De belangrijkste les van Warren Buffett

Warren Buffett. Die is ontelbaar vaak gequote met hapklare stukjes wijze raad. En een van de meest interessante quotes van Buffett vind ik persoonlijk:

Unless you can watch your stock holding decline by 50% without becoming panic-stricken, you should not be in the stock market.

Vraag aan iedere willekeurige belegger of ze comfortabel zijn met een verlies van 50% als daar een mogelijke winst van 100% of meer tegenover staat, en de meerderheid zal vast en zeker ‘ja’ antwoorden.

Paniek, paniek!

Kijk vervolgens eens wat er gebeurt met die groep beleggers, als een aandeel ook daadwerkelijk 50% in waarde daalt.

Dan maakt voor een grote groep als snel elke rationele besluitvorming direct plaats voor paniek, besluiteloosheid of angst. Of een combinatie van alledrie.

Dat hebben we zelf recent nog gezien bij Hertz. Een van onze portefeuilles (USA) heeft namelijk een positie in het bedrijf.

Die positie hebben we, omdat wij vinden dat de markt het potentieel van Hertz onderschat.

Hertz is namelijk een autoverhuurbedrijf dat de transitie maakt naar een car sharing verhuurbedrijf en daarnaast inspeelt op driverless cars.

We hebben Hertz in de portefeuille gekocht voor 20 dollar. Dat klinkt mooi, want de koers staat nu zo’n 15% hoger. Maar, wij hebben gekocht in maart dit jaar. En hebben in de tussentijd de koers tot onder de 10 dollar zien zakken.

Als je belegt in small en midcaps, dan beleg je in aandelen die vaak een hogere beta hebben dan de markt. En dus een stuk volatieler kunnen reageren. Tegen die volatiliteit moet je wel kunnen. Als je in juni niet je hoofd koel had kunnen houden bij Hertz, was je uitgestapt met meer dan 50% verlies.

In juni hebben wij niet verkocht, omdat we vonden dat er niets was veranderd aan het fundamentele plaatje. We hebben om diezelfde reden ook niet bijgekocht: fundamenteel was er niets veranderd, dus onze blootstelling in de portefeuille hoefde ook niet omhoog.

Bovendien keert Hertz geen dividend uit, waardoor je met een bijkoop ook geen extra hoog dividend inklikt. Dat maakt ons altijd wat voorzichtiger om bij te kopen, dan bij een positie die wél dividend uitkeert.

Maar, Michiel, hoor ik u nu denken, ‘waarom hebben jullie niet gewoon een stoploss geplaatst 10% onder de aankoopkoers?’.

Het antwoord: omdat een 10% lagere koers van Hertz niet direct garant staat voor een foute analyse. Waarom zou je dan uitstappen als je weet dat er fundamenteel helemaal niets verandert is. Behalve een stukje marktwerking, waarbij kopers en verkopers elkaar vinden op lagere koersen dan onze instapkoers.

Evaluatiemoment

Dat is natuurlijk geen vrijbrief om roekeloos met posities om te gaan. Je moet een positie altijd evalueren. En daarom werken wij met onze portefeuilles ook met stoploss evaluatiemomenten: als de koers een bepaald niveau raakt, kijken wij waarom en beslissen dan of we verkopen, nietsdoen of bijkopen.

In het geval van Hertz hebben we altijd gevonden dat de koers daalde op onterechte paniek van beleggers. Daarom hebben we niet verkocht. En als je het hoofd koel kan houden op momenten dat de rest dat niet doet, betaalt dat zich vroeg of laat altijd uit.

Wat dat betreft, kan ik me dus heel goed vinden in Buffetts uitspraak. Zeker voor smallcaps en midcaps. Als je niet tegen een stevige individuele verliezer kan op z’n tijd, kan je wat dat betreft beter zijn andere advies opvolgen: beleggers moeten het gewoon houden bij S&P 500 ETFs met lage kosten.

Lees hier meer over beleggen voor beginners.

Volg michiel op de voet

Direct zien wanneer Michiel een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.