Nederland - 10 april 2021 - Aandelen

Beleggers pompten de afgelopen 5 maanden meer geld in de markt dan in de afgelopen 12 jaar samen

door SVEN VAN GASSE

De meest recente golf van marktenthousiasme heeft een verbluffende stormloop van geld met zich meegebracht. In de afgelopen 5 maanden vloeide er meer geld naar aandelenfondsen dan in de voorafgaande 12 jaar bij elkaar.

Sinds november is er zo’n $569 miljard naar wereldwijde aandelenfondsen gevloeid. In de afgelopen 12 jaar samen was dit maar $452 miljard, volgens cijfers van Bank of America.

Tegelijkertijd heeft de markt een aantal wilde trends doorgemaakt, waaronder een manie in “meme-stocks” zoals GameStop en AMC Entertainment Holdings. Hiernaast steeg het handelsvolume in het eerste kwartaal met 40% ten opzichte van de voorgaande drie maanden.

Zeepbel bezorgdheid

Deze verbluffende cijfers kunnen de aanhoudende bezorgdheid over zeepbellen op de financiële markten nog doen toenemen, aangezien de waarderingen ongeveer op hetzelfde niveau liggen als net voor het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel in 2000. Dit zijn echter geen gewone tijden.

Volgens Art Hogan, strateeg bij National Securities, zit er wel degelijk een zekere logica in de markt. Het gaat volgens hem minder om irrationele uitbundigheid in de totale markt en meer om wat de drijvende kracht is. De drijvende kracht is duidelijk een explosie van economische activiteit die waarschijnlijk enige winstgroei met zich zal meebrengen.

Hogan zegt dat beleggers die zich zorgen maken over een zeepbel, het aankomende cijferseizoen goed in de gaten moeten houden. Hierbij moeten ze niet alleen kijken naar de resultaten maar ook naar de prognoses voor de toekomst.

Hogen besluit:

Niet de cijfers maar vooral toekomstvooruitzichten zullen de doorslag geven.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.