Overnamefeest in de marihuanamarkt

Zojuist is bekend geworden dat Aurora Cannabis een overnamebod heeft gedaan op MedReleaf. Ook een cannabisspeler. De deal wordt gewaardeerd op 3,2 miljard dollar en is goed nieuws voor onze abonnees: wij hadden immers een positie in MedReleaf en kunnen op basis van de overnamekoers een winst opstrijken van ruim 60%.

De deal bestaat uit een all share transactie waarbij aandeelhouders van MedReleaf voor ieder aandeel 3,575 aandelen van Aurora Cannabis krijgen. Als we dan de huidige omwisselratio nemen, komt dat neer op een overnamebod van 29,44 Canadese dollar per aandeel voor MedReleaf.

Consolidatie in de marihuanasector

Momenteel heeft Canada zo’n 100 vergunningen uitgegeven om marihuana te produceren, met oog op de legalisatie die dit jaar zal plaatsvinden. Toch zijn er nog veel berichten van producenten die zich zorgen maken over de winstgevendheid, omdat ze niet op grote schaal kunnen produceren.

Dat is overigens een terechte zorg: veel kleinere spelers kunnen inderdaad niet opschalen en dus ook nooit de kosten dusdanig drukken om echt winstgevende marihuanamachines te worden.

Daarom hebben we onze lezers via onze nieuwsbrieven al vaker gewaarschuwd voor consolidatie in de sector. Het is namelijk heel logisch dat bedrijven op de beurs nu deals gaan sluiten, zoals Aurora heeft gedaan.

Voor hele grote spelers (zoals brouwer Constellation, die een belang nam in Canopy) is het heel makkelijk om met een relatief klein bedrag toch een groot belang op te bouwen in deze veelbelovende sector. En voor spelers die al actief zijn in de marihuana business, is het weer heel makkelijk om nu aandelen uit te geven en te consolideren met andere spelers.

Aurora breidt uit

De samenvoeging van Aurora met MedReleaf is een prima voorbeeld van consolidatie. Met de deal zal er een totale productiecapaciteit worden gecreëerd van 570.000 kilo per jaar in negen faciliteiten in Canada en twee in Denemarken.

Terry Booth, CEO van Aurora, geeft over de deal aan:

Dit is een transformationele transactie, die twee pionierende cannabisbedrijven bij elkaar brengt die alle twee inzetten op hoge kwaliteit en lage productiekosten om zo een krachtig platform te creëren voor versnelde groei en succes op wereldwijde schaal.

En Neil Closner, CEO van MedReleaf:

MedReleaf is opgericht met het geloof om altijd te streven naar de hoogste kwaliteit en een ‘Medical Grade Standard’ voor de cannabisindustrie, waarbij we veilige, consistente en effectieve producten maken die de kwaliteit van leven voor patiënten verbeteren. Dit resulteert uiteindelijk in meer groei en kansen voor ons bedrijf. Door te combineren met Aurora, een geïntegreerde speler met een uitzonderlijk sterk track record voor uitvoering en distributiecapaciteiten , waardoor we ideaal gepositioneerd zijn om een nieuwe standaard voor de industrie te creëren op een tempo dat maar moeilijk kan worden bijgehouden.

Door de deal zullen aandeelhouders van Aurora 61% van de aandelen in handen houden en krijgen MedReleaf-aandeelhouders 39%.

Abonnees op winst

De deal is goed nieuw voor aandeelhouders Medreleaf. En dus voor abonnees van de Marihuana Handleiding, want daar hebben we MedReleaf in januari dit jaar nog besproken. We hebben zelfs een specifieke bijkoopstrategie meegegeven voor dit bedrijf, waardoor de gemiddelde aandelenprijs bij onze abonnees onder de 18 dollar moet liggen. Goed voor een winst van van ruim 60%.

Toegegeven, dat is niet zo fors als de +400% winst die we met andere posities hebben behaald, maar in een periode van nog geen 5 maanden, is het allesbehalve slecht 🙂

Disclaimer: Auteur heeft géén posities in bovengenoemde aandelen en heeft ook geen intentie om deze te kopen.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.