De Europese Unie heeft met de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) een belangrijke stap gezet in de regulering van de cryptomarkt. Deze nieuwe wetgeving heeft als doel de cryptomarkt veiliger en transparanter te maken voor beleggers. Maar wat betekent MiCAR precies voor jou als crypto-investeerder? Hieronder bespreken we de belangrijkste punten die je moet weten.
De MiCAR is op 30 december 2024 in werking getreden, maar Europese dienstverleners en brokers hebben een overgangsperiode van maximaal 18 maanden, afhankelijk van de nationale implementatie. In Nederland stelt het Ministerie van Financiën een verkorting tot zes maanden voor. Dus per 30 juni 2025 gaat MiCAR in Nederland van kracht.
MiCAR is gericht op cryptodienstverleners (CASPs) en niet op consumenten. Hoewel consumenten wel de effecten zullen merken. Strengere regels kunnen bijvoorbeeld leiden tot hogere handelskosten en hebben brokers vaker gegevens van je nodig.
Met MiCAR worden er uniforme regels ingevoerd voor alle EU-lidstaten. Dit betekent dat aanbieders van cryptodiensten in de hele EU aan dezelfde eisen moeten voldoen. Een geharmoniseerd regelgevingskader verlaagt de complexiteit voor beleggers die in meerdere landen actief zijn, omdat ze minder met verschillende regels te maken krijgen.
Dit vermindert ook het risico dat platforms naar minder gereguleerde landen verhuizen om toezicht te omzeilen, wat de betrouwbaarheid van de markt ten goede komt.
Maar let op, zoals net benoemd kunnen de deadlines om aan de regels te voldoen dus wel verschillen per land.
Aanbieders van cryptodiensten moeten onder MiCAR een vergunning aanvragen bij de relevante toezichthouder, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland. Dit geldt voor zowel nieuwe als bestaande partijen. Deze vergunningseis heeft als doel om de kwaliteit van diensten te waarborgen en risico’s voor beleggers te verminderen.
Brokers moeten bijvoorbeeld aantonen dat ze beschikken over voldoende kapitaalreserves en effectieve beveiligingsmaatregelen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verplichting voor Europese exchanges om klantgelden gescheiden te houden van bedrijfsfondsen. Hierdoor neemt de kans af dat beleggers slachtoffer worden van slecht beheerde of frauduleuze bedrijven, zoals een vroegere FTX of Celsius.
Daarnaast moeten Europese uitgevers van nieuwe tokens een uitgebreide whitepaper publiceren waarin onder andere de risico’s van het token worden beschreven. Het is ook verplicht om beleggers regelmatig te informeren over updates die van invloed kunnen zijn op hun activa.
Bestaande aanbieders van cryptodiensten krijgen een overgangsperiode om aan de nieuwe regels te voldoen. In Nederland moeten ze uiterlijk per 30 juni 2025 een MiCAR-vergunning hebben. Voor beleggers betekent dit dat sommige platforms gedurende deze periode kunnen veranderen of zelfs verdwijnen als ze niet aan de eisen voldoen.
Hoewel “Know Your Customer” (KYC) richtlijnen geen nieuw concept zijn in de cryptowereld, worden zowel de hoeveelheid gevraagde informatie als de frequentie waarmee deze moet worden verstrekt steeds groter. Als belegger ga je dus veel vaker dan voorheen persoonlijke gegevens moeten delen om überhaupt deel te kunnen nemen in de cryptomarkt.
Deze extra’s komen bij MiCAR door de ’travel rule’. Stel je wil fondsen sturen van een ledger naar bijvoorbeeld een Kraken account, dan dien je duidelijk te maken van wie deze fondsen zijn. Je kan dan onderstaande mails verwachten. Hoe dat werkt, verschilt per broker.
Maar let op, de bovenstaande maatregelen gelden dus enkel voor Europese brokers en tokenuitgevers. Je kan als Nederlandse of Belgische belegger dus nog steeds een account aan maken bij een niet-Europese broker die niet aan MiCAR voldoet. Een voorbeeld hiervan is ByBit, die wij gebruiken. ByBit lijkt niet aan MiCAR te gaan voldoen, maar kan wel openblijven, omdat het geen Europese consumenten meer zal benaderen.
Ook kan je nog steeds in een niet-MiCAR token investeren.
Allemaal zolang dit op eigen initiatief is, aangezien niet-MiCAR brokers of tokens op geen enkele manier een Europese consument mogen benaderen.
Je hoeft als consument dus niet bang te zijn dat je bij een niet-MiCAR broker of token geen toegang meer hebt tot je fondsen. Mits de broker hier zelf besluit om bepaalde tokens te delisten, omdat ze bijvoorbeeld wel aan MiCAR willen voldoen.
Stablecoins spelen een sleutelrol in de cryptomarkt doordat ze dollars of euro’s vertegenwoordigen op de blockchain. Uitgevers ervan moeten voor iedere stablecoin op de blockchain één dollar of euro waarde in de bank aanhouden en hierover rapporteren. Een voorbeeld hiervan is Tether (USDT), de grootste stablecoin qua marktkapitalisatie. Onder MiCAR moeten dergelijke stablecoins voldoen aan strenge eisen, zoals het aanhouden van 60% van hun reserveactiva in contanten bij EU-banken.
Deze nieuwe regelgeving heeft al directe gevolgen gehad: Tether heeft aangegeven dat de bankvoorwaarden een onaanvaardbaar risico vormen, en als reactie hierop heeft Coinbase medio december de notering van USDT geschrapt. Andere prominente beurzen, waaronder Binance, hebben aangegeven dit voorbeeld mogelijk te volgen.
Ter vergelijking kreeg Circle, de uitgever van de USDC stablecoin, in juli al wel een MiCA-goedkeuring voor USDC.
Mag je USDT dan nog gebruiken? Ja, dat kan in principe bij brokers die niet aan MiCAR voldoen of je kan in je eigen wallet op de blockchain USDT zonder restricties aanhouden. Maar wij bij BeursBrink geven de voorkeur aan USDC, dat dus wel voldoet aan MiCAR.
Leuk, alle deze plannen van de EU die tot een veiligere en transparantere omgeving voor cryptobeleggers moeten leiden. Het kost echter ook een stuk meer administratie en dus personeel. Hoe gaan met name brokers dat betalen? Waarschijnlijk gaan de transactiekosten omhoog. Let in 2025 dus op veranderingen in de kostenstructuur!
MiCAR richt zich vooral op traditionele crypto-activa en stablecoins. Gedecentraliseerde financiële producten (DeFi) en non-fungible tokens (NFT’s) vallen grotendeels buiten het huidige regelgevingskader, maar het is waarschijnlijk dat toekomstige wetgeving deze markten zal adresseren.
Voor beleggers in DeFi betekent dit dat de risico’s voorlopig nog niet worden beperkt, zoals het risico op hacks en instabiele protocollen.
Het voordeel is wel dat je hierbij dus nog meer vrijheid geniet en dus bijvoorbeeld ook voor USDT kan kiezen, naast USDC.
MiCAR introduceert een uitgebreid regelgevingskader dat de cryptomarkt binnen de EU veiliger en transparanter zou moeten maken. Hoewel beleggers mogelijk te maken krijgen met extra controles en kosten, zorgt deze wetgeving voor een sterker fundament waarop de markt verder kan groeien. Door op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen kunnen beleggers hun strategieën aanpassen en profiteren van de nieuwe kansen die een gereguleerde markt biedt.
Foto: iStock
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Direct zien wanneer Vince een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.