Ons Handvat voor Crypto Investeren (markt naar $50 biljoen)

2,5 miljoen Nederlanders bezitten cryptomunten. Het is daarmee algemeen bekend dat de technologie iets in petto heeft. Toch blijft het volledige potentieel van blockchains, smart contracts en bijbehorende tokens onduidelijk. Recent kreeg ik dat bijvoorbeeld te horen van een collega die tientallen jaren in de aandelenmarkt zit: op basis waarvan maak je een verstandige crypto-investering? Deze vraag beantwoorden we in deze blog door een methode te geven om het succes van een cryptomunt te meten (zoals koerswinst van een bedrijf) en de tien potentieel grootse toepassingen op de blockchain te geven.

In feite is de reden om in crypto te investeren niets anders dan bij aandelen: investeer alleen in waardevolle dingen. Wat geeft waarde? Simpel gezegd: iets waarvoor mensen willen betalen. Mensen betalen voor dingen die hun leven makkelijker maken – omdat het iets veiliger, sneller, goedkoper of helemaal nieuw doet. Deze simpele regel vormt ook de basis voor verstandige crypto-investeringen, net zoals bij aandelen.

In het kort: De waarde van blockchain en smart contracts

Bij crypto, zoals Ethereum, investeer je in een netwerk dat waarde levert door smart contracts op de blockchain mogelijk te maken – digitale programma’s die automatisch werken zonder tussenpersoon. Het is één groot netwerk, waarop je van alles kunt doen en uitwisselen. Zo is het mogelijk om voor miljarden aan obligaties te kopen, maar kan je tegelijkertijd ook huur ontvangen van vastgoed of NFT’s kopen; als kunst, maar ook tickets voor festivals en shows. Mensen betalen hiervoor met de munt van het netwerk (ether). Zo simpel is het.

Dit is allemaal mogelijk op één plek, waar zoveel mogelijk mensen eigenaar van zijn en er geen centrale sturing is. Decentraliteit wordt steeds belangrijker, als je ziet hoe de overheid tekeer kan gaan met censorship van de media en beperkingen van participanten in het bancaire systeem. En aan de andere kant is crypto steeds meer een belangrijke plek geworden vanwege zijn transparantie, in een wereld waarin we soms echt van AI-productie niet meer kunnen onderscheiden.

De koerswinstratio van crypto:

De koers-fee-ratio

Bij het investeren in aandelen kijken we vaak naar de koers-winstverhouding. We vergelijken dan de prijs van een aandeel met hoeveel winst het bedrijf maakt. Hoe lager deze verhouding, hoe “goedkoper” het aandeel. Bij crypto kunnen we iets vergelijkbaars doen: de koers-fee-ratio.

Als we alleen willen investeren in iets waarvoor mensen betalen, dan moeten we kunnen meten hoeveel er wordt betaald. Blockchains zijn transparant en geven daarom automatisch weer hoeveel mensen betalen om het te gebruiken. Neem bijvoorbeeld Ethereum en de bijbehorende munt ETH. Elke keer dat iemand iets doet op het Ethereum-netwerk, betaalt diegene een klein bedrag in ETH. We noemen dit de “fees”. Deze fees kunnen we gemakkelijk optellen.

We berekenen de koers-fee-ratio door de totale marktwaarde van een cryptomunt te delen door het bedrag aan fees dat op jaarbasis wordt betaald. Deze ratio geeft ons houvast. Waarom? Wanneer mensen iedere maand bijvoorbeeld 1% van alle crypto’s nodig hebben om een blockchain te gebruiken, dan ontstaat er een standaard vraag naar die munt. Dat is goed voor een hogere koers.

Fees hebben effect op koersen

Neem Ethereum als voorbeeld. In 2020 en 2021 werden er maandelijks tussen de 100.000 en 400.000 ETH betaald om de blockchain te gebruiken. Dit was een belangrijke factor voor de enorme koersstijging van enkele duizenden procenten. ETH ging in die periode van een paar honderd dollar naar bijna 5.000 dollar.

Recenter zien we deze samenhang tussen hogere/lagere fees en hogere/lagere koersen ook terug. Ethereum genereert in het laatste jaar/jaren bijvoorbeeld een stuk minder fees dan verwacht en de ETH-koers blijft achter. Aan de andere kant zien we dat de fee-generatie van Solana of Tron sterk is en evenzo de koersactie over de laatste jaren.

Kortom, fees van blockchains kun je zien als de “winst” van bedrijven. Hoe meer mensen betalen om het netwerk te gebruiken, hoe waardevoller het netwerk wordt. En dat zien we terug in de koers.

