Nederland - 30 maart 2024 - Beursbrink
door AMY YASSIM

Beste Q1 voor aandelenmarkten in 5 jaar

Wereldwijde aandelenmarkten hebben hun beste eerste kwartaal in vijf jaar achter de rug. Dit hadden de markten voornamelijk te danken aan optimisme over een zachte landing voor de Amerikaanse economie en de opwinding rond kunstmatige intelligentie (AI). 

De MSCI-index van wereldwijde aandelen steeg met 7,7%, het meest sinds 2019. Aandelen presteren beter dan obligaties met het grootste verschil in elk kwartaal sinds 2020, zelfs terwijl handelaren hun verwachtingen voor snelle renteverlagingen verlagen:

— Lees ook:  Zó investeer je in hoge dividendaandelen

Japan leidt de wereldwijde rally

De AI-boom, vooral door bedrijven zoals chipontwerper Nvidia, zorgde voor grote winsten op de markt.

Maar volgens Kristina Hooper, chief global market strategist bij Invesco, moet de veerkrachtige wereldeconomie niet vergeten worden:

“We hebben ook opwinding rond kunstmatige intelligentie gezien, maar dit gaat in de eerste plaats over monetaire versoepeling en een zeer veerkrachtige wereldeconomie.”

De rally begon als een door technologie gedreven beweging op Wall Street, waarbij de S&P 500 22 keer op een recordhoogte sloot. Dit verbreedde zich echter over het kwartaal naar Europa en Japan. Japan leidt de grote markten, met een Topix-rally van 16,2% in 2024:

Amelie Derambure, portfoliomanager bij Amundi, voorziet dat de rally nog wel even kan aanhouden:

“Al met al hebben we goede desinflatie bereikt zonder angst voor recessie. De zwakte in de economie zal waarschijnlijk niet snel optreden, dus we hebben nog wat tijd om de huidige golf te benutten.”

—Lees ook: Beleggen volgens Einstein’s 8ste wereldwonder

Bron: Financial Times
Foto: iStock


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.