Meer geld verdienen zonder iets te hoeven doen? Zo doe je dat

Geld verdienen zonder te werken. Dat is de droom van iedereen. Ieder jaar meer geld verdienen en daar niets voor te hoeven doen, is alleen nog veel mooier. In dit artikel gaan we eens dieper in op de kracht van samengestelde rente.

Normaal is het zo dat je hard moet werken wil je meer gaan verdienen. Een promotie krijg je niet bij een pak cornflakes. Nee, daar moet je lange uren voor te maken.

Op de beurs werkt dat alleen anders. Daar kan je heel gemakkelijk ‘promoveren’, zonder dat je daar hard voor hoeft te werken. Het enige wat je moet hebben, is wat geld en geduld.

Promoveren zonder te werken

Geld heeft een prijs. Deze wordt ook wel rente genoemd. We gaan even terug naar de oude dagen, toen de rente nog 10 procent per jaar bedroeg. Dat betekende dat je met 1.000 euro ieder jaar 100 euro ontving van de bank.

Op zich klopt dat als je meteen alles op zou maken aan bijvoorbeeld bier. Alleen wanneer je de ontvangen rente zou laten staan, zou je ieder jaar meer ontvangen, zonder daar iets voor te hoeven doen. Oftewel je eerste promotie is binnen.

Want doordat je de ontvangen rente op jouw rekening laat staan, krijg je het volgende jaar rente over 1.100 euro. 10 procent over 1.100 euro is 110 euro. Dat betekent dat je 10 euro meer bent gaan verdienen door… het geld voor jou te laten werken.

Nu lijkt 10 euro op het eerste gezicht niet veel. Sterker nog, dat is het ook niet. Alleen van deze 10 euro ‘gratis geld’ kan je heel gemakkelijk meer maken.

Ten eerste is het heel belangrijk om gewoon door te blijven werken, wil je uiteindelijk rentenieren. Je moet immers iets hebben om van te leven. Het geld dat we ontvangen aan rente herinvesteren we. In de jaren dat je door blijft werken, spaar je uiteindelijk je eerste 10.000 euro.

Ten tweede is het belangrijk dat je geduld hebt. Je vermogen groeit niet als bamboe. Het groeit eerder als een grote notenboom, waar je later de vruchtjes van kunt plukken.

Groei met het rente-op-rente effect

Wanneer je die 10.000 euro hebt en geduld kunt opbrengen, zal je vermogen groeien als in de onderstaande tabel.

Tenminste, je vermogen groeit zo wanneer de rente 10 procent is. Die is momenteel alleen zo goed als nul.

Genoeg rendement vind je hier

Deze extreem lage rente betekent alleen niet dat we ons geld niet meer kunnen laten renderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dividendaandelen. Bedrijven die ieder jaar de aandeelhouder belonen door een stukje van de winst uit te keren.

In tegenstelling tot de rente is het rendement bij dividendaandelen wel genoeg om je vermogen te laten groeien. Neem bijvoorbeeld een extreem veilig bedrijf als Unilever. De aandelen van Unilever hebben een dividendrendement van momenteel 3,3 procent.

Dat lijkt op het eerste gezicht niet genoeg om na 40 jaar 4,5 ton te behalen. Het is alleen zo dat Unilever zijn dividend over de afgelopen jaren standaard heeft laat groeien. Over de afgelopen 5 jaar was dit gemiddeld 7 procent.

Dat betekent dat een aandeel van Unilever jou bij de huidige prijs van 50 euro per aandeel na 17 jaar 10 procent rente oplevert, omdat het dividend blijft groeien. Dat lijkt lang, dat is het op zich ook. Het is alleen zo dat het dividend hierna nog steeds door blijft groeien. Na 40 jaar zal een aandeel Unilever jou met de huidige dividendgroei bijna 50 procent per jaar opleveren.

Tel daar nog eens de samengestelde rente bij op en we hebben het ultieme recept om jouw vermogen te laten groeien. Het belangrijkste is om een redelijk startkapitaal te hebben van 10.000 euro, een portie geduld en de juiste dividendaandelen.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.