Staking

Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen de winst van aandelen en de fees van crypto’s. Een belangrijk verschil is het concept “staking”. Om dit te begrijpen, moeten we eerst weten wat een blockchain eigenlijk doet. Een van de belangrijkste toepassingen van blockchain is data-integriteit – ervoor zorgen dat informatie betrouwbaar, onveranderbaar en veilig blijft.

Maar hoe blijft een blockchain veilig? Hier komt staking om de hoek kijken. Denk aan staking als het inhuren van bewakers voor een waardevol gebouw. Bij Ethereum kunnen bezitters van ETH hun munten “vastzetten” (staken) om het netwerk te helpen beveiligen. Als beloning krijgen deze “bewakers” extra ETH. Op Ethereum is momenteel ongeveer 27% van alle ETH gestaket.

Deze ETH worden dus niet gebruikt voor fees. Ten eerste geeft dat aan dat veel cryptomunten een dubbele toepassing hebben. Het geeft een cryptomunt meer waarde. Ten tweede zorgt dit voor een kleiner vrijverhandelbaar aanbod. Dit is weer gunstig voor de koers-fee-ratio, omdat dezelfde hoeveelheid fees nu wordt afgezet tegen een kleiner vrij beschikbaar aanbod.

‘Store of value’

Andere investeerders beweren dat je als cryptomunt niet moet streven naar een goede koers-fee-ratio. Ze wijzen naar Bitcoin als voorbeeld. Volgens hen gaat het niet om praktisch gebruik, maar om de “store of value” eigenschap – een middel om waarde te bewaren, zoals goud.

Deze status, zonder direct praktisch nut, is zeer bijzonder. De enige bezittingen die dit hebben zijn goud, vastgoed en slechts enkele sterke valuta, zoals de dollar of euro. De meeste gewone valuta hebben deze eigenschap niet eens! Mexicanen sparen bijvoorbeeld liever in dollars dan in hun eigen peso’s. Waarom? Omdat ze meer vertrouwen hebben in de dollar als waardeopslag.

Maar wij denken dat het één het ander niet uitsluit. Bitcoin is inderdaad speciaal in dit opzicht. Andere crypto’s kunnen echter alleen een “store of value” status bereiken als ze eerst een groot genoeg netwerk opbouwen. En dat lukt alleen via praktisch nut. Iets wat we kunnen terugzien in de hoeveelheid fees die worden betaald.

Denk er eens over na: waarom zijn de dollar en euro goede waardeopslagmiddelen? Niet zomaar, maar door de sterke economieën die erachter zitten. Op dezelfde manier kunnen crypto’s alleen waardevol blijven als een platform zijn voor waardevolle toepassingen (en dus fees genereren). Kortom, eerst komt het nut, dan pas het vertrouwen als waardeopslag.

Miljardenmarkten op de blockchain

De enige reden voor stijgende fees zijn waardevolle toepassingen. Zoals we in de inleiding zeiden, is een verstandige investering alleen in iets wat waarde toevoegt. Dan wel sneller, goedkoper, veiliger of iets compleet nieuws. Om te begrijpen waarom de fees op de blockchain heel hard zullen gaan stijgen, kijken we naar een aantal waardevolle toepassingen.

1: Speculatie – Memecoins

  • Waarde eigenschap: Iets compleet nieuws (laagdrempelige speculatie)
  • Marktomvang: Honderden miljarden dollars
  • Potentiële fees op jaarbasis: Miljarden dollars
  • Huidige implementaties: Memecoins, gokmarkten

Laten we eerlijk zijn: speculatie is momenteel de grootste toepassing van blockchains. Het imago van crypto als “digitaal casino” is daarom niet helemaal onterecht. Neem bijvoorbeeld de creatie van memecoins – munten zonder echt doel behalve grappen en potentiële koerswinsten. Deze speculatieve activiteiten genereren aanzienlijke fees. Op het Solana-netwerk alleen al was dit in januari 2024 goed voor ongeveer 250 miljoen dollar aan fees.

Maar hier zit ook meteen het probleem: speculatie creëert niets blijvends van waarde. Het is geld verschuiven van de ene naar de andere portemonnee. Daarom zijn speculatieve markten per definitie onderhevig aan boom/bust cycli. Wanneer nieuwe kopers opdrogen, stort de markt in. Dit patroon hebben we meerdere keren gezien in de cryptogeschiedenis.

Bovendien trekt deze speculatieve cultuur de nodige oplichters aan. Zolang deze praktijken niet worden aangepakt, kan speculatie zelfs een negatieve impact hebben op de cryptomarkt. Volgens ons is dit een belangrijke reden waarom de cryptomarkt in de laatste jaren maar beperkt is doorgebroken naar het grote publiek.

