Connect Group: bod zou moeten doorgaan

We hebben het in het verleden in deze rubriek al vaker gehad over Connect Group, de assembleerder voor de (tech)industriesector. Vandaag is er wat twijfel dat het bod die topman Huub Baren tegen €1,6 heeft aangegeven er uiteindelijk niet zal komen. We vinden deze twijfel onterecht.

Lancering bod
Begin oktober 2018 gaf de groep van topman Huub Baren, IPTE Factory Automation aan dat het een bod tegen €1,60 op Connect Group wilde lanceren. Baren had immers al 83,83% van de groep in handen en was al jaren gestaag aan het kopen. Hij had het grootste deel van de groep in 2016 verworven tegen eerst €0,3 en daarna €0,6, op momenten dat het vierkant draaide bij het bedrijf en niemand er in geloofde en geld op tafel wilde leggen. En voor Baren was de tijd gekomen om de groep volledig in handen te krijgen en van de spotlights van de beurs weg te halen. Bovendien wilde hij kosten besparen want een beursnotering kost handenvol geld.

Midden december volgde dan de officiële goedkeuring van de FSMA, de toezichthouder van de markt. Er raakte ook bekend dat het bod aan enkele voorwaarden was onderworpen. De Bel20-index mag niet onder de 2.876,65 punten terugvallen en er mag niets gebeuren waardoor de nettowinst van Connect Group met meer dan €1 miljoen zou doen dalen. Daarenboven moet na het uitbrengen van het bod IPTE meer dan 95% van de aandelen verwerven voor een succesvol bod. Het is niet ongewoon dat dergelijke voorwaarden aan een bod worden verbonden.

Het grote niets
De concrete invulling van het bod bleef echter uit en tot midden maart bleef het muisstil. Hierdoor begon de twijfel bij beleggers toe te slaan. En daarna zorgden twee elementen ervoor dat de koers tot rond de €1,4 wegzakte. Op een bepaald ogenblik ging het aandeel zelfs tegen €1,32 over de toonbank, bijna 20% onder de biedprijs.

In eerste instantie raakte midden maart bekend dat IPTE door de FSMA werd verplicht om Degroof Petercam als bijkomende onafhankelijke expert aan te stellen. Deze laatste moest een nieuw waarderingsverslag rond het bod opstellen nadat de initiële onafhankelijke expert volgens de FSMA niet voldeed aan de professionaliteitsvereisten. In het persbericht stond te lezen dat IPTE verwacht ‘dat deze werkzaamheden enkele weken in beslag zullen nemen en dat de transactie in de daaropvolgende periode zal worden opgestart’. Het zou dus voor binnenkort moeten zijn.

Een week later raakte in tweede instantie bekend dat de Roemeense belastingautoriteit aanzienlijke bedragen van de Roemeense dochteronderneming van Connect Group eist: €8,6 miljoen aan achterstallige belastingen en bijna €4,9 miljoen aan interest en boetes wegens laattijdige betaling. De definitieve impact is nog niet gekend omdat de belastingdienst nu eerst de bezwaren van Connect Group moet behandelen. Dit gegeven hing al jaren als een zwaard van Damocles boven de groep maar kwam nu toch plots hard aan.

Doorgaan
We blijven ervan uitgaan dat ondanks de tegenslagen het bod op Connect Group zal doorgaan. Huub Baren heeft het geld ervoor gereserveerd en gaat na jaren door de woestijn te zijn gegaan nu niet meer terugkrabbelen. Daarenboven heeft hij al meer dan 83% van de aandelen in zijn bezit en vindt hij de jaarlijkse beurskosten van €0,5 miljoen weggesmeten geld. Hij vindt ook dat er te veel regeltjes aan een beursnotering zijn waardoor het de mogelijkheden van het bedrijf afremt. Deze redenen om het aandeel van de beurs te halen, zijn sinds het initiële bod niet veranderd. Dus waarom zou Huub Baren opeens het geweer van schouder moeten veranderen? Er zou natuurlijk wel aan één van de voorwaarden om het bod af te blazen kunnen worden voldaan. De Roemeense rekening zou immers de nettowinst met meer dan €1 miljoen kunnen verlagen. Dat is een risico maar dat is het enige.

Wie het aandurft om vandaag het aandeel tegen €1,4 te kopen, zou dus vrij snel een mooie zaak kunnen doen wanneer het aandeel tegen €1,6 van de beurs wordt gehaald. Dat is toch nog altijd zonder rekening te houden met de kosten een rendement van 14%. En vergeet ook niet uit het oog dat wanneer u uw aandelen bij een openbaar bod aanbiedt, u geen verkoopkosten moet betalen. Wie niet waagt, blijft…

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.