Nederland - 29 december 2021 - Aandelen

Beleggers dumpen IPO’s

door SVEN VAN GASSE

2021 was een recordjaar voor beursintroducties of IPO’s. Om in te spelen op de populaire markten haalden bedrijven meer geld op dan ooit tevoren. Nu lijken deze IPO’s echter wat glans te verliezen, want beleggers dumpen deze aandelen massaal.

Wanneer deze aandelen op de Nasdaq of de New York Stock Exchange kwamen, maakten deze vaak een enorme sprong voorwaarts op de eerste handelsdag. Dating-app Bumble steeg 64% in zijn eerste handelssessie en het Zweedse Oatly klom 19%.

Hierna werd het echter moeilijker voor deze bedrijven. Van de Amerikaanse beursintroducties die in 2021 meer dan $1 miljard opbrachten, worden er 20 onder hun IPO-prijs verhandeld. Volgens gegevens van Dealogic noteren er slechts 16 boven deze prijs.

Het IPO exchange-traded fund van Renaissance, dat nieuwe beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten volgt, is sinds dit jaar met 11% gedaald. De S&P 500 is in dezelfde periode met 27% gestegen.

Jay Ritter, professor aan de universiteit van Florida, stelt:

Na de sprong op de eerste handelsdag hebben IPO’s dit jaar gemiddeld minder goed gepresteerd dan de markt.

2022

Nu het spookbeeld van renteverhogingen in 2022 opdoemt, herbekijken beleggers hun engagement voor risicovollere activa. Dit zorgt ervoor dat sommige beleggers hun vroegere IPO-aankopen heroverwegen.

Volgens Aloke Gupte van JPMorgan zullen deze mindere prestaties echter geen al te groot effect hebben voor het aantal IPO’s in 2022. Hij verklaarde dat zelfs als de aandelenmarkten corrigeren, bedrijven nog steeds graag kapitaal zullen aantrekken op de aandelenmarkten om te blijven groeien.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.