Wie de Marijuana Index een beetje heeft gevolgd de afgelopen maanden, weet dat marihuanaaandelen op z’n zachtst gezegd lekker presteren. In de afgelopen maand zijn marihuanaaandelen door het dak gegaan.
Onderstaande grafiek geeft dat mooi weer.
Nu zullen contraire beleggers direct een vervelend onderbuikgevoel krijgen. Want deze grafiek loopt wel erg hard en erg snel op, nietwaar?
Dat valt allemaal weer reuze mee, als je het afzet tegen de beweging van de afgelopen 3 jaar:
Terwijl de S&P 500 en andere beurzen, record na record breken, is een nieuwe high voor de Marihuana-index nog best een eindje weg.
Je ziet op deze twee grafieken wel een heel duidelijk patroon. In de laatste maanden van 2016 nam de index een loopje naar het noorden en ook nu, zien we weer een stevige interesse ontstaan bij beleggers.
In 2016 was de reden voor de stijging vooral de verdere legalisatie in Amerikaanse staten. In 2016 werd er in Amerika bijzonder veel gelegaliseerd. Denk aan Californië, maar ook Massachusetts, Nevada en Maine voor recreatief gebruik en Arkansas, Florida, North Dakota, Ohio en Pennsylvania voor medicinaal gebruik.
Die grote juridische mijlpalen werden door beleggers gevierd door eens flink op het gaspedaal te trappen met de groene bedrijven die hiervan zouden profiteren.
Vandaag de dag, wordt de stijging echter niet zozeer gedragen door de Amerikaanse marihuanabedrijven, maar juist door de Canadese tegenhangers.
Wat veel beleggers zich nog niet realiseren, is dat marihuana in Amerika op landelijk (federaal) niveau nog hartstikke illegaal is. In Amerika is cannabis nog steeds een ‘Schedule 1 drug’ en behoort daarmee tot de ergste soort. Best bijzonder, omdat cocaïne en ‘meth’ een ‘Schedule 2 drug’ zijn (en dus als minder gevaarlijk geclassificeerd).
Buurland Canada ziet dat allemaal net wat anders. Daar begrijpen ze als geen ander dat de markt voor marihuana niet alleen heel veel kansen biedt voor de farmaceutische industrie, maar ook als recreatieve drug niet zoveel kwaad kan.
En dus is er een voorstel gedaan voor legalisatie in Canada. Die zal er komen in 2018, waarmee de markt van 400 miljoen dollar naar een paar miljard dollar zal stijgen. De schattingen lopen wat uiteen, maar Cannacord zet in op een marktgrootte van 6 miljard dollar in 2021.
Het is belangrijk om te realiseren wat het verschil is tussen landelijke legalisatie, zoals Canada doet, of de tussenvariant die we in Amerika zien. Omdat het in Amerika op federaal niveau nog illegaler is dan cocaïne, hoeven mooie cannabisbedrijven in staten waar het gebruik niet wordt bestraft, niet te hopen op een exportdeal.
Dat beperkt de groei bijzonder en is vergelijkbaar met een snackbar die alleen lokaal mag opereren, of een McDonalds die gewoon overal ter wereld zijn burgers verkoopt. Alleen al om deze reden, moet je kijken naar Canadese aandelen.
Vergis je daar niet in. Het is namelijk zo dat er nu 29 landen zijn die marihuana op de een of andere manier hebben gelegaliseerd. Dit kan gaan om medische legalisatie of recreatieve. Al die landen hebben wel cannabis nodig.
En er zijn momenteel maar twee landen, die exporteren.
Nederland en Canada. Nu is Nederland een relatief kleine speler op dit gebied – mede door het gedoogbeleid – en focust zich meer op de coffeeshops.
Canada is juist een grotere speler. Het land exporteert nu al naar 5 continenten.
Kijk even naar buurland Amerika. Die exporteert naar…. juist, naar niemand. Want het is daar illegaler dan illegaal om te exporteren.
Canada heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Met werelddominatie als mooie ambitie. Dat kan je van Amerikaanse bedrijven niet zeggen.
Canadese bedrijven hebben straks dus niet alleen vraag vanuit het eigen land, maar ook vanuit het buitenland (nu al wordt er veel geëxporteerd).
Amerikaanse cannabisbedrijven hebben het wat dat betreft een stukje zwaarder. Export is vaak hun laatste zorg, want het is voor heel veel bedrijven al lastig genoeg om een financiering te krijgen. Dat kan direct worden verklaard door juridische beperkingen op federaal gebied.
En in veel staten zijn er ook berichten van cannabisbedrijven die helemaal geen bankrekeningen kunnen openen (daar kunnen ze in Nederland ook wat van trouwens).
Met andere woorden, Canada is al jaren verder dan de rest van de wereld. En dat beginnen beleggers nu zo langzamerhand te realiseren.
Abonnees die onze Marihuana Handleiding hebben gedownload, staan nu dan ook op flinke winsten. Juist, omdat we alleen maar op Canadese bedrijven inzetten. Sterker nog, de aandelen uit ons lijstje, staan nu gemiddeld 52% hoger. In nog geen maand tijd. En dat is nog maar het begin….
Fotocredit hoofdfoto: OpenRangeStock
Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.