VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 31 juli 2020 - Technologie

Big Tech tart wereldwijde economische crisis met geweldige resultaten

door SVEN VAN GASSE

Vier van de grootste Amerikaanse technologiebedrijven kondigden donderdag een geweldig resultatenseizoen aan voor Big Tech. Hier tegenover staat de vertragende wereldeconomie en de diepe financiële ellende bij veel van hun klanten en zakenpartners.

De dominante resultaten van Apple, Amazon, Facebook en Google kwamen een dag nadat de bestuurders van de bedrijven werden geconfronteerd met vijandige ondervragingen door het Amerikaanse Congres.

De Big Tech werd beschuldigd de concurrentie te verstikken door gebruik te maken van hun krachtige platforms. De kans op extra regulering voor grote technologiebedrijven neemt dus steeds meer toe.

De succesvolle resultaten hebben geleid tot een verbluffende tegenstelling met een Amerikaanse economie die met 9,5% gekrompen is ten opzichte van de voorgaande 3 maanden.

Roger McNamee, belegger in technologie, stelt:

Bij gebrek aan enige vorm van regelgeving zullen ze een steeds groter deel van de economie blijven verdringen.

Apple en Amazon

Onderzoeksgroep Canalys schat dat de verkoop van iPhones het afgelopen kwartaal met 25% is gestegen. Wat des te opmerkelijker is, is dat de markt voor smartphones in het algemeen met 14% is gedaald. Van de top 5 leveranciers van smartphones groeide enkel Apple.

Het verrassingseffect werd geëvenaard door Amazon. Veel beleggers hadden verwacht dat de winst van het e-commerce bedrijf in het kwartaal teniet zou worden gedaan door de extra $4 miljard aan kosten die het bedrijf moest maken om tijdens de gezondheidsrisico te kunnen blijven opereren.

De winsten na belastingen verdubbelden echter tot $5,2 miljard en de omzet steeg met 40% tot $88,9 miljard.

Facebook en Google

Facebook en Google zijn afhankelijker van reclame waardoor ze minder geïsoleerd zijn van de bredere economische onrust. De 2 bedrijven deden het nog steeds opmerkelijk goed.

De inkomsten van Facebook stegen met 11% tot $18,7 miljard, wat een veel grotere groei is dan de verwachting van analisten van 3%. De reclameboycot die meer dan 1 000 bedrijven oplegden, heeft Facebook niet hard geraakt.

Als er dan toch enige teleurstelling moet gezocht worden was deze te vinden bij Alphabet, het bedrijf boven Google. Het bedrijf meldde de eerste daling van de verkoop ooit. Ondanks deze teleurstelling versloeg Alphabet nog steeds de verwachtingen van analisten.

Youssef Squali, internetanalist bij SunTrust Robinson Humphrey, stelt:

De prestaties van de Big Tech en in het bijzonder Amazon en Facebook is ongelofelijk. Vooral als je bedenkt hoe slecht de dingen er in maart voor stonden.

Bron: Financial Times

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.