2: Wereldwijde betalingen – Stablecoins

  • Waarde eigenschap: Sneller, goedkoper, veiliger, voor sommigen (derdewereldburgers) iets compleet nieuws
  • Marktomvang: Biljoenen dollars (wereldwijd betalingsverkeer)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Tientallen miljarden dollars
  • Huidige implementaties: Bitcoins, stablecoins

Een van de eerste beloftes van blockchain was het revolutioneren van internationale betalingen. Eerst met bitcoins, maar nu vooral mets stablecoins. Stablecoins spelen hierbij een cruciale rol. Dit zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan stabiele valuta zoals de dollar. USDC en USDT zijn voorbeelden van populaire stablecoins die al miljarden dollars aan dagelijkse transacties verwerken. Mensen in landen met onstabiele valuta gebruiken deze al om te sparen en betalingen te doen. Mede hierdoor staat het aantal stablecoins op 234 miljard dollar:

De reden voor stablecoins is simpel: iedereen in de wereld kan de dollar gebruiken. Traditionele internationale overboekingen via banken duren vaak 3-5 werkdagen en kosten gemiddeld 5-7% aan kosten. Met blockchain-technologie kan hetzelfde gebeuren in minuten of zelfs seconden, voor een fractie van de kosten.

In Zuid-Amerika zijn stablecoins al normaal

Persoonlijk ervaarde ik dit al met mijn verhuurder in Curacao. Zij kwam uit Venezuela en ik vroeg of ik de huur ook in USDT mocht overmaken. Ze kende USDT natuurlijk en accepteerde de stablecoinbetaling. Helaas kwam ze hier na twee maanden op terug, want haar boekhouder voorzag problemen met het aangeven bij de belasting. Dit geeft maar aan: de echte doorbraak van stablecoins komt nog, wanneer overheden ze definiëren in de wet (we komen hier zo op terug).

Stablecoin explosie in de maak

Naast deze meer klein schalige adoptie, zijn grote spelers ook bezig om deze ‘blockchain dollars’ te integreren. Recentelijk investeerde het staatsfonds MGX te Abu Dhabi bijvoorbeeld 2 miljard dollar in Binance. Deze financiering werd met stablecoins gedaan. Ook liet Bank of America CEO Brian Moynihan weten dat z’n bank een stablecoin zal lanceren als de wetgeving in de VS er ligt. En de vermogensbeheerder Fidelity, met 4,9 biljoen dollar onder beheer, liet deze week zelfs weten een stablecoin te lanceren. Bovendien verwacht men in de Verenigde Staten in de komende maanden stablecoin wetgeving presenteerd. Ook wel de GENIUS Act genoemd.

3: Financiële diensten – Decentralized Finance (DeFi)

  • Waarde eigenschap: Sneller, goedkoper, veiliger, iets compleet nieuws
  • Marktomvang: Honderden biljoenen dollars (traditionele financiële sector)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Honderden miljarden dollars
  • Huidige implementaties: Leenplatforms, gedecentraliseerde beurzen

DeFi staat voor Decentralized Finance – oftewel financiële diensten die volledig geautomatiseerd op de blockchain draaien. Denk aan alle diensten die banken en handelskantoren leveren, maar dan zonder de tussenpersonen. Dat scheelt een hoop kosten als de huur van grote kantoren of bankiersbonussen.

Het belangrijkste: alles gebeurt via smart contracts, computercode die automatisch uitvoert wat is afgesproken. Hierdoor kan je in één minuut een lening krijgen tegen je ETH of BTC als onderpand, zonder dat een bankmedewerker je aanvraag hoeft goed te keuren. Of je kan direct munten ruilen op een gedecentraliseerde beurs, zonder tussenkomst van een bedrijf.

Dit maakt alles ook sneller en goedkoper. Een hypotheekaanvraag kan maanden duren en duizenden euro’s aan administratiekosten kosten. In DeFi kan je binnen enkele seconden een lening krijgen, en betaal je slechts een kleine transactievergoeding. Maar het is ook veiliger in bepaalde opzichten: je behoudt altijd de controle over je eigen geld. Bij traditionele banken geef je geld letterlijk uit handen (die het vervolgens weer uitleent).

Waarom DeFi nu nog beperkt is:

DeFi beheert nu 122 miljard dollar aan cryptowaarde. Dat is piepklein vergeleken met het traditionele financiële systeem. DeFi is dus nog niet doorgebroken. Het grootste probleem is dat het nog nauwelijks verbinding heeft met de grotere economie. Hierdoor is volgens ons de groei in de afgelopen jaren beperkt gebleven. Het is leuk dat je in een paar minuten een lening tegen ETH of BTC als onderpand kunt krijgen, maar voor een hypotheek moet je nog steeds naar de bank gaan en lang wachten.

