Nederland - 19 februari 2021 - Japan

“Beleggers onderschatten het potentieel van Japan”

door SVEN VAN GASSE

De Japanse aandelenmarkt presteert al jaren beter dan haar Europese tegenhanger. Ondanks deze prestaties lijken beleggers niet aangetrokken tot Japanse aandelen. Volgens Nicolas Smith, strateeg bij CLSA, onderschatten beleggers het potentieel van het land van de rijzende zon.

Sinds het begin van dit jaar is de Nikkei 225, de belangrijkste beursindex van Japan, met meer dan 10% gestegen. Ter vergelijking: de Europese Stoxx 600 is tot nu toe met 3,43% gestegen, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 4,2% hoger noteert.

Nicholas Smith vertelde aan CNBC dat de Japanse markt extreem goed heeft gepresteerd sinds voormalig premier Shinzo Abe eind 2012 aantrad voor een tweede termijn. De Nikkei doorbrak voor het eerst in meer dan drie decennia het niveau van 30 000 punten.

Smith stelt:

Ondanks dat de Japanse markt niet wordt gewaardeerd door beleggers, is hier een enorm potentieel.

Deugdelijk bestuur

Een probleem in de Japanse zakenwereld zijn de bedrijfsstructuren. Hoewel deze in Japan aanzienlijk verbeterd zijn is deze volgens Smith nog zeker niet van wereldklasse. Er zijn nog zaken die verbeterd moeten worden, maar hier wordt volop aan gewerkt.

11% van de bedrijven zijn beursgenoteerde dochteronderneming van andere beursgenoteerde bedrijven. Bij en groot aantal van deze dochterondernemingen bedraagt het aandeel onafhankelijke bestuurders minder dan een derde. Smith benadrukt dat er bij dit soort bedrijven nood is aan meer onafhankelijke bestuurders waardoor beleggers meer vertrouwen zullen krijgen in de markt.

Smith besluit:

De Japanse markt zou nog veel aantrekkelijker zijn als de bedrijven werk maken van deugdelijk bestuur.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.