(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs laat dinsdag een voorzichtig herstel zien na de koersklap van de afgelopen dagen.
In aanloop naar de openingsgong bewoog de future op de AEX van stevig rood naar lichtrood en kort na opening van de handel vond de index het groen weer terug. Dinsdag aan het eind van de ochtend noteert de AEX 0,4 procent hoger op 543,11 punten.
“Blij dat we weer wat rust hebben gevonden”, zei vermogensbeheerder Stan Westerterp van Bond Capital Partners.
Uit de actie van de People’s Bank of China bleek maandag volgens Westerterp dat “China alles zal doen in strijd met VS”.
Anderzijds wil China juist een serieuze obligatiemarkt zijn, aldus Westerterp, en dan wil je als land niet de eigen munt omlaag duwen en beticht worden van valutamanipulatie.
De yuan zal ook de komende maanden blijven verzwakken, denkt analist Bart Hordijk van Monex Europe, “maar dat de Chinese centrale bank er alles aan zal doen om dit beheerst en gelijkmatig te laten verlopen.”
De Chinese centrale bank zette de fix vannacht op 6,983. Ondanks dat de fix daarmee hoger lag dan de 6,9225 op maandag, viel dit markt mee.
“Een wat vriendelijker fix van China geeft het eerste signaal dat de Pboc twijfelt om het yuan-wapen in te zetten”, zei analist Stephen Innes van VM Markets.
De stijging van de Duitse fabrieksorders is een opluchting, maar betekent nog niet dat Duitsland uit de problemen is, zo stelde econoom Carsten Brzeski van ING dinsdag.
De orders namen in juni gecorrigeerd voor seizoensinvloeden op maandbasis met 2,5 procent toe. Op jaarbasis daalden de orders nog wel, met 3,6 procent. In mei was er op maandbasis sprake van een daling van 2,0 procent.
Dat de orders uit landen buiten de eurozone zo hard stegen, is volgens Brzeski een signaal dat de mondiale groeivertraging mogelijk niet het grootste probleem voor Duitsland is, maar de nieuwe verzwakking in de eurozone. “Een trend die duidelijk meer alarmbellen zal doen afgaan bij de Europese Centrale Bank”, aldus de econoom.
De euro/dollar handelde op stabiel rond 1,1200. Olie werd iets duurder.
Stijgers en dalers
In de AEX was Takeaway koploper met een koerswinst van 3,1 procent. Een belangrijke aandeelhouder van Just Eat, Aberdeen, is ontevreden over de deal tussen de twee maaltijdbezorgers, zo schreef Reuters eerder al.
KPN profiteerde van een koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove. Het koersdoel ging van 3,10 naar 3,70 euro. De analisten zijn van mening dat de kostenbesparingen bij het telecombedrijf worden onderschat door de markt, net als de verwachte verbetering van de brutomarge. JPMorgan hanteert dan ook een koopaanbeveling. Het aandeel steeg 1,9 procent.
Verder stegen Unibail-Rodamco-Westfield en ASML respectievelijk 0,8 en 1,2 procent.
Wolters Kluwer daalde 0,8 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde 0,9 procent in.
In de AMX was PostNL opnieuw de uitblinker. Maandag steeg de koers al bijna vijf procent na goed ontvangen kwartaalcijfers en dinsdag komt daar 5,2 procent bij.
Jefferies verlaagde vandaag het koersdoel van 2,00 naar 1,80 euro. Jefferies voorziet dat de winstontwikkeling van PostNL in 2020 zal stabiliseren, maar rekent er ook op dat de vrije kasstroom volledig zal worden opgeslurpt door stijgende investeringen, werkkapitaal en pensioenkosten. “Dat laat geen ruimte voor dividend”, denken de analisten.
Het aandeel PostNL is volgens Berenberg weliswaar ondergewaardeerd, maar beleggers worden eerst geconfronteerd met veel onzekerheid in 2020, voordat het opwaarts potentieel in de koers mogelijk tot uiting kan komen.
BAM won 3,0 procent. net als TKH.
Air France-KLM ging 2,5 procent hoger na een adviesverhoging van Bernstein. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 7,00 naar 10,00 euro.
Flow Traders, de afgelopen dagen juist nog profiterend van de hogere volatiliteit, daalde 1,5 procent en droeg daarmee de spreekwoordelijke rode lantaarn. Aperam verloor 0,8 procent.
Onder de kleinere fondsen in de AScX ging Pharming 4,2 procent hoger en won Lucas Bols op enige afstand 1,9 procent. Alfen daalde 2,6 procent en ForFarmers ook. KBC Securities verlaagde het advies van ForFarmers naar Houden en het koersdoel met 1 euro naar 7,50 euro. Analist Guy Sips verwacht teleurstellende halfjaarcijfers van de diervoederspecialist. ForFarmers moest volgens hem meer kosten maken voor logistiek, energie en grondstoffen. En dat kon niet volledig doorberekend worden aan klanten.
Het lokaal genoteerde FastNed verloor 7,4 procent. Veel handel in het aandeel van de beursnieuweling was er evenwel niet.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.