Nederland - 17 februari 2022 - Aandelen

Beleggers pikken Chinese aandelen op

door SVEN VAN GASSE

De Chinese aandelenmarkt heeft er een rampzalig jaar opzitten. Nu lijken wereldwijde investeerders opnieuw meer geld te steken in Chinese aandelen, ook al zijn de lokale beleggers nog steeds wat terughoudender.

In de afgelopen 18 maanden is Peking hard opgetreden tegen onder meer vermeende monopolistische praktijken van Chinese internetbedrijven en de grote afhankelijkheid van met schulden overladen vastgoedontwikkelaars. De soms abrupte beleidswijzigingen hebben wereldwijde beleggers verrast.

Nu lijken beleggers de weg naar Chinese aandelen echter opnieuw gevonden te hebben. Aandelenfondsen op het Chinese vasteland zagen in januari een netto-instroom van $16,6 miljard, volgens onderzoeksbureau EPFR Global. Het was slechts de vierde keer sinds de pandemie dat de maandelijkse instroom meer dan $10 miljard bedroeg.

Institutionele beleggers

De laatste koopgolf is eerder afkomstig van institutionele beleggers dan van particulieren, wier belangstelling voor China sinds begin vorig jaar is afgenomen. De uiteenlopende belangstelling komt doordat wereldwijde beleggingsmaatschappijen de afgelopen maanden steeds positiever zijn geworden over Chinese aandelen op het vasteland.

China is dit jaar ook een goede contraire belegging geworden. De lokale markt gaat immers naar verwachting een periode van stimulansen en een soepeler monetair beleid in, terwijl de Amerikaanse Federal Reserve het beleid zal verstrengen.

Goldman Sachs en Bernstein zijn zo optimistisch dat ze de voorbije weken elk lange rapporten hebben gepubliceerd met aanbevelingen voor Chinese aandelen. De positieve adviezen komen echter ondanks de bezorgdheid dat de strenge regelgeving een deel van de Chinese aandelen “uninvestable” heeft gemaakt.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.