DeFi zal pas echt doorbreken als traditionele financiële instellingen zich in de markt gaan begeven. Pas dan kan DeFi worden gecombineerd met de ‘echte’ economie. Dit heeft niet alleen met wetgeving te maken (bij wetgeving zien we wel hele goede ontwikkelingen), maar ook met bijvoorbeeld privacy, dat vooralsnog ontbreekt op de blockchain. Elke transactie op een publieke blockchain is immers voor iedereen zichtbaar, terwijl financiële privacy voor veel mensen en bedrijven belangrijk is.

4: Wereldwijde activa – Tokenisatie

  • Waarde eigenschap: Sneller, goedkoper, veiliger
  • Marktomvang: Honderden biljoenen dollars (wereldwijde activa)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Tientallen miljarden dollars
  • Huidige implementaties: Getokeniseerd vastgoed, aandelen, obligaties, derivaten

Tokenisatie betekent simpelweg het registreren van traditionele activa op de blockchain. Dit heeft overlap met DeFi en wereldwijde betalingen (stablecoins zijn een vorm van tokenisatie van dollars), maar verdient een eigen categorie vanwege de enorme omvang.

Stel je voor: alle aandelen, obligaties, vastgoed en andere waardevolle bezittingen ter wereld, geregistreerd op de blockchain. Dit gaat om honderden of misschien wel duizenden biljoenen dollars. Dit klinkt misschien als toekomstmuziek, maar de eerste stappen worden al gezet. Het aantal RWA-assets (zoals tokenisatie ook wel wordt genoemd) staat al op bijna 20 miljard dollar.

Waarom is dit waardevol? Tokenisatie maakt het beheer van activa veel eenvoudiger. Een aandeel dat als token op de blockchain staat, kan 24/7 worden verhandeld, zonder tussenkomst van beurzen of clearinghuizen. Een gebouw dat is getokenizeerd, kan worden opgedeeld in duizenden stukjes, waardoor vastgoedinvesteringen toegankelijk worden voor een veel bredere groep mensen.

(Lees hier hoe wij al jaren in getokeniseerd vastgoed investeren.)

Bovendien worden getokeniseerde activa direct toepasbaar in DeFi. Je kan getokenizeerde aandelen bijvoorbeeld gebruiken als onderpand voor een lening, zonder ze te verkopen. Of je kan automatisch dividend ontvangen via smart contracts, zonder papierwerk of vertraging.

BlackRock CEO: We gaan alles tokenizeren

Net als bij stablecoins lijkt tokenisatie binnenkort een enorme vlucht te gaan nemen. Zo zei Larry Fink, de oprichter en CEO van de grootste vermogensbeheerder ter wereld, al dat ze alles willen tokenizeren. BlackRock heeft zelf 10,1 biljoen dollar aan activa onder beheer, dus als BlackRock iets wil, heeft het enorme impact.

BlackRock voegde ook daad bij woord. Naast de Bitcoin en Ethereum ETFs lanceerde het al enige tijd geleden een getokeniseerd fonds op Ethereum, genaamd BUIDL. BUIDL bezit Amerikaanse staatsobligaties en heeft nu al een omvang van bijna 2 miljard dollar.

BlackRock BUIDL fonds omvang

5: Coördinatie van (economische) activiteit – DePIN

  • Waarde eigenschap: Goedkoper, iets compleet nieuws
  • Marktomvang: Biljoenen dollars (telecom, computing, energie, etc.)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Tientallen miljarden dollars
  • Huidige implementaties: Gedecentraliseerde netwerken voor telecom, opslag, rekenkracht

DePIN staat voor “Decentralized Physical Infrastructure Networks” – gedecentraliseerde netwerken voor fysieke infrastructuur. Dit is misschien wel de meest revolutionaire toepassing van blockchain, maar ook de moeilijkste om te begrijpen. Laten we het simpel houden.

Stel je voor: in plaats van één groot telecombedrijf dat miljarden investeert in zendmasten, kunnen duizenden gewone mensen kleine zenders in hun huis plaatsen. Samen vormen deze een netwerk dat net zo goed (of beter) werkt dan wat één groot bedrijf kan bouwen. De blockchain coördineert dit alles en zorgt voor eerlijke betalingen aan alle deelnemers.

Maak kennis met Helium: slimmere telecom

Helium is een perfect voorbeeld hiervan. Het is een gedecentraliseerd telecomnetwerk waar mensen “hotspots” in hun huis kunnen plaatsen. Deze hotspots bieden draadloze internetverbinding voor apparaten in de buurt. Als je hotspot wordt gebruikt, krijg je automatisch beloningen in de vorm van tokens.

Waarom is dit waardevol? Ten eerste: het is goedkoper. Een bedrijf als KPN moet enorme investeringen doen en heeft veel overhead. Een netwerk van duizenden kleine hotspots kan vaak efficiënter opereren. Ten tweede: het creëert een nieuwe inkomstenbron voor huishoudens. Je wordt in feite een mini-telecomaanbieder en verdient geld wanneer je apparatuur wordt gebruikt. Ten derde: deze netwerken zijn vaak veerkrachtiger omdat ze niet afhankelijk zijn van één centrale speler. Als één hotspot uitvalt, werken de anderen gewoon door.

