(ABM FN-Dow Jones) De beursgang van JDE Peet’s, waarmee koffiebedrijf Douwe Egberts in uitgebreide vorm terugkeert naar de Amsterdamse beurs, is niet spotgoedkoop. Dit stelt ABN AMRO dinsdag, op basis van een eerste vergelijking met sectorgenoten.
JDE Peet’s meldde dinsdag voorbeurs voor 2,25 miljard euro aan nieuwe en bestaande aandelen te willen plaatsen bij institutionele beleggers voor een prijs tussen 30,00 euro en 32,25 euro per stuk. De marktkapitalisatie van het koffiebedrijf zou dan uitkomen tussen 14,9 miljard en 16,0 miljard euro.
Daarmee zet het bedrijf zich in de markt aan de onderkant van de bandbreedte die begeleidende banken als de marktwaarde voor het koffiebedrijf zagen: gemiddeld 20 miljard euro, waarbij veel analisten een bandbreedte tussen 15,5 miljard en 24,5 miljard euro aanhielden, zoals het Financieele Dagblad vorige week meldde.
Analist Robert Jan Vos van ABN AMRO, een bank die niet betrokken is bij de beursgang, komt op een marktkapitalisatie van 16,1 miljard euro na de geplande beursgang, als het aandeel wordt geprijsd aan de bovenkant van de bandbreedte op 32,25 euro, inclusief de overtoewijzingsoptie. Met een schuld van 6,5 miljard euro levert dat een ondernemingswaarde op van 22,6 miljard euro, wat 15 keer het EBITDA-resultaat en 18 keer het EBIT-resultaat over 2019 is.
Dat is een hogere waardering dan het gemiddelde voor de voedingssector, waar de ondernemingswaarde ‘multiples’ kent van 13 keer EBITDA en 16 keer EBIT.
In dat licht is Douwe Egberts dus “niet spotgoedkoop”, concludeert Vos. Vergeleken met een voedingsreus als Nestlé is Douwe Egberts wel goedkoper: de Zwitserse verkoper van Nespresso-cups en vele andere levensmiddelen kent EBITDA en EBIT-multiples van 18 en 22.
Dat verschil is volgens Vos ook wel begrijpelijk, gezien de grotere staat van dienst van Nestlé.
Dat de begeleidende banken optimistischer waren, komt deels doordat zij het aandeel zo duur mogelijk willen verkopen voor de klant, terwijl beleggers natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk instappen. “Dat spanningsveld is er altijd”, aldus Vos.
Bij de beursgang worden nieuwe aandelen verkocht, en aandelen van de huidige grootaandeelhouders Mondelez en JAB. Deze twee entiteiten blijven na de beursgang de grootste aandeelhouders, merkte Vos op. Net als Mondelez verkoopt JAB vanuit de ene hand voor ruim 750 miljoen euro aan stukken, maar met de andere hand – op het niveau van JAB Holding, heeft de tweede verkopende aandeelhouder zich verplicht om voor 300 miljoen euro nieuwe aandelen te kopen, als ‘hoeksteeninvesteerder’ bij de beursgang. Ook de investeringsfondsen Fidelity en Soros steken flinke bedragen in het bedrijf.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.