Beursindices kunnen zo weer omvallen

De beurzen doen het de laatste weken uitstekend waardoor veel beurswaarnemers ervan uitgaan dat het ergste achter de rug is. Opgepast, verschillende beursindices zitten stilaan op belangrijke weerstanden en kunnen zo weer omvallen.

Geldcreatie
Sinds het dieptepunten van maandag 23 maart hebben alle beursindices een furieus herstel neergezet met de Nasdaq als uitschieter (+35% sinds zijn laagste niveau in 2020). De technologierijke index staat bovendien onveranderd tegenover begin januari en is nauwelijks 10% verwijderd van zijn absolute hoogtepunt.

Andere belangrijke beursindices deden het een fractie minder goed maar kunnen toch ook terugkijken op een fraaie heropleving: de Dow Jones deed er 29% bij, de Duitse Dax 28% en de Nederlandse AEX 27%.

Vooral het herstel van de voorbije twee weken was indrukwekkend en het lijkt wel of er geen vuiltje meer aan de lucht is. De markten focussen op het einde van de lockdown, op een snel herstel van de economische activiteit en… op een vaccin of geneesmiddel tegen Covid-19 binnen afzienbare tijd.

Geldcreatie
Er zijn weliswaar enkele positieve signalen maar het overgrote van het herstel mag echter op het conto van de centrale banken worden geschreven. Zowel de Amerikaanse Federal Reserve als de Bank of Japan en in theorie ook de Europese Centrale Bank zijn, om het in pokertermen uit te drukken, all-in gegaan door ongelimiteerde QE te lanceren. Kort samengevat mogen ze ongelimiteerd bedrijfs- en staatsobligaties, zelfs van bijna junkstatus, opkopen. En ze kunnen dit doen door de geldpers te laten draaien. En veel van dat nieuw gecreëerde geld vindt ook zijn weg naar de aandelenmarkten.

Hierdoor zijn veel marktpartijen wat te zeker van hun stuk en gaan ze ervan uit dat de centrale banken alles kunnen oplossen en de inzinking van de beurzen in maart slechts een nare droom was.

Gevaar
Leeft de markt echter niet wat te veel op hoop? Hoop op een geneesmiddel (Gilead Sciences zou met Remdesivir een potentieel middel in huis hebben), hoop op een economisch herstel nu veel landen de lockdownmaatregelen zullen versoepelen of dit al hebben gedaan (elk slecht economisch cijfer kan met andere woorden naast zich worden neergelegd, er komt immers beterschap), hoop op nog extra steunmaatregelen van de centrale banken of dat deze laatste alles kunnen oplossen,…Al deze hoop biedt energie voor de markten.

Maar wat als de harde realiteit weer op de voorgrond treedt en de stroom aan negatief nieuws beleggers zullen overdonderen? Dan kunnen de verschillende beursindices opnieuw een stevige duik nemen en de dieptepunten van maart weer aftasten. En het gevaar is reëel want veel beursindices bevinden zich momenteel op technisch scharnierpunten waar hun opmars gestuit zou kunnen worden.

Zal het klassieke beursadagium ‘sell in May and go away’ zich manifesteren? Zomaar achter de koersen aanhollen, wordt de komende weken hoe dan ook een gevaarlijk bezigheid. Misschien toch beter wat winst van tafel nemen of van de zijlijn toekijken?

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.