België - 25 mei 2017 - Biotech
door RONALD H.

De beste manier om in te spelen op de vergrijzing

Zowel tijdens de Amerikaanse verkiezingen (toen iedereen nog dacht dat Hillary ging winnen) als na de verkiezingen (toen Trump uiteindelijk won), waren de biotech en farmaceutische bedrijven kop van jut. Hillary Clinton kwam in september vorig jaar nog met een plan aanzetten om Amerikanen te beschermen tegen “ongerechtvaardigde prijsverhogingen”.

Dit gold specifiek voor levensreddende behandelingen, omdat ze vond dat er te veel bedrijven hun prijzen overdreven verhoogden. Denk maar aan de EpiPen (insulinespuit) van Mylan, wiens prijs 400% verhoogd werd op 4 jaar tijd.

De kritiek van Clinton op bepaalde geldwolven zoals Mylan was zeker niet misplaatst, maar voor beleggers is dit soort van nieuws voldoende om de hele gezondheidssector links te laten liggen en andere regionen op te zoeken. Toen Trump verkozen werd, dachten beleggers dan ook dat het gevaar geweken was, en wisten biotechaandelen even een herstel in te zetten.

Maar ook Trump besloot na de verkiezingsuitslag onmiddellijk zijn populistisch vizier op farma- en biotechbedrijven te mikken.

Trump1

Meerdere malen vuurde hij enkele welgemikte Twitterberichten af die hun impact niet misten. Na zijn tweets verloren farma- en biotechbedrijven keer op keer terrein.

De afgelopen 6 maanden steeg de IBB (de grootste biotech ETF) dan ook slechts 1.3%, terwijl de Nasdaq (technologie index) steeg. En de Dow Jones (industriële index) en de S&P 500 (500 grootste Amerikaanse bedrijven) respectievelijk 13,31%, 9,75% en 8,34% in waarde stegen.

biotech

Een underperformance van 7% à 12% ten opzichte van andere sectoren vinden wij net iets te veel voor een zeer beloftevolle sector die nog heel wat groeipotentieel heeft. Zo zijn de fundamentele langetermijntrends voor biotechbedrijven nog steeds gunstig. In de ontwikkelde landen is men aan een snel tempo aan het vergrijzen. Dat noemen we ook wel de ‘Grijze Tsunami‘.

Biotech heeft nog een lange toekomst

Dat zien we niet alleen in de pensioenproblematiek, maar ook in de gezondheidszorg. Er is geen enkele onderzoek of voorspelling te vinden, waar men verwacht dat de behoefte naar gezondheidszorg in de komende jaren zal afnemen. De meest simpele statistiek, zien we dan al in het medicijngebruik.

Het aantal medicijnen dat we nodig hebben neemt toe naar mate we ouder worden.

22

36,7% van 60-plussers neemt 5 medicijnen of meer. Dat geeft aan dat het aantal mensen dat medicatie nodig heeft, in de komende jaren zal exploderen. Eurostat schat namelijk in dat tegen 2020, de gemiddelde inwoner van Europa, 43 jaar is.

In de komende jaren, zal er dus een nieuwe vraaggolf komen van mensen die meer zorg nodig hebben. Pin ons er maar op vast: Biotech gaat de GROEISECTOR van de komende 2 decennia worden.

En het mooie? Beleggers hoeven er niet ver voor te zoeken.

We hebben recent een uitgebreide analyse gemaakt van de sector. En in onze zoektocht naar interessante biotechbedrijven hebben we ontdekt dat België een pionier en frontrunner is om op deze vergrijzende trend in te spelen. Euronext Brussel telt maar liefst 13 biotech- en diagnosticabedrijven, goed voor bijna 10% van alle beursgenoteerde Belgische ondernemingen.

We moesten dus niet te ver gaan zoeken om ondergewaardeerde biotechparels te vinden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.