Decentralized Finance: de ontwikkeling in 2020

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van Decentralized Finance, ook wel DeFi genoemd. DeFi is een nieuwe financiële sector op de blockchain van Ethereum en is in 2020 enorm hard gegroeid. Zowel het aantal gebruikers als de prijzen.

Hoewel, de koersen van DeFi tokens zijn nu hard teruggezakt. Dus mocht je nog wat cash aan het werk willen zetten? Dan lees vooral verder.

Wat is DeFi en Ethereum?

DeFi is een verzamelnaam voor verschillende applicaties op de blockchain van Ethereum. Deze applicaties hebben allemaal een financiële toepassing. Zo zijn er applicaties die spaarders en investeerders met elkaar verbinden, zoals een bank. Of applicaties die handel mogelijk maken, zoals brokers.

Waar het met deze DeFi applicaties steeds op neerkomt is dat er geen tussenpersoon nodig is. Er zijn dus geen bankiers en hoge kantoren meer nodig om spaarders en investeerders te verbinden. DeFi applicaties maken slechts gebruik van computercode op de blockchain van Ethereum.

De blockchain kan je eigenlijk zien als een digitaal landschap. Een uitgestrekte weide, maar dan digitaal; in de lucht gehouden door een wereldwijd netwerk van computers. Op deze weide is iedereen ter wereld in staat een applicatie te bouwen (zolang je de computertaal van Solidity beheerst). Zo’n applicatie kan je zien als een bedrijfje.

Op de digitale weide van Ethereum hebben techneuten in de afgelopen jaren, en met name in 2020, flink wat van deze bedrijfjes gebouwd. De meeste van deze bedrijfjes hebben een financiële toepassing.

Je kan dus spreken van een nieuwe London City of Wall Street, maar dan volledig digitaal.

Decentralized Finance: Booming City

DeFi City is booming. De financiële diensten hebben in 2020 het gebruik werkelijk waar door het dak zien gaan. Met name het afgelopen kwartaal, van juli t/m september, heeft er zich een ontwikkeling voorgedaan die niemand voor mogelijk had gehouden.

Het is te zien aan 3 grafieken.

Ten eerste kunnen we de boom zien aan de totale omzet in de sector. Die is ten opzichte van het vorige kwartaal bijna 28 keer over de kop gegaan. Zo geeft een grafiek van Bankless weer.

Ten tweede kunnen we de enorme groei zien aan het aantal gebruikers. Dune Analytics houdt bij hoeveel unieke Ethereum wallets met DeFi applicaties in aanraking zijn geweest.

Zie hier wel dat het om het aantal wallets gaat. Een persoon kan meerdere wallets hebben, dus zal het werkelijke aantal mensen een stukje lager liggen. Desalniettemin zien we exponentiële groei.

Ten derde zien we de groei aan het totale kapitaal dat in de financiële applicaties ligt opgeslagen. Net als een bank heeft een DeFi applicatie kapitaal nodig om te opereren. Hoe meer kapitaal een bank onder beheer heeft, hoe groter deze is. Hetzelfde geldt voor DeFi.

Momenteel ligt er in de nieuwe financiële sector meer dan 10 miljard dollar aan waarde. Zo laat DeFi Pulse zien. Toen ik eerder dit jaar een blog schreef, was dat nog ‘slechts’ 1,5 miljard dollar.

Van boom tot bust

DeFi heeft de cryptowereld dus op zijn kop gezet. Dat kan je bijvoorbeeld mooi zien aan de afbeelding hiernaast. Uniswap, de grootste DeFi applicatie, zet momenteel meer handel om dan Coinbase. Coinbase wordt gezien als de meest vooraanstaande crypto broker en heeft één van de hoogste handelsvolumes.

Dat een DeFi applicatie nu al zo’n zwaargewicht zou overtreffen had niemand bedacht begin 2020. De decentrale broker bestaat slechts 2 jaar en heeft een team van 7 personen. Coinbase is opgericht in 2012 en heeft meer dan duizend medewerkers.

Aan de andere kant is het ook weer te verklaren. De kosten van Uniswap zelf zijn zo goed als nul. De applicatie heeft slechts een aantal lijnen code nodig om te werken. Dat werkt dus vele malen efficiënter.

Toch is er ook kritiek op DeFi. De extreme groei brengt hebzucht met zich mee. De afgelopen maanden heeft zich een minibubbel gevormd. Dat ging gepaard met flink wat waardeloze applicaties, zoals we ook in de ICO-boom van 2017 zagen.

Er werden bijvoorbeeld een heel aantal ‘food meme coins’ uit de grond gestampt. Vaak op basis van een kopie van al bestaande DeFi toepassingen. Sushiswap, Hotdog.Swap en MEME (ananas als handelsmerk) kwamen onder andere voorbij.

De (mini)bubbel loopt leeg

Het geëxplodeerde gebruik, omzet, onderpand met daarbij hebzucht en een heel aantal food meme coins leidde uiteindelijk tot recorddrukte op Ethereum. De prijzen voor transacties schoten de lucht in en zo werd het voor een heel aantal gebruikers (waaronder ikzelf) niet meer rendabel om applicaties te gebruiken.

Niet heel veel later zakten prijzen in elkaar.

De prijzen van de meeste DeFi tokens staan nu minimaal 50% lager van de top. Deze tokens kan je zien als aandelen van een bedrijf, omdat de meeste tokens zeggenschap hebben in een applicatie en daarmee bepalen ze ook wat er met de onderliggende cashflow gebeurt (hint: dividend).

Hoe wij optimaal inspelen op DeFi? En er een passiefinkomen uit halen? Check Crypto Yield Farmer!

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.