Nederland - 7 april 2023 - VS
door AMY YASSIM

‘Big Short’ investeerder waarschuwt: huizenmarkt negeert dit probleem

Investeerders worden gewaarschuwd voor een mogelijke financiële ramp in de Amerikaanse huizenmarkt. Dave Burt, CEO van DeltaTerra Capital, voorspelt dat klimaatrisico’s worden genegeerd en dat 20% van de Amerikaanse huizen kwetsbaar is voor overstromingen. Dit zou kunnen leiden tot een prijscorrectie die de omvang van de financiële crisis van 2008 zou evenaren.

728x90

Burt voorspelde in 2008 de ineenstorting van de Amerikaanse huizenmarkt. Hij zegt nu:

We geloven dat prijzen met een kwart kunnen corrigeren, met een omvang van de [wereldwijde financiële crisis] in totaal, maar natuurlijk zeer, zeer schadelijk binnen die blootgestelde gemeenschappen.

Bovendien waarschuwt Burt dat de huidige verschuiving in de huizenmarkt vanwege hogere hypotheekrente en stijgende rentetarieven van centrale banken de situatie kan verergeren.

Lees ook: Gratis gids: Vastgoed beleggen via blockchain: stap voor stap handleiding

Huizenmarkt VS $200 miljard overgewaardeerd

Een recente studie voorspelt dat de Amerikaanse huizenmarkt door ongeprijsde overstromingsrisico’s met ongeveer $200 miljard overgewaardeerd zou kunnen zijn. Laagbetaalde huishoudens lopen bijzonder risico op waardedaling van hun woningen. Jeremy Porter, hoofd klimaatimplicaties bij First Street Foundation, zegt hierover:

“Het is niet ondenkbaar dat je op een kantelpunt terechtkomt, waarbij er een lokale of nationale zeepbel barst in de vastgoedmarkt”

Het is belangrijk om klimaatrisico’s serieus te nemen en deze in de prijzen van woningen te verwerken. Porter stelt:

“Klimaatrisico wordt niet meegenomen in de vastgoedmarkt. Het kan ervoor zorgen dat huishoudens in één klap een groot deel van de waarde van hun woning verliezen”

Bron: CNBC

Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.