Nederland - 15 december 2020 - Aandelen

Beleggingsfraude fors toegenomen tijdens pandemie

door SVEN VAN GASSE

Het aantal klachten over beleggingsfraude is tijdens de pandemie aanzienlijk toegenomen volgens de Security and Exchange Commission (SEC). Criminelen die uit zijn op het geld van beleggers proberen van de chaos van de pandemie gebruik te maken om hun slag te slaan.

Beleggers moeten alert zijn voor Ponzi-schema’s, valse promoties en andere financiële zwendels. Bij een Ponzi-schema gebruiken criminelen het kapitaal van nieuwe investeerders om de bestaande investeerders te betalen. De “opbrengsten” die aan de bestaande investeerders worden uitbetaald, bestaan uit het kapitaal van de bedrogenen.

De SEC stelt:

We zien een toename in het aantal klachten van beleggingsfraude. Criminelen maken gebruik van de onzekerheid om slachtoffers te lokken.

Gemiddeld verlies van $16 000

Miljoenen Amerikanen zijn nog steeds werkloos als gevolg van de Covid-19 pandemie. Voor veel gezinnen betekent dit dat hun financiële situatie dag na dag achteruitgaat.

Malafide beleggingsinstellingen die een hoog rendement beloven kunnen voor deze mensen daarom zeer aantrekkelijk lijken. Deze mensen gaan hierin mee in de hoop hierdoor een extra inkomen te genereren.

In het tweede kwartaal van dit jaar was er sprake van een stijging van 70% van dit soort zwendel, in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

De gemiddelde Amerikaan verliest meer geld aan beleggingsfraude dan aan welke andere vorm van oplichting dan ook. Individuen melden een gemiddeld verlies van $16 000. Iets oudere mensen, tussen de 50 en 60 jaar, verliezen doorgaans meer geld tot ongeveer $24 000.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.