De Bitcoin is weer hot. De digitale munt knalde recent door de barrières van 16, 17, 18 en 19.000 dollar en staat werkelijk een fractie van de recordkoers verwijderd. Een mooi moment om eens te kijken waar deze rally kan gaan eindigen.
Naast een koersdoel van de Bitcoin bekijken we ook het potentieel van Ethereum.
Voor de Bitcoin geloof ik dat we voor het einde van 2022 minimaal op 150.000 dollar staan. Dat maak ik puur op uit de grafiek:
We zien hier het volledige prijsverloop van de Bitcoin op logaritmische schaal.
Een logaritmische schaal geeft het prijsverloop anders aan dan een normale grafiek. De schaal wordt ingesteld zodat de procentuele stijging op ieder stuk van de grafiek evengoed wordt weergegeven. De stijging van 3 naar 15 dollar heeft bijvoorbeeld een even groot gedeelte als de stijging van 30.000 naar 150.000 dollar. Beide een stijging van 400%.
Zouden we de normale (lineaire) schaal gebruiken, dan ziet het plaatje er zo uit:
Als we het zo bekijken, valt alles wat voor 2017 gebeurde niet te bevatten.
Daarom bekijk ik het lange termijn plaatje van crypto dus op logaritmische schaal. Wat bij Bitcoin en crypto opvalt, en uniek is, is dat de prijs steeds linear weet te stijgen op een logaritmische schaal. Op de normale grafiek zijn dat de enorme parabolische stijgingen, zoals in 2017 en 2014.
150.000 dollar krijgen we als we de huidige trendlijn op logaritmische schaal simpelweg doortrekken. Als eindpunt is het einde van 2022, omdat we ook zien dat de rally’s steeds langer worden. Op zich logisch want de markt wordt steeds groter. Iets stijgt makkelijker en sneller van 1 miljoen naar 100 miljoen, dan van 1 miljard naar 100 miljard.
150.000 dollar is dus wel conservatief en zeker niet de top van de markt omdat het op de trendlijn ligt. Er zal ongetwijfeld in de komende jaren nog eens een hype komen zoals voorheen. Dan verlaat de prijs de trendlijn verder de hoogte in.
Ik denk dat 300.000 dollar per bitcoin dan zeker niet ondenkbaar is.
Maar weer terug naar het conservatieve scenario. Om je een idee te geven waar de digitale munt dan staat in de wereld… we spreken bij 150.000 dollar per bitcoin over een markt van iets meer dan 2,8 biljoen dollar.
Goud heeft op dit moment ter vergelijking een marktwaarde van 9 biljoen dollar.
Met deze cijfers is de digitale munt, ook wel het digitale goud genoemd, een serieuze activa in het financiële systeem. Nog heel groot, maar het zal wel volledig bekend zijn bij professionals. Dat was bij de vorige bubbel nog zeker niet het geval. Nu zijn we op het punt dat die professionals wel aan het kopen zijn geslagen.
Voor Ethereum verwacht ik een explosievere stijging. De markt is een heel stuk kleiner dan Bitcoin. 57 miljard versus 337 miljard dollar.
Ik gebruik dezelfde methode: de huidige trendlijn op de log-grafiek doortrekken.
Bij Ethereum komen we uit op 17.500 dollar per ether (de munt bij Ethereum) voor het einde van 2022.
Voor mijn gevoel lijkt dit op het eerste gezicht enorm veel. Dus laten we eens kijken wat het precies betekent en of het fundamenteel te onderbouwen valt.
17.500 dollar per ether betekent een totale markt van zo’n 2 biljoen dollar. We gaan hier uit van een huidig aanbod ethers van 113 miljoen dat ieder jaar met 2% groeit.
2 biljoen dollar voor het hele netwerk is veel, zeker als je het tegen de huidige waardering van het netwerk houdt. Toch, als je weet wat het netwerk is en hoe het zich ontwikkelt, lijkt 2 biljoen dollar over 2 jaar best haalbaar.
Waarom? Afgelopen zomer hebben we gezien dat Ethereum geschikt is voor een nieuwe financiële sector, ook wel DeFi genoemd. Applicaties op Ethereum verrichten financiële diensten, zoals handelen, lenen en verzekeren, maar dan zonder centrale broker, bank of verzekeraar. Het resultaat is enorme kosten vermindering en efficiëntie tegenover de traditionele tegenhangers. Een gevolg van volledige automatisering (dankzij smart contracts en volledige digitalisatie).
Voor wie Ethereum niet kent: het is net als de Bitcoin een netwerk van computers verspreid over de hele wereld. Dit netwerk vormt de blockchain. Wat anders is bij Ethereum is dat techneuten applicaties op het netwerk kunnen bouwen. Je kan deze applicaties zien als digitale bedrijven (op een digitaal landschap). Deze bedrijven leveren diensten. Voor nu met name dus financiële. Gebruikers (iedereen met een Ethereum wallet) kunnen vervolgens van deze bedrijven gebruik maken en tevens maken de bedrijven ook van elkaar gebruik. Zo vormt Ethereum een eigen (digitale) economie.
Er is alleen één probleem. Eind deze zomer werd het wederom pijnlijk duidelijk dat Ethereum in de huidige vorm te klein is. Het kan niet genoeg transacties aan voor de nieuwe financiële sector. Nu maximaal 3,88 miljoen transacties per dag.
Reden dat een leger aan techneuten al jaren bouwt aan een nieuwe versie, genaamd Ethereum 2.0. Waar het op neerkomt: het nieuwe netwerk zal 8,64 miljard transacties per dag aankunnen. Iedere persoon op de aardbol kan Ethereum dus gemakkelijk één keer per dag gebruiken, zonder dat het netwerk oververhit raakt.
Wonderkind en Ethereum bedenker Vitalik Buterin zegt er het volgende over:
(kijk van 6:54 tot 9:20)
Geen probleem als je de technische termen niet kent. Het gaat om het groene bolletje rechtsboven in de grafiek waar het netwerk uiteindelijk in staat is om duizenden keren meer transacties te verrichten.
We hebben het hier over de snelst groeiende economie ter wereld. Een leger aan techneuten zet het ene na het andere digitale bedrijf op en het aantal wallets van Metamask (je digitale portemonnee en portaal naar Ethereum) bereikte onlangs 1 miljoen maandelijkse actieve gebruikers. Een groei van 400% ten opzichte van een jaar geleden en dan hebben we het nog niet eens over alle andere wallets.
Deze economie zal in de komende 2 jaar grenzeloos worden en dat valt perfect samen met het einde van de trendlijn en een marktwaarde van 2 biljoen dollar.
Het netwerk van de Ethereum lift mee op het succes van alle (razendsnelle) innovatie die op het platform plaatsvindt. Straks heeft die innovatie bijna eindeloze ruimte om te groeien.
Als belegger kan je dus ook inspelen op deze applicaties. Dan investeer je direct in een nieuwe, vaak financiële, innovatie, zoals het handelen zonder broker. Naast financiële toepassingen zien we nu ook al toepassingen in de gaming-industrie.
Dat terwijl deze digitale industrie nog maar in de kinderschoenen staat. Het is een trend die nog maar net is begonnen en waar we nog lang niet alles van hebben gezien.
Als belegger kan je nu eenvoudig op de snelst groeiende economie ter wereld inspelen met ons nieuwe onderzoek: BeursBits Crypto Yield Farmer (slechts €4,95 per maand).
Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.
Gedateerd inmiddels. Logisch. Maar daarom juist extra informatief. Realisatie versus prognose.