Helium Mobiele 5G opereert nu al in de VS en Mexico. In de VS biedt het een abonnement van 20 dollar per maand aan voor onbeperkt dataverbruikt, terwijl Amerikanen normalieter 100 dollar bij AT&T betalen. Bovendien maken traditionele telecomspelers gebruik van Heliums opzet. Zo besloot Mexico’s grootste telecomaanbieder Movistart recent Helium in te zetten voor betere en goedkopere dekking. We zien dat terug in het aantal gebruikers:

Deze aanpak – het effectief samenbrengen en organiseren van individuele krachten – creëert een collectief dat meer bereikt dan wat zelfs de capabelste enkelvoudige organisatie op eigen kracht zou kunnen realiseren. Het is de ultieme “kracht door eenheid“, mogelijk gemaakt door programmeerbare tokenbetalingen.

Naast telecom worden vergelijkbare modellen ontwikkeld voor gedecentraliseerde computeropslag, rekenkracht, energienetwerken en zelfs voor wereldwijd transport. De blockchain maakt dit allemaal mogelijk door transparante, programmeerbare betalingen die iedereen kunnen motiveren om deel te nemen in deze ‘DePIN-netwerken’.

6: Stemrecht – DAO

  • Waarde eigenschap: Veiliger, sneller, goedkoper, transparanter
  • Marktomvang: Honderden miljarden dollars (verkiezingssystemen, corporate governance)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Miljarden dollars
  • Huidige implementaties: DAOs van DeFi-protocollen

Een andere veelbelovende toepassing van blockchain is het vastleggen en uitvoeren van stemmen. DAO staat voor “Decentralized Autonomous Organization” – een organisatie die wordt bestuurd door stemmen van deelnemers, vastgelegd op de blockchain. Wat maakt dit zo waardevol? Een stemsysteem op de blockchain is praktisch onmogelijk te hacken of te manipuleren. Elke stem wordt onuitwisbaar vastgelegd en is voor iedereen te controleren.

Neem bijvoorbeeld Aave, een populair DeFi-protocol. Alle belangrijke beslissingen over de toekomst van dit miljarden dollars beherende platform worden genomen door stemmen van tokenhouders. Voorstel indienen, discussie, stemmen en uitvoering – alles gebeurt transparant op de blockchain.

Overheid en gemeentens zijn potentiele DAOs

Maar de toepassingen reiken veel verder dan crypto. Denk aan nationale verkiezingen of referendums. Met een blockchainsysteem zouden we makkelijk iedere maand een referendum kunnen organiseren, zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau. Het is sneller en goedkoper, omdat er geen stemlokalen en stembiljetten nodig zijn. En het is veiliger, omdat elektronische manipulatie praktisch onmogelijk is dankzij de gedecentraliseerde aard van blockchain.

Stel dat er over tien jaar twee miljard mensen in een democratie leven met referendums. Als die twee keer stemmen per maand, zou dat al miljarden dollars aan blockchain fees opleveren.

Ook in het bedrijfsleven kan dit een revolutie betekenen. Aandeelhoudersvergaderingen kunnen veel toegankelijker worden, met real-time stemmen zonder gedoe met volmachten of fysieke aanwezigheid. De technologie is er al, maar brede adoptie vraagt tijd vanwege de grote verandering in hoe we stemprocessen organiseren.

7: Publieke betalingen

  • Waarde eigenschap: Transparanter, veiliger, iets compleet nieuws
  • Marktomvang: Biljoenen dollars (wereldwijde overheidsuitgaven)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Tientallen miljarden dollars
  • Huidige implementaties:

Overheidsuitgaven zijn per definitie uitgaven van publiekgeld en zouden daarom volledig transparant moeten zijn. Toch is het in de meeste landen bijna onmogelijk om precies te volgen hoe belastinggeld wordt besteed. Blockchain kan dit fundamenteel veranderen. Stel je voor: elke euro belastinggeld die wordt uitgegeven, is te volgen op een publieke blockchain. Van het moment dat je belasting betaalt tot het moment dat het geld wordt uitgegeven aan een weg, school of ambtenarensalaris – alles is transparant en onveranderbaar vastgelegd.

De waarde hiervan is enorm: het bestrijdt corruptie, omdat elke uitgave kan worden gecontroleerd. Het is veiliger, omdat fraude veel moeilijker wordt. En het is iets compleet nieuws: een mogelijkheid om het geschonden vertrouwen in de politiek te herstellen.

