Stel zelf uw Belgische biotech-ETF samen

De beurs van Brussel biedt een ruim aanbod aan biotechbedrijven en kan het episch centrum van Europese biotech worden bestempeld. Het is evenwel een marktsegment om niet onvoorbereid te betreden. Daarenboven is het geen sinecure om de winnaars eruit te kiezen en slechts in één individuele naam te beleggen. Vandaar dat we voorstellen om een eigen biotech-ETF samen te stellen.

Leg niet alle eieren in dezelfde mand
Beleggen in één enkele biotechgroep is altijd riskant want niet alle biotechbedrijven op Euronext Brussel worden nu eenmaal de nieuwe Galapagos. De kans dat een biotechgroep door de enorme financiële behoeften en talloze valkuilen die nieuwe geneesmiddelen moeten omzeilen geen hoogvlieger wordt, is groter dan dat ze een succes wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is Curetis, gespecialiseerd in zaklabo’s om een snelle diagnose toe te laten. Op een bepaald ogenblik is er nauwelijks nog geld en moet het management alle strategische opties bekijken (lees: het bedrijf redden). De koersdaling was dan ook navenant want de voorbije 3 jaar verloor het aandeel meer dan 90% van zijn waarde.

Stel zelf ETF samen
Om de risico’s te verkleinen is voldoende spreiding en diversificatie de oplossing. Wilt u een goed gespreide blootstelling aan de Belgische biotechsector dan zal er niets anders opzitten dan verschillende biotech’ers te kopen. En u kunt zelfs zo ver gaan door een portefeuille aan biotechspelers samen te stellen en dus als het ware een biotech-ETF te creëren.

We zouden daarbij verschillende regels in acht nemen. Ten eerste zouden we enkele grotere namen combineren met enkele veelbelovende doch kleinere en risicovollere groepen zodat er een zekere balans is. Ten tweede zou de ETF uit 7 tot 10 namen moeten bestaan. U moet dus over een zeker kapitaal beschikken, wilt u in biotech beleggen en bereid zijn om de (aan)kosten van de posities te dragen. Ten derde zal u ten gepaste tijde de samenstelling van de portefeuille tegen het licht moeten houden om enerzijds te verifiëren of bepaalde spelers geen al te groot gewicht hebben (gedeeltelijke winstnemingen) en anderzijds of er geen bedrijven zijn die niet aan de verwachtingen kunnen voldoen en plaats moet ruimen voor een nieuwe naam. We hopen trouwens dat de aantrekkingskracht van Euronext Brussel als biotechhub nieuwe namen van over heel Europa zal doen afzakken.

Keuzes maken
De vraag is natuurlijk welke keuzes u moet maken. Zoals we eerder hebben aangegeven, moet u zeker enkele gevestigde waarden in de portefeuille opnemen. We zouden Galapagos en Argen-X, twee groepen die reeds in de Bel20 zitten en hun strepen hebben verdiend, elk een gewicht geven van 20%. Deze aandelen hebben er al een flinke rit opzitten maar niets wijst erop dat er geen potentieel meer is. Eventueel kunt u in dit luik nog Mithra Pharmaceuticals, een bedrijf met een veelbelovende pijplijn van geneesmiddelen voor vrouwen, voor 10% toevoegen.

Daarnaast zou u ETF moeten bestaan uit 5 à 6 namen, telkens met een gewicht van 10%. We denken dan vooral aan ondernemingen met geneesmiddelen die veel kans maken om tot op de markt te geraken. We denken dan vooral aan Oxurion (oogziektes bij diabetici), Kiadis Pharma (kanker), Bone Therapeutics (gecompliceerde breuken), Celyad (kanker) en Sequana Medical (hartaandoeningen). Een meevaller is dat bijna alle vijf actief zijn op verschillende segmenten. In dit deel van uw portefeuille kunt u ook Biocartis voor 10% opnemen. Deze groep maakt zaklabo’s waar allerhande testen kunnen op worden gedaan.

De meest risicovolle biotechgroepen en deze waar de geldnood het hoogst is zoals Acacia Pharma, Asit Biotech, Curetis, Genkyotex zouden we links laten liggen. Ook MDxHealth, die ook testen maakt om bepaalde kankers mee op te sporen, zouden we niet opnemen omdat de ondernemingen al verschillende keren onder haar eigen verwachtingen is gebleven.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.