4 indicatoren om de cryptomarkt in 2022 te timen

Oké, ik zal het meteen toegeven. De titel is wat misleidend, want de cryptomarkten timen is een bijzonder moeilijke kunst. Maar ik geloof wel dat enkele crypto indicatoren die ik gebruik van waarde zullen zijn.

Hier vier tools om sentiment in de cryptomarkt te meten:

1: Futuremarkten

Ook in crypto is de handel in futures ondertussen groter dan in de spotmarkten. Met futures kan je immers makkelijk met een hefboom long en short handelen en zo heel veel geld verdienen (en verliezen) ongeacht de richting van de markt.

De hoeveelheid openstaande future posities, de verhouding tussen longs en shorts in de markt en de rente die speculanten moeten betalen zijn goede indicatoren om sentiment in de markt te meten.

Wanneer het aantal posities hard stijgt (harder dan de marktkapitalisatie), longs een veel groter aandeel in de markt hebben en ze ook nog eens bereid zijn hele hoge rentes te betalen, dan is de markt misschien wel iets te voorbarig en ligt een daling op de loer. Door bijvoorbeeld een longsqueeze.

Een indicatie voor veel pessimisme in de markt en bodem die waarschijnlijk dichtbij is, is een grote trek in shortposities. Wanneer beleggers massaal met geleend geld speculeren op een daling van de markt kan dat voor een shortsqueeze zorgen. Dat gebeurt in zo’n situatie als de koersen een stukje stijgen en stoplosses van de traders massaal worden geraakt. In dat geval moet bijvoorbeeld bitcoin worden teruggekocht (omdat de handelaren short zitten). Dat zorgt dan voor een nog verdere koersstijging, waardoor nog meer posities terugkocht moeten worden en de prijs nog verder stijgt, etc.

Begin december daalde de cryptomarkt hard door een longsqueeze. In 24 uur tijd werden ruim 6 miljard dollar aan futures gesloten. De afgelopen weken zagen we weer dat het aantal posities opliep, waar vooral meer shortposities werden geopend. Dan zou je zeggen dat we op basis van deze indicator dichtbij een bodem zouden zijn. Alleen de laatste dagen zijn future handelaren weer wat optimistischer geworden (wat je kan zien aan de long/short ratio). Wie weet duurt het toch nog even voordat de markt een nieuw pijnpunt bereikt.

Data vind je gratis op verschillende plekken op het internet. Brokers geven deze namelijk gratis weg. Hier bijvoorbeeld de pagina van Binance en TheBlock doet ook een goede zaak om alles inzichtelijk te maken.

2: Broker rakings

Een geniale tool om instroom van retail in de markt te meten zijn de rankings van cryptobrokers in appstores. Deze indicator gebruik je vooral om je verkoopmoment te bepalen en heeft voor het zoeken van een bodem niet veel nut.

Want wat doen mensen die in crypto willen gaan beleggen? Ja, die downloaden een applicatie van een cryptobroker. Negen van de tien vrienden en kennissen die in crypto zijn gaan beleggen moesten een brokerapplicatie op hun telefoon hebben.

Ik kijk naar de rankings in de VS. Coinbase staat nu in de Google Playstore op 113 en Crypto.com staat op nummer 56.  Eind oktober/begin november stonden beide in de top 10 en kaapten ze op bepaalde momenten zelfs de hoogste positie. Nu lijkt me dus niet het moment om te verkopen, want van enige hype is geen sprake.

Wederom TheBlock doet een goede zaak dit inzichtelijk te maken. Maar check ook AppBrain.

3: Nieuwsberichten

Op het moment de Bitcoin of crypto voor dood wordt verklaard in de media of het bestaan in twijfel wordt getrokken, is dat meestal een mooi moment om aan kopen te denken. Beren die zoveel vertrouwen hebben dat ze van de daken schreeuwen hoe dom een van de meest belovende technologieën ter wereld is, is een mooie contra indicator.

Vorige week bijvoorbeeld op CNBC:

Bij positieve berichten over crypto zou ik wat voorzichtiger zijn. Want om optimistisch te zijn over de cryptomarkt hebben veel crypto investeerders niet veel nodig. Natuurlijk kan je hier wel kijken naar traditoinele beleggers die nog nooit iets over crypto hebben gezegd of voorheen juist sceptisch waren. Als die opeens in de cryptomarkt beginnen te dansen is het misschien een teken om wat muntjes van tafel te halen.

4: Altseason?

Wanneer altcoins massaal beter presteren dan de Bitcoin, is dat meestal een teken dat er veel euforie heerst. En andersom, als Bitcoin het juist stukken beter doet dan andere crypto’s, mag je een bodem verwachten.

Een website die dit heel inzichtelijk maakt, is Blockchaincenter.

Maar ook deze indicator is niet perfect. Crypto is een digitale technologie en veel winst komt daarom door technologische ontwikkeling en groei van netwerken. Bitcoin staat hierin redelijk stil en daarom is het logisch dat over de langere termijn crypto’s met wel een technologisch- en netwerkmomentum beter presteren.

Je zou BTC hier daarom ook kunnen verwisselen met ETH. Alleen dat doet Blockchaincenter nog niet…

Wees gewaarschuwd

Zoals in het begin gezegd, zijn de markten heel moeilijk te timen. En geen enkele indicator is perfect.

Tevens is de cryptomarkt een jonge stier die een volwassenstier zal worden. En momenteel misschien wel in de puberteit zit.

Waar de eerste tien jaar cycli van vier jaar het beeld van crypto vormden met aan het eind een enorme parabolische stijging, hoeft dat in de komende tien jaar niet te gebeuren.

De totale markt is nu 2,5 biljoen dollar. Gaat retail de markt naar 10 biljoen dollar tillen? Of zijn dat professionele beleggers? Die in tegenstelling tot consumenten niet met een FOMO-gevoel iedere cryptomunt op zullen kopen wanneer de markt al 100% hoger staat in een maand tijd.

De markt kan zich daarom anders gaan gedragen dan voorheen en zo ook indicatoren. Kijk daarvoor dus uit. Maar aan de andere kant, je leert ze alleen toepassen door ze te gebruiken.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.