30% rendement zonder aandelenrisico

De meeste beleggers focussen zich op aandelen en dat is logisch, omdat de meeste media hierover berichten. Toch zijn aandelen relatief klein in het financiële systeem. De obligatiemarkt is bijvoorbeeld vele malen groter. Dat de meeste beleggers zich hier niet op focussen is jammer, want daar liggen nu mooie kansen, zonder al te veel risico.

Dat je momenteel geld kan verdienen met obligaties klinkt raar, omdat de rentes rond de wereld extreem laag zijn en in Europa en Japan zelfs negatief. Waarom zou je obligaties kopen met een negatieve rente? Iedereen die logisch nadenkt doet dat niet.

Toch zijn de rentes niet overal negatief. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Daar is de rente die de centrale bank hanteert nog altijd 1,55 procent (dat overigens ook niet veel is). Wel is het genoeg om nog een aardig rendement te maken, als je Amerikaanse obligaties met een lange looptijd koopt.

Geen rente, maar koerswinst

Obligaties stijgen in waarde wanneer de rente daalt en dalen in waarde wanneer de rente stijgt. Ook vluchten de meeste beleggers in tijden van onrust naar het schuldpapier toe, omdat obligaties bijna geen risico hebben. Tenminste als de uitgever ervan kredietwaardig is.

Als compensatie voor de lening krijgt een belegger rente. Die is op de korte termijn in de Verenigde Staten 1,55 procent en op de lange termijn, voor 30 jaar, iets meer dan 2 procent.

Dat is natuurlijk niet veel. Door in Amerika te rentenieren ga je geen geld verdienen. Gelukkig hebben obligaties ook een koers, die iedere dag verandert.

Aan die koers kan je wel geld verdienen, tenminste bij Amerikaanse obligaties voor de lange termijn.

Convexiteit

De reden dat er goed geld te verdienen is met obligaties is convexiteit. Convexiteit geeft aan hoeveel de prijs van een obligaties verandert wanneer de rente verandert. Voor obligaties met een lange looptijd is de convexiteit hoog, omdat er over een lange periode rente wordt ontvangen.

Als vuistregel geldt dat de prijs van een obligatie met 1 procent stijgt wanneer de rente met 1 procent daalt voor ieder jaar dat de obligatie rente uitkeert. Dus heeft een obligatie een looptijd van 30 jaar? Dan stijgt de prijs met 30 procent wanneer de rente 1 procent daalt.

Wel werkt dit ook zo de andere kant op. Wanneer de rente stijgt, dan zal dit een groot negatief effect hebben op de koers.

Rente zal dalen

Als je geld wilt verdienen aan obligaties, dan is het van belang dat de rente daalt. In de Verenigde Staten is dat een waarschijnlijk scenario, omdat de rente daar nog anderhalf procent boven nul staat. De rente kan hier nog makkelijk een procent dalen.

Waarom? We zitten laat in de economische cyclus en de Fed doet er alles aan om de economische cyclus te rekken.

Het is niet de vraag of er een recessie komt, maar wanneer. Het is een economische wet dat er na goede tijden slechte tijden komen. Nu zitten we in de goede tijden. Dit jaar, volgend jaar of wellicht het jaar daarna zal er een keer een Amerikaanse recessie toeslaan. Om deze te bestrijden is de rente verlagen een voor de hand liggend wapen van de Fed.

Technische plaatje is bullish

De grafiek van de 30-jarige Amerikaanse obligatie ziet er overigens ook goed uit. Sinds september van dit jaar daalde de koers, maar vrij recent werd deze dalende trend doorbroken. Dat heeft alles te maken met de onrust die nu op de financiële markten heerst.

Begin dit jaar was er het Iran-conflict en nu is er het coronavirus. Dat maakt beleggers nerveus en daarom vluchten ze naar obligaties waardoor de prijs stijgt.

Wel is de prijs in de afgelopen weken erg hard gestegen. Het is dus helemaal geen gek idee dat er nu even een terugval komt en dat de obligatierally daarna weer doorgaat.

Wat is het risico?

Het grootste risico van deze trade is dat de Fed de rente verhoogt. De kans hierop schat ik alleen nihil, omdat de Fed een aantal jaar geleden de rente al heeft verhoogt en dat ging toen finaal mis. De markt maakte de Fed eind 2018 duidelijk dat het geen rente verhoging kan hebben. Doet de Fed dit wel, dan kan dat tot flinke correcties leiden.

Bovendien staat er heel veel schuld uit en wanneer de Fed de rente verhoogt, zullen de lasten van deze stijgen. Dat zal er toe leiden dat bedrijven meer kwijt zijn aan rente en dat geld niet kunnen spenderen in de economie. Oftewel een hogere rente zorgt voor minder uitgaven, een mindere economie, en daarom gaat de Fed dat nooit doen.

Wie nog geen obligaties in zijn portefeuille heeft, kan daarom eens nadenken over Amerikaanse met een lange looptijd.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.