De échte bubbel op de beurzen

Bij BeursBrink krijgen we heel vaak de vraag of iets een bubbel is. ‘Zijn [vul maar in; wietaandelen, grondstoffen, FANG stocks] een bubbel?’. Er is echter nooit iemand die ons mailt, of appt, met de vraag of obligaties een bubbel zijn, en hoe je daar op in kan spelen. Terwijl dat zo’n beetje de enige bubbel in de markten is op dit moment.

Het is altijd best lastig om uit te leggen wat een bubbel is. En vooral, wanneer iets in aanmerking komt voor een bubbel.

Ik leg dat altijd uit als volgt:

Een bubbel is een asset, die je in ‘zombie-modus’ koopt. Je hebt geen idee waarom je het koopt, behalve dan het rotsvaste geloof dat de asset nog veel verder in waarde zal stijgen, ook al wijst niets er op dat de huidige waarde valt te verantwoorden.

Nu zijn er natuurlijk beleggers die iets kopen, zonder dat ze weten waarom (ook wel gokkers genoemd). Maar meestal koop je een aandeel of een andere asset, met een fundamentele onderbouwing. In een bubbel, koop je iets met meestal twee onderbouwingen en tegen beter weten in:

  1. Het stijgt al heel lang in waarde, de kans dat het morgen verder in waarde stijgt is groot.
  2. Iedereen koopt het, dus het zal wel goed zijn.

Het mooiste voorbeeld van een bubbel, is op dit moment zonder twijfel de obligatiemarkt.

Obligaties zijn ontzettend duur, maar iedereen moet ze hebben

Met kopen in ‘zombie-modus’ bedoel ik, dat je gewoon koopt zonder na te denken. Want wie koopt er nu in hemelsnaam iets, waar je geld op moet toeleggen (obligaties, in Duitsland bijvoorbeeld)?

Het doel van investeren is natuurlijk om geld te verdienen. In sommige gevallen is het doel van investeren, vooral om vermogen te behouden. Denk hierbij aan portefeuilles met een hele korte beleggingshorizon. Dit zijn bijvoorbeeld portefeuilles van beleggers die over een paar jaar met pensioen gaan, of al met pensioen zijn, en denken aan het geld uitgeven in plaats van het opbouwen van vermogen.

In geen enkel geval, zou het doel van investeren moeten zijn om geld te verliezen. En toch is dat precies wat er nu gebeurt als je een obligatie koopt.

Als je het rendement (yield) op een obligatie ziet als een waarderingsmetriek, krijg je een situatie waarin een obligatie met een hoge rente ‘goedkoop’ is. En een obligatie met een lage rente, ‘duur’ is. In Nederland is de yield op een 5jarige lening, nu ongeveer -0,531%. Daarmee is dat een ontzettend dure obligatie.

Sterker nog, obligaties zijn nog nooit zo duur geweest als in de afgelopen jaren. En iedereen betaalt er graag voor.

Met andere woorden…. beleggers betalen nu voor de privilege om een obligatie te bezitten. Terwijl landen letterlijk betaald krijgen om schulden te maken.

Dat is een compleet waanzinnige waardering, waarbij je zonder twijfel mag spreken van een bubbel.

Value stocks versus obligaties

Terwijl obligaties bij veel institutionele partijen, nog steeds in trek zijn, is het wachten op een omkeer. Ooit moeten beleggers wakker worden en inzien dat het absoluut van de zotte is dat je geld toelegt op een schuld. En waar die beleggers dan in zullen stappen? Value stocks.

Hieronder zie je de Russel Value ETF versus de Growth ETF. De blauwe lijn staat voor value stocks, terwijl de oranje lijn staat voor groeiaandelen.

De grootste holding in de value ETF, is Berkshire Hathaway. Een bedrijf met een vrije kasstroom van ruim 5 miljard, per kwartaal. Met andere woorden: een geldmachine, die iedere maand ruim een miljard binnentikt. Maar denk ook aan AT&T, Exxon, en andere grote spelers die je prima mag kwalificeren als defensieve aandelen.

Waarom je in hemelsnaam zou investeren in een Nederlandse obligatie, waar je op toe mag leggen en niet in bijvoorbeeld een AT&T, dat nu bijna een yield heeft van 6%, ontgaat mij volledig.

Ik laat bovenstaande grafiek overigens zien, omdat je hier heel duidelijk meekrijgt dat in de laatste jaren, sinds 2015, een trend is ontstaan waarin groeiaandelen het veel beter doen dan waardeaandelen. Terwijl juist de waardeaandelen, activa zijn die beleggers in obligaties straks willen hebben: defensieve bedrijven, met een voorspelbaar dividend.

Een rationele bubbel

Nog maar een kleine twaalf maanden geleden (google ’t maar) waren er genoeg analisten die een berenmarkt voorspelden voor obligaties. Overheden zouden de rente weer normaliseren, waardoor overheden hogere rendementen zouden moeten aanbieden om kopers aan te trekken.

Vandaag de dag is iedereen het er over eens, dat Europa (en Amerika) in een moeras zit waar we niet meer uit gaan komen. Net zoals Japan. Met immer dalende yields als gevolg.

De reden dat obligaties zo blijven dalen, heeft alles te maken met het goedkope geld dat centrale banken voorzien. Je krijgt dat een soort rationele bubbel: beleggers weten ergens wel dat het niet klopt, maar met de belofte van goedkoop geld is het kopen van dit soort assets nog steeds het meest rationele om te doen.

Totdat je op een situatie komt waarin de yields zo laag zijn (of je zoveel geld moet toeleggen) dat je toch eens ergens anders zal gaan kijken. Defensieve aandelen, zijn daarin de absolute winnaar. Veel meer nog dan groeiaandelen.

Kortom: rationele bubbel in obligaties, groeiaandelen blijven achter maar zijn gelet op het knappen van de obligatiebubbel, wel een van de beste manieren om je in te dekken.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nol Noij
5 jaren geleden

Professioneel verwoord zolang gratis blijft zijn defensieve aandelen de enigste oplossing
Brengt Lagarde een oplossing !

Martin
5 jaren geleden

Nu geld nog lang goedkoop blijft, hoe kijk je dan aan tegen vastgoed?

Jan
5 jaren geleden

Hoe kan je short op obligaties?

Michiel Rietveld
5 jaren geleden

@Jan puts kopen op TLT is een van de makkelijkste manieren. Of een Turbo (Commerzbank biedt short turbo’s aan bijvoorbeeld).

Michiel Rietveld
5 jaren geleden

@Martin, als een prima LT-investering. Buy-let in NL wellicht iets ander verhaal met oog op ‘noodknop-voorstellen’, maar verschillende REITs die nu 3 tot 10% yield hebben. Prima.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.