Marihuana, het nieuwe wijntje…

In de komende jaren wordt marihuana net zo gewoon als het drinken van een wijntje. Dat zijn niet mijn woorden, maar die van Richard Branson. De miljardair voorziet een brede acceptatie van de groene plant. Alcoholbedrijven worden daar de dupe van.

Dat klinkt voor Nederlanders en Belgen wellicht wat vreemd. Denk er maar over na, welke situatie is ‘normaal’: Ome Henk die op een verjaardagspartijtje een halve gram Purple Haze oprookt of al slurpend aan de chardonnay slechte moppen tapt?

Toch wijzen cijfers op verminderd alcoholgebruik in Amerikaanse staten, waar medische marihuana is gelegaliseerd.

15% minder alcohol na introductie marihuana

In staten waar het legaal is om op recept medische marihuana te kopen, werd er minder alcohol verkocht. Dat blijkt uit werkdocument van onderzoekers aan de Universiteit van Connecticut.

Het gaat hier overigens alleen om staten waar medische marihuana legaal is en niet zozeer een recreatieve legalisatieslag heeft plaatsgevonden.

Voor het onderzoek is gekeken naar de database van Nielsen Retail, dat weer kijkt naar verkoopdata van 90 retailketens in Amerika. Een slimme manier om te onderzoeken, want bij een traditionele enquete, loop je met alcoholgebruik al snel het risico dat respondenten een sociaal wenselijk (lees: lager) consumptieniveau aangeven.

Vervolgens hebben de onderzoekers gekeken naar staten waar medische marihuana was gelegaliseerd en staten waar het nog illegaal was. Uit de data concluderen de onderzoekers dat de alcoholverkoop met 15% afneemt.

Een voorzichtige aanname

Nauwkeurige lezers hebben direct gezien dat de hele tekst tot nu toe gaat over ‘medische legale marihuana’. Bijna overal ter wereld wordt onderscheid gemaakt tussen medische- en recreatieve marihuana.

In veel landen is recreatieve marihuana illegaal, maar wordt medische marihuana goedgekeurd (in Duitsland wordt dit zelfs vergoed).

Dat is een belangrijk nuanceverschil, omdat er in Amerika een hele beperkte groep is die toegang heeft tot medische marihuana. Ook al is het legaal.

marihuana beleggen

Foto: tvirbickis

Patiënten moeten in Amerika vaak eerst een aanbeveling van hun arts krijgen en in verschillende staten worden daarnaast nog extra voorwaarden gesteld.

Dat alcoholbedrijven dus 15% minder verkopen in staten waar relatief kleine groepen toegang hebben tot marihuana, is voor brouwers natuurlijk een punt van zorg.

Want wat gebeurt er als meer en meer staten overstappen op recreatieve legalisatie (en de groep die alcohol kan vervangen met marihuana, dus veel groter wordt)?

Het is overigens heel voor de hand liggend dat marihuana straks wordt gezien als een (beter) alternatief voor alcohol. In tegenstelling tot de 90.000 alcoholdoden die er ieder jaar in Amerika vallen, zijn er nog 0,0 marihuanadoden gerapporteerd. Je kan er simpelweg niet dood aan gaan.

De dood van de alcoholindustrie?

Alcoholbedrijven die zich nu nog geen zorgen maken, moeten dat maar snel gaan doen. Steeds nu meer en meer staten in Amerika zich voorbereiden op legalisatie (en buurland Canada volledig groen gaat), wordt het belangrijker dan ooit om in te spelen op deze nieuwe markt.

Sommige brouwers doen dat ook.

Neem bijvoorbeeld alcoholgigant Constellation, onder andere brouwer van biermerk Corona. Afgelopen kwartaal werd bekend dat het bedrijf zo’n 245 miljoen Canadese dollars heeft neergeteld voor een belang in Canopy, een Canadese teler.

In een persbericht meldde Constellation over de deal:

Een van de kenmerken van ons succes in de afgelopen jaren vinden we terug in de toewijding om consumententrends in een vroeg stadium te identificeren en voor te blijven.
– Constellation

Er is inderdaad sprake van een consumententrend. En eentje die de alcoholindustrie een flinke klap kan uitdelen. 

Voorlopig is het belang van Constellation vooral strategisch. Het bedrijf wil later drankjes maken waar cannabis in zit verwerkt. Dat kan nu nog niet, omdat het verkopen van eet- en drinkbare cannabis in veel gevallen illegaal is.

Maar, daar komt wel verandering in. Al heb je daar nog even geduld voor nodig. In 2018 begint de legalisatie in Canada, gericht op medische en recreatieve marihuana. In 2019 wordt dan ook de eet- en drinkwaren legaal gemaakt.

Op overnamejacht in de marihuanasector

Het is onwaarschijnlijk dat Constellation de enige brouwer is die zich zal inzetten op deze ‘consumententrend’. Zeker als je kijkt naar de marktwaarde van marihuanaspelers is dit een no-brainer.

De grootste cannabisspeler heeft een marktwaarde van nog geen 4 miljard, terwijl de grootste brouwer (AB Inbev) een marktwaarde heeft van meer dan 190 miljard.

Zou je dan als brouwer lijdzaam toezien hoe kleine telers met groene vingers 15% marktwaarde van je afsnoepen? Of pomp je er gewoon wat geld in en profiteer je van de green rush? Juist ja, dat is een no-brainer.

Hou daarom rekening met meer overnames en strategische belangen in de sector. Iets dat goed nieuws is, voor de aandelen die wij in onze gids hebben geanalyseerd. 

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.