Naast transparantie biedt blockchain ook aanzienlijke kostenbesparingen voor overheden. Denk aan de enorme administratieve kosten die gepaard gaan met overheidssystemen. Alleen al in Nederland werken duizenden ambtenaren aan financiële controle en verantwoording. De blockchain kan veel van dit werk overbodig maken.

Elon Musk is al voor blockchain in overheid

Dit klinkt misschien utopisch, maar er zijn al concrete stappen in deze richting. In de Verenigde Staten onderzoekt Elon Musk momenteel de mogelijkheden om overheidsuitgaven transparanter te maken via blockchain.

8: Authenticiteit en herkomst van informatie

We leven in een tijdperk waarin AI steeds beter wordt in het genereren van tekst, afbeeldingen, audio en video die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Dit brengt enorme uitdagingen met zich mee: hoe weten we nog wat echt is en wat niet? Hoe kunnen we bijvoorbeeld steeds betere deepfakes bestrijden?

Blockchain biedt hier een unieke oplossing, omdat het van nature een transparant en onveranderbaar platform is. Door tokens op de blockchain aan content te koppelen, ontstaat in feite een digitaal echtheidscertificaat dat altijd kan garanderen of iets een origineel stuk is, wie het heeft gemaakt, en of het is aangepast.

Stel u voor: een video van een politicus verschijnt online. Is het echt of door AI gemaakt? Met blockchain kan de echtheid direct worden geverifieerd. Het originele bestand krijgt een unieke digitale handtekening die op de blockchain wordt vastgelegd. Elke kopie of manipulatie zou een andere handtekening hebben.

Dit gaat veel verder dan alleen het bestrijden van nepnieuws. Het creëert een geheel nieuwe infrastructuur voor digitale authenticiteit. Journalisten kunnen hun werk onweerlegbaar signeren. Kunstenaars kunnen bewijzen dat zij de originele makers zijn van digitale kunst. Wetenschappers kunnen de integriteit van hun onderzoeksdata waarborgen.

In een tijdperk waarin digitale informatie gemakkelijk kan worden gemanipuleerd, biedt blockchain iets wat we dringend nodig hebben: een betrouwbare bron van waarheid over de herkomst en authenticiteit van content.

De markt hiervoor is potentieel enorm. Denk aan nieuwsorganisaties, sociale mediaplatforms, wetenschappelijke uitgevers, entertainmentbedrijven en overheden die allen belang hebben bij betrouwbare content. Als blockchain de standaard wordt voor contentverificatie, zal dit leiden tot miljoenen dagelijkse transacties en bijbehorende fees.

9: AI & persoonlijke data-opslag

  • Waarde eigenschap: Veiliger, iets compleet nieuws
  • Marktomvang: Triljarden dollars (persoonlijke data, AI-interacties)
  • Potentiële fees op jaarbasis: Tientallen miljarden dollars
  • Marktvoorbeelden: Gedecentraliseerde identiteitsoplossingen, persoonlijke datakluizen, AI-agents

In een wereld waarin we steeds meer digitaal leven en zelfs ons cognitieve vermogen deels uitbesteden aan tools zoals ChatGPT, wordt onze persoonlijke data steeds waardevoller. Tegelijkertijd geven we de controle over deze data vaak uit handen aan grote technologiebedrijven zoals Google, Facebook of Amazon. Dat gaat regelmatig fout…

Blockchain biedt een fundamenteel andere aanpak: een gedecentraliseerd systeem waar jouw data daadwerkelijk van jou blijft en waar geen enkele partij eenzijdig wijzigingen kan doorvoeren zonder jouw toestemming. Blockchain creëert de infrastructuur voor wat we “zelf-soevereine identiteit” noemen – een digitale identiteit die je volledig zelf beheert, zonder afhankelijk te zijn van een derde partij.

Persoonlijke AI-agents

Daarnaast zal niet lang meer duren voordat je een eigen AI-agent hebt die namens jou handelt – die je boodschappen bestelt, vliegtickets boekt, afspraken maakt of onderhandelt over een aankoop. Deze AI heeft toegang nodig tot je voorkeuren, betaalgegevens en persoonlijke informatie. Zou je willen dat al deze gegevens bij Google of Facebook worden opgeslagen? Of liever in een onkraakbare kluis die alleen van jou is?

De marktwaarde hiervan is moeilijk te overschatten. In een wereld waar data “het nieuwe goud” is, kan een veilige, gebruiksvriendelijke oplossing voor persoonlijke data-opslag miljarden mensen aantrekken. Elke interactie met uw data zou een kleine transactie op de blockchain genereren, wat op termijn enorme volumes aan fees zou opleveren.

10: ‘Netflix van Crypto’

  • Waarde eigenschap: Iets compleet nieuws
  • Marktomvang: ?
  • Potentiële fees op jaarbasis: ?
  • Huidige implementaties: ?

