Nederland - 7 augustus 2019 - Banksector

Beursblik: Rabobank Certificaten opvallend stabiel

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Rabobank Certificaten blijven goed liggen, terwijl de aandelen ABN AMRO en ING Groep onder druk staan.

“De certificaten staan dit jaar op een positief rendement van 15 procent en handelen in de buurt van het hoogste niveau ooit’, constateerde analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl met de nodige verbazing.

De koersstijging is volgens Jellema opvallend gezien de lastige marktomstandigheden met een dalende rente, actieve toezichthouders en een verslechterend economisch klimaat.

“Banken zijn hier over het algemeen zeer gevoelig voor”, aldus de analist. En dat is ook terug te zien in de koersontwikkeling van ABN AMRO en ING.

Jellema denkt dat beleggers de certificaten van Rabobank als “relatief veilig, wellicht zelfs als obligatie” zien. Maar dit is niet terecht, vindt de analist.

“Een Rabobank Certificaat is een diep achtergesteld beleggingsproduct. Dit betekent dat certificaathouders bij een eventueel faillissement van de Rabobank als laatste worden uitbetaald, na alle schuldeisers.”

Een andere reden waarom de certificaten het volgens Jellema goed doen, is dat de certificaten geen onderdeel uitmaken van bekende aandelenindices zoals de AEX en de MSCI. “Grote institutionele beleggers kijken daarom in veel mindere mate naar de Rabobank in verhouding tot ABN AMRO, ING of andere grote Europese banken. Dus in een fase waar veel banken onder druk staan lijkt de Rabobank zich hieraan te kunnen onttrekken.”

Maar Rabobank heeft volgens Jellema dezelfde problemen als ABN AMRO en ING. “Het is echt niet zo dat Rabobank geen extra toezichtskosten heeft en geen last heeft van de lagere rente.”

Het effectief rendement op de Rabobank Certificaten ligt volgens berekening van Jellema op 5,3 procent, tegenover 9 procent voor ABN AMRO en 7,7 procent voor ING.

“Het verschil in effectief rendement is in mijn ogen stevig.”

En de kapitaalspositie van Rabobank “springt er ook niet uit”, terwijl de return on equity van Rabobank nog flink achterloopt op die van sector.

En tenslotte maakt Rabobank op dit moment nog duidelijk meer kosten in verhouding tot de inkomsten, voegde Jellema toe.

“Dus op basis van de getallen en de ontwikkelingen in de markt zie ik geen objectieve maatstaven voor de immuniteit van Rabobank”, besluit de analist van Deaandeelhouder.nl

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.