Help! Mijn voetbalploeg komt naar de beurs.

Als abonnee van Club Brugge doet het me plezier dat de club van mijn hart een beursgang voorbereidt. Een teken dat het goed gaat. Ga ik dan met de ogen dicht intekenen. Ho maar, niet zo snel.

Dure vogel

Als fervente aanhanger kan jij niet objectief zijn, hoor ik al vallen. En toch kan ik dat wel want ik kruip in mijn pen als belegger niet als supporter. Meer nog, ik teken niet in en daar heb ik enkele goede redenen voor.

-Ten eerste worden enkel bestaande aandelen aangeboden. Dat houdt kort samengevat in dat de verkoper een deel van zijn winst wil veiligstellen en het potentieel al voor een deel (of misschien zelfs grotendeels) is opgebruikt. In het geval van Club Brugge gaat vooral voorzitter Bart Verhaeghe en zijn rechterhand sportief directeur Vincent Mannaert een deel van hun aandelen verkopen. De uitdrukking het onderste uit de kan halen, is hier op zijn plaats.

-Ten tweede zal Club Brugge bij zijn beursgang een torenhoge waardering meekrijgen: volgens sommige bronnen tegen 16 keer de nettowinst en dat is veel hoger dan de andere beursgenoteerde voetbalclubs waar we toch kleppers als Borussia Dortmund en Ajax magen bijrekenen. Alle mogelijke positieve evoluties worden meegerekend en alle mogelijke negatieve niet. Bijvoorbeeld het nieuwe stadion telt al flink mee terwijl de eerste steen nog altijd moet worden gelegd. En met mogelijke naweeën van corona wordt al helemaal geen rekening gehouden. Met deze royale waardering wordt onze eerste reden al extra aangedikt.

-Ten derde zijn voetbalaandelen zelden een goede belegging. De financiële resultaten zijn te onregelmatig, sportief succes zoals deelname aan de vetpot van de Champions League heeft men niet in de hand en weegt te zwaar door in de afrekening, verkeerde transfers,  enzovoort. Kijk maar eens hoe zwak Ajax presteerde toen het een paar jaar (2015 en 2016) de Champions League misliep en hoe sterk het presteerde toen het in Europa wel hoge toppen scheerde met als hoogtepunt de halve finale in de Champions League in mei 2019. Stel dat Club Brugge nu al genoteerd zou zijn dan zou de recente Europese uitschakeling en het beververlies voor flink wat deining op de beurs zorgen…

Aangezien de resultaten van een voetbalploeg eerder wispelturig zijn, zal waarschijnlijk niet op een gestaag klimmend dividend moeten worden gerekend en voor de goede huisvaderbelegger blijft dit toch van groot belang.

-Ten vierde zijn er vandaag veel onzekerheden in de voetbalwereld waar Club Brugge of beter de begeleidende banken te weinig rekening mee houden in hun rooskleurig scenario. Corona heeft veel clubs aan de rand van de afgrond gebracht zowel internationaal (Barcelona,…) als lokaal met Anderlecht, Moeskroen en dergelijke als voorbeeld. Er worden dus te weinig kritische vragen gesteld. Hoe lang zal men nog voor lege stadions moeten spelen? Wat zullen de gevolgen zijn van corona op de tv-rechten en op de advertentiebereidheid van de vele sponsors? Zal er nog plaats zijn voor Club in een hervormde Champions League (afscheuring grote clubs dreigt immers) ? Wat met de hervorming van het transfersysteem en zullen grotere clubs nog massaal geld kunnen uitgeven aan transfers? En komt er überhaupt een BeNe-liga?

IJzer smeden als het heet is

De beursgang van Club Brugge zou voor volgende maand zijn, alhoewel er nog geen concrete datum is. De beurswaakhond FSMA moet eerst nog zijn zegen op het prospectus geven. Het is duidelijk dat de betrokken partijen het ijzer willen smeden als het heet is. Club Brugge scheert immers in de vaderlandse competitie hoge toppen, heeft enkele lucratieve transfers geboekt, zit financieel gezien op rozen terwijl de constructie van een nieuw stadion een turbo op de omzet en winst kunnen zetten. Daarenboven is de risicobereidheid bij beleggers vandaag enorm groot, zeker gezien de negatieve rente en de goed presterende beurzen. Het kan met andere woorden niet snel genoeg gaan want zoals we de voorbije weken hebben gezien, kan het snel omslaan op de aandelenmarkten.

We verwachten niet dat institutionele beleggers storm zullen lopen voor deze uitgifte, zeker gezien de wispelturigheid van Koning Voetbal. En die professionele beleggers zullen zeker hun huiswerk maken en tevens kunnen vaststellen dat er een stevig prijskaartje aan het kersverse aandeel hangt. Het zal dus allemaal van de kleine belegger moeten komen en dat zullen dan waarschijnlijk nog Club-supporters of sympathisanten zijn. We zien een fervente supporter van Anderlecht of Standard niet meteen zijn huiskamer behangen met aandelen van Club Brugge (na de dematerialisatie van aandelen is dat helaas niet meer mogelijk). Het is dus helemaal geen zekerheid dat de beursgang van een leien dakje zal lopen.

Voorzitter Bart Verhaeghe rekent alleszins op de sympathie van de clubsupporter om zijn aandelen te slijten. Ik ga hier niet op in. Wat ik wel zal doen, is het aandeel opvolgen en als Club wat tegenslagen kent (verkeerde transfers, sportief en dergelijke) en het aandeel wat minder royaal gewaardeerd wordt een pakketje kopen. Afwachten dus.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rodenbach
1 jaar geleden

Correct, ik vind het leuk dat ze naar de beurs komen maar alleen bart verhaeghe zal beter worden van IPO aan dergelijke waardering.

Zijn ze van plan om dividend uit te keren?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.