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat we waarschijnlijk nog niet alle waardevolle toepassingen van blockchain kennen. De cryptomarkt is nog jong en ontwikkelt zich razendsnel. Deze lijst van waardevolle toepassingen is daarom nooit volledig. We staan nog maar aan het begin van wat mogelijk is met deze technologie. En juist dat maakt investeren in crypto zo interessant: je belegt niet alleen in wat er nu al is, maar ook in wat er nog kan komen.

Denk aan het internet in 1999. Als iemand je toen had verteld dat je twintig jaar later via het internet films en series zou kijken zonder fysieke media, had je dat misschien moeilijk kunnen geloven. Netflix bestond al, maar als verhuurder van dvd’s via de post. Streaming video leek toen een verre droom, beperkt door de technologie van die tijd.

Toch waren alle basisingrediënten voor Netflix zoals we het nu kennen al aanwezig. Het was gewoon een kwestie van tijd, technologische vooruitgang en creatief ondernemerschap om ze samen te brengen.

Waarom is speculatie dan nog steeds het grootste?

Gebrek aan wetgeving

Ondanks alle waardevolle toepassingen die we hierboven hebben beschreven, heeft de cryptomarkt nog steeds het imago van een digitaal casino. Een belangrijke reden hiervoor is het gebrek aan wetgeving.

Wanneer een nieuwe technologie opkomt, loopt de wetgeving vaak achter. Bij crypto is dit probleem extra groot, want de de blockchain stelt je relatief makkelijk in staat om bijvoorbeeld een piramidespel op te zetten. Dus als er geen wetgeving is voor de lancering van cryptotokens, dan kunnen oplichters hun gang gaan.

De cryptowereld heeft daarom zijn eigen Bernie Madoffs voortgebracht. Neem Sam Bankman-Fried, oprichter van cryptobeurs FTX. Hij heeft miljarden dollars van beleggers gestolen en zit nu jaren achter tralies. Of Richard Heart van HEX, die wellicht vergelijkbare financiële schade heeft aangericht en nu internationaal wordt gezocht door Interpol.

Deze zaken kosten niet alleen cryptobeleggers geld, maar geven crypto in het algemeen een bijzonder slechte naam. Talentvol personeel kiest liever voor sectoren als AI dan voor dit ‘financiële wilde westen’. En bedrijven en investeerders worden afgeschrikt door de verhalen over oplichting.

Daarnaast weten gevestigde bedrijven zonder wetgeving niet hoe en of ze de technologie kunnen omarmen. Welke regels gelden? Hoe zit het met aansprakelijkheid? Zonder duidelijke antwoorden blijven veel bedrijven liever aan de zijlijn staan.

Daarom is de verkiezing van president Trump van zeer groot belang voor de cryptowereld. Want dit jaar wordt zeer belangrijjke cryptowetgeving in de VS goedgekeurd. Dit zou bedrijven eindelijk duidelijkheid geven over hoe ze kunnen opereren. En oplichters zouden makkelijker kunnen worden aangepakt en afgeschrikt, omdat ze officieel de wet overtreden.

Technische hordes

Naast wetgeving zijn er ook technische uitdagingen die de volledige ontplooiing van crypto in de weg staan. We bespreken de drie belangrijkste:

Schaalbaarheid

Blockchains kunnen van origine niet veel transacties verwerken. Neem bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum. In de vroege dagen van Ethereum konden slechts 15 transacties per seconde worden verwerkt. Vergelijk dat eens met Visa, dat duizenden transacties per seconde aankan.

Dit probleem is gelukkig al grotendeels opgelost door snellere blockchains, zoals Solana of Sui, of door layer-2s (subnetwerken aan Ethereum). De technische details hiervan vallen buiten het bereik van deze blog, maar het belangrijkste om te onthouden is dat blockchains voor de middellange termijn schaalbaar genoeg zijn om veel economische activiteit te huisvesten dat een stuk hogere koersen te rechtvaardigt.

Gebruikerservaring

De gebruikerservaring van crypto is altijd slecht geweest. Onder het mom van “door en voor nerds” zijn wallets (digitale portemonnees) ontwikkeld die voor de gemiddelde persoon moeilijk te gebruiken zijn. Lange reeksen cijfers en letters, geen mogelijkheid om transacties terug te draaien, en het risico om al je geld kwijt te raken bij het verliezen van een wachtwoord – dit alles heeft adoptie tegengehouden.

Gelukkig worden in de komende maanden al enkele belangrijke updates uitgevoerd die hier verandering in moeten brengen. Met daarbij grote bedrijven als Coinbase, Stripe of Robinhood, die zich nu over de gebruikerservaring zullen ontfermen, kan een wallet geschikt worden voor ‘normale mensen’. De toekomst van crypto-wallets zal meer lijken op het gebruiksgemak van mobiel bankieren dan op het bedienen van een commando-terminal.

