De eSports sector groeit hard en met deze 4 aandelen speel je daar op in

Onlangs werd de Nederlander Dave Jong in één klap miljonair. Hij won het Wereldkampioenschap Fortnite, een bekende online game. Als de ‘atleten’ al miljoenen verdienen, is het voor beleggers ook slim om eens serieus naar eSports te kijken.

Gamen is natuurlijk al heel lang populair. Maar in de laatste jaren heeft eSports zich ontwikkeld tot een industrie van bijna één miljard dollar. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Nou, omdat het internet zich heeft ontwikkelt, kunnen we nu ook streamen. Gamers dus ook, waardoor er een heel ecosysteem omheen ontstaat.

Dat maakt het mogelijk dat gamers opeens meer kijkers hebben dan de meeste programma’s op de tv. Paul de Leeuw valt in het niet bij Dave Jong.

Zo keken eSport-kijkers in het eerste kwartaal van 2018 gezamenlijk 17,9 miljoen uur naar hun helden. Het publiek telt nu zo’n 380 miljoen koppen.

Dan de hamvraag: hoe profiteer je van deze opkomende markt? Op twee manieren, namelijk door in een platform te zitten waarop veel wordt gestreamd. Of door in bedrijven te beleggen die games maken.

Om je wat inspiratie te geven licht ik er graag een paar uit:

Activision Blizzard (ATVI)

Activisoin Blizzard is een Amerikaans bedrijf dat zich bijna volledig focust op het ontwikkelen van games. Op consoles, zoals de PlayStatoin of Xbox, de computer en smartphones. ATVI doet dat met vijf verschillende divisies.

Enkele bekende games van het bedrijf zijn Call of Duty, World of Warcraft en Candy Crush.

Met alle spellen behaalde ATVI een omzet van 7,5 miljard dollar in 2018. Daarbij hoorde een winst van 1,8 miljard dollar. Vooral de winst is in de afgelopen jaren hard gestegen.

Tencent (TCEHY)

Het Chinese Tencent focust zich naast allerlei andere digitale zaken ook op gaming. Dat doet het met Tencent Games. Met deze divisie is het bedrijf de grootste online gamer ter wereld. Zo heeft het bedrijf naast eigen games ook verschillende aandelen in andere gamebedrijven, zoals Activision Blizzard.

Ook heeft Tencent een online game platform opgericht, genaamd WeGame. Daar kunnen games worden gedownload en kan men streamen.

Enkele bekende games van het bedrijf zijn Call of Duty Online die Tencent host in China, League of Legends die het heeft overgenomen en Tencent is voor een gedeelte eigenaar van Fortnite.

Met de game divisie haalde Tencent in 2018 een omzet van 19,13 miljard dollar.

Electronic Arts (EA)

EA is een bekende in de gamewereld. Het Amerikaanse bedrijf ontwikkelt al games sinds 1982 voor gameconsoles, computers, telefoons en tablets.

EA is bijvoorbeeld de maker van het bekende voetbalspel FIFA. Maar richt zich ook op andere sporten, zoals basketbal met NBA Live. Daarnaast kan je EA kennen van Battlefield, Need for Speed en The Sims.

Het bedrijf verdiende hiermee in 2018 totaal 4,95 miljard dollar en haalde een winst van 1 miljard dollar. De laatste jaren zit er niet veel verandering in zowel de omzet als winst.

Take-Two Interactive (TTWO)

Take-Two Interactive brengt games uit onder twee namen: Rockstar Games en 2K. 2K is weer onderverdeeld in 2K Games en 2K Sports. Net zoals de andere gamegiganten doet het bedrijf dat voor meerdere platformen.

Bekende namen van de Amerikaanse ontwikkelaar zijn Grand Theft Auto en Red Dead Redemption. Alle twee de games kunnen regelmatig op lovende kritieken rekenen.

TTWO verdiende in 2018 2,7 miljard dollar. Daarbij haalde het bedrijf een winst van 333 miljoen dollar.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
4 jaren geleden

Dit is toch niet hoe je op esports inspeeld? Dit zijn uitgevers van games, en een klein gedeelte van die games worden in esports gespeeld. Ik denk niet dat zij daar zoveel mee verdienen Er moeten toch andere manieren zijn om in esports te investeren?

Beheerder
4 jaren geleden

Als je een beetje geld hebt, zijn er inderdaad andere manieren. Maar als je geen zin hebt om meer dan 100.000 te investeren (in 1 idee), heeft het geen zin om daar op in te gaan.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.