst kregen al meteen zware klappen: AB Inbev (-5%), Kinepolis (-4,8%), Barco (-4,7%), Akka (-4,2%), Leasinvest (-3,2%), TKH Group (-3%) Van de Velde (2,4%), Jensen Group en RELX (-2%). Deze lijst slaat dus meteen nagels met koppen. Slechts enkele ervan zoals Sligro (+3%) ontsnapten aan de neerwaartse tendens.

En de winnaars?
In de selectie van de veiligste 15 bedrijven in geval van een tweede coronagolf staan bedrijven die volgens KBCS het meest veerkrachtig zijn en en ook een tweede golf zonder al te veel kleerscheuren kunnen doorstaan. De analisten hebben er vertrouwen in dat in het geval van een tweede golf de waardering minder van belang zal zijn en dat deze namen – ondanks hun toch al hoge waarderingsniveaus – zullen uitblinken.

KBC Securities ziet deze 15 uitblinken op korte termijn maar op middellange termijn (wanneer de coronacrisis normaal gezien bezworen zou moeten zijn) hebben de meeste geen of een slechts beperkt opwaarts potentieel. Het zijn ook aandelen, behalve Orange Belgium, die er sinds begin dit jaar een sterke rit hebben opzitten (zie laatste kolom).

In het lijstje vinden we vooral bedrijven die zullen profiteren van de verdere toename van e-commerce (oa Ahold Delhaize, PostNL, VGP), onlinebetalingen (Adyen) en de hogere volumes op beurzen (Euronext, Flow Traders) of uit sectoren komen die het goed doen in een lockdown zoals voeding, telecom, posterijen, farma, nutsbedrijven, technologie en logistiek).

Op diezelfde donderdag 15 oktober konden de meeste aandelen van de lijst toch de schade beperken hoewel er ook enkele tussen zaten die een stevig verlies moesten slikken. Ziehier de ‘sterksten’ onder de 15: Ahold Delhaize (-0,5%), VGP (-1%), DSM (-1,1%) Euronext (-1,4%), Corbion (-1,6%) Fagron (-1,7%), zakte de voorgaande dagen wel fors na zwakke vooruitzichten) en Adyen (-2%).

Indien deze aandelen de komende weken een inzinking zouden kennen dan kunnen ze koopwaardig zijn voor de korte termijn maar wilt u vooral zaakjes doen voor de lange termijn dan zal u, gezien het opwaartse potentieel die KBC Securities deze aandelen toedicht, toch eerder op de eerste lijst moeten zijn.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.