Privacy

Privacy is misschien wel het grootste obstakel. Op publieke blockchains zoals Bitcoin en Ethereum is elke transactie voor iedereen zichtbaar. Dat is alsof je bankafschriften op een openbaar prikbord hangen (maar dan zonder je naam). Dit staat veel serieuze toepassingen, zoals DeFi, betalingen in het algemeen of laat staan stemrecht, in de weg.

Er zijn verschillende interessante technologieën, zoals Zero-Knowledge Proofs, die dit probleem kunnen oplossen. Maar privacy ligt politiek gevoelig. De ontwikkelaar Alexey Pertsev werd zelfs voor vijf jaar veroordeeld voor het schrijven van software voor de privacytool Tornado Cash. Het is dus logisch dat niet veel techneuten kiezen voor het bouwen van privacytools, wat een belangrijke reden is dat het gebied onderontwikkeld is.

De herbenoeming van Trump biedt daarom wederom voor privacy veel goeds. Er lijkt immers weer een klimaat waarin crypto-ontwikkeling wordt aangemoedigd.

Hoe groot kan crypto worden?

Blockchains met smart contracts zijn de rails voor digitaal bezit en beheer van alles met waarde. Dit kan om hele nieuwe toepassingen als DePIN of financiële diensten gaan, maar ook sociale toepassingen als stemrecht. Deze markten zijn zo groot en gaan via de blockchain zo veel beter, dat het niet anders kan dat er met de jaren miljarden gebruikers komen. Dan hebben we het niet over bewust crypto kopen of verkopen, maar over alledaagse handelingen waarbij blockchain op de achtergrond draait. Je betaalt bijvoorbeeld met je pinpas en zonder dat je het weet, wordt die transactie via een blockchain verwerkt.

Voor investeerders is het in de gaten houden van de fees het belangrijkst. Het belangrijkste is om te voorspellen waar de fees naartoe gaan. Net zoals je met aandelen moet voorzien waar de winst het hardste groeit. Op de winstpiek investeren, waarna winsten stagneren of dalen, kost je immers vaker dan niet geld. Dit is idem dito voor fees. Zoals we hebben gezien zijn er een aantal gigantische markten waardoor betaalde cryptofees enorm hard kunnen groeien en zien we met huidige wetgeving in de VS een belangrijke katalysator voor feegroei in de komende jaren.

Het volledige potentieel bereiken kan nog minimaal 10 of 20 jaar duren om werkelijkheid te worden. Maar als we kijken naar het potentieel van alle toepassingen die we hebben besproken dan zien we markten die al gemakkelijk waarvoor de wereld honderde miljarden dollars per jaar kan gaan betalen. Deze fees geven de rechtvaardiging voor veel hogere koersen. Een totale cryptomarktwaarde (exclusief Bitcoin) van 25 tot 50 biljoen dollar op termijn is dan realistisch. Ter vergelijking: de marktwaarde noteert vandaag op één biljoen dollar.

Totale cryptomarktwaarde exclusief Bitcoin

Welke cryptomunten koop je het beste?

Het grote nadeel aan de cryptomarkt is dat iedereen zegt de beste technologie te hebben en de grootste cryptomunt te zullen worden. De meeste tokens opereren puur op deze verhalen en bijbehorende speculatie. Vaak is op termijn tegenovergestelde waar voor de koers. Dat hebben we maar al te vaak gezien.

Gelukkig is er een steeds groter wordende groep investeerders die kijkt naar wat er echt waar wordt gemaakt. Bij BeursBrink doen we dat ook. We hebben al meerdere malen winsten van 100%, 500% of zelfs meer dan 1.000% kunnen boeken.

Crypto Gids en Crypto Smallcaps Rapport

In de Crypto Gids en het Crypto Smallcaps Rapport geven we je de selectie cryptomunten waar wij nu de grootste kansen zien. Met de Crypto Gids investeren we in grotere cryptomunten, maar je vindt hier bijvoorbeeld geen Bitcoin. In het Crypto Smallcaps Rapport komen de nog zeer kleine crypto’s (minder dan een miljard dollar marktwaarde) aan bod.

Bekijk hier de Crypto Gids (699 euro (eenmalig) voor levenslange updates).

Bekijk hier het Crypto Smallcaps Rapport (449 euro per jaar).

Nog onbekend met onze analyses? Bekijk hier drie gratis crypto-analyses om optimaal van de legalisering in de VS te profiteren.

Foto: iStock

 


Raja Speet bezit posities in verschillende genoemde cryptomunten (ETH, SOL, HNT, AAVE).

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.