Een nieuwe manier om te investeren in marihuana

Op 26 december is het zover: de eerste Amerikaanse exchange traded fund (ETF) komt de beurs op. Een unicum, omdat er momenteel alleen een Canadese marihuana ETF is waarmee je op de markt kan inspelen.

Tierra Funds introduceert de eerste Amerikaanse ETF gericht op de cannabismarkt.

Onder de naam Alternatieve Agroscience ETF, kunnen beleggers investeren in marihuanatelers, marihuanafarmaceuten en toeleveranciers aan de cannabisindustrie.

Minder risico met marihuanabeleggingen?

ETFs zijn op het eerste gezicht heel interessant. Neem bijvoorbeeld deze ETF van Tierra. Je kan investeren in een hele industrie, waarmee je direct het risico verminderd omdat je gespreid investeert.

Wat veel beleggers echter vergeten is dat je met een ETF niet direct alleen maar winnaars koopt. Ook de slechter presterende bedrijven worden vaak gewoon meegenomen in de ETF.

Nu zijn ETFs in sommige gevallen heel nuttig. Als je bijvoorbeeld op de S&P 500 in wilt spelen, of op de AEX. Maar in het geval van de marihuanasector, mag je vraagtekens plaatsen bij de nieuwe ETF van Tierra.

Sterker nog, ik zou het niet doen.

Kort door de bocht: de meeste Amerikaanse cannabisbedrijven vallen onder de categorie meuk. Rotzooi. Rommel. (meuk, dus).

De meeste Amerikaanse bedrijfjes actief in de sector, hebben geen gezonde balansen. Ze hebben geen cash of solide businesmodellen. Wat ze wel hebben? Hoge schulden en nog hogere waarderingen.

En soms kan het nog erger…

Medbox, het schoolvoorbeeld van marihuanarommel

Neem bijvoorbeeld Medbox. Steeg van een paar cent naar 200 dollar. Het bedrijf had de ambitie om overal marihuanaautomaten neer te zetten. In plaats van een Mars of blikje Cola, kon je dan gewoon een zakje Purple Haze uit de machine halen.

Dat klinkt als een vreemd businessmodel. Toch was er niemand die zich daar vragen bij stelde. Logisch, want met de omzetgroei die Medbox voor kon leggen, was iedere belegger direct in hogere sferen.

Je voelt ‘m natuurlijk al aankomen.

Achteraf bleek zo’n 90% van de omzet verzonnen door consultant en uitvinder van het product, Vincent Mehdizadeh.

De ‘Walmart of Weed‘ zoals het bedrijf in de gloriedagen ook wel werd genoemd, kon hoge omzetcijfers tonen omdat Mehdizadeh wel erg creatief was met omzetcijfers en beleggers ronduit misleidde met lege vennootschappen die illegaal aandelen verkocht om de omzet op te krikken.

Met een hagelgeweer op pad…

Medbox en zijn rommel geeft direct aan waarom ik geen fan ben van deze marihuana ETF. Veel slechtere bedrijven zullen ook hun weg vinden naar de marihuana ETF van Tierra.

De ETF wil de sector namelijk volgen en pakt daardoor ook de slechte bedrijven mee (dat is een nadeel van een traditionele ETF).

Je moet in de marihuanasector niet met een hagelgeweer op pad.

Als je belegt in marihuana, dan moet je dat doen in goede bedrijven en niet in een hele hoop om zo ‘risico te verminderen’. Dat is een vals gevoel van zekerheid en juist een marketingtrucje om nu instroom te krijgen.

Tierra stapt namelijk in de ETF markt, omdat het heel goed weet dat er komend jaar een bijzondere instroom van vers kapitaal zal komen. De marihuanamarkt is vorig jaar met 30% gegroeid en zal in 2026 minimaal 50 miljard dollar groot zijn.

Dat is een ongekende groeikans. Maar wel een kans waar je heel selectief moet zijn. Je kan niet zomaar ieder marihuanaaandeel kopen, omdat de marihuanamarkt gaat groeien. Dat is net zoiets als nu Blackberry kopen, omdat de smartphonemarkt zal aantrekken. Je moet gewoon heel selectief zijn. 

Een kleine en illiquide ETF

Goed, kies dus voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. En als je dan toch in een ETF stapt, geef dan de voorkeur aan een Canadese variant (bekijk onze favoriete marihuana ETF hier).

Waarom ik tegen de Tierra ETF ben? Allereerst omdat veel Amerikaanse bedrijven gewoon geen goede cannabisinvesteringen zijn en je naar Canadese marihuanaaandelen zou moeten kijken. Maar aan de andere kant, omdat Tierra een andere ETF (Latin America Real Estate ETF) omvormt naar een marihuana ETF.

Het fonds heeft nu maar 6 miljoen dollar in assets. En dat is klein. Bovenal: bijzonder illiquide.

Tierra speelt gewoon graag in op de markt, omdat ze weten dat steeds meer en meer beleggers door gaan krijgen dat marihuana een markt wordt die alleen maar zal groeien.

Dat kan natuurlijk op meer instroom rekenen dan een of andere vage vastgoed ETF gericht op Latijns-Amerika. Bij Tierra lijken dus vooral meer gehaaide productmanagers te zitten die inspelen op een toekomstige hype, dan wat anders. En daarom word ik direct voorzichtig.

Investeren in cannabisaandelen doe je zo:

Vergeet dus deze ETF en vergeet de hagelbenadering. En eigenlijk zou ik zeggen: vergeet heel Amerika gewoon als het gaat om cannabisinvesteringen. Het land loopt jaren achter op Canada.

Als je investeert in cannabisaandelen, kijk dan naar solide bedrijven in een land die de regelgeving veel beter op orde heeft. Dan kom je dus uit bij… Canadese cannabisbedrijven. 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.