Nederland - 29 oktober 2018 - Europa

Belegger let op clubaanbod Basic-Fit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Beleggers zullen woensdag als fitnessketen Basic-Fit de boeken opent, vooral letten op het aantal nieuwe clubs dat is geopend in het derde kwartaal.

Basic-Fit opende in het eerste jaarhelft vooral in het tweede kwartaal veel nieuwe clubs. CEO René Moos stelde na de halfjaarcijfers tegenover ABM Financial News dat een soortgelijke trend voor de tweede helft van 2018 niet zal plaatsvinden. “De opening van het aantal nieuwe clubs zal geleidelijker verlopen en dat is gunstig”, aldus de topman.

Aan het eind van 2018 beschikt Basic-Fit volgens analisten over 621 clubs, waar dit er ultimo juni 565 waren, na het openen van 44 vestigingen in het tweede kwartaal van dit jaar.

Tegenover ABM Financial News zei Moos in augustus nog dat hij ruimte ziet voor enkele tientallen nieuwe clubs in Nederland en België. Op termijn wil Basic-Fit in elk van de twee landen tweehonderd clubs operationeel hebben. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 had Basic-Fit 154 clubs open in Nederland en 168 clubs in België.

Volgens ING kan de operationele leverage sneller groeien dan gedacht, vanwege initiatieven van Basic-Fit om de opbrengsten aan te jagen. ING wees daarbij op onder meer het DUO-lidmaatschap. Op basis van de huidige pijplijn is er ook na 2018 nog ruimte voor positieve verrassingen op het gebied van de opening van nieuwe clubs, aldus ING.

Outlook

Een concrete outlook voor 2018 gaf Basic-Fit niet af. De fitnessketen voorziet voor 2019 wel een positieve vrije kasstroom met de huidige uitbreidingsstrategie van 100 nieuwe clubs per jaar. Bovendien zou Basic-Fit na 2019 de uitbreiding van het aantal clubs kunnen versnellen of de groei via fusies of overnames kunnen stimuleren, zo stelde analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Een andere aanjager is volgens de analist een verbetering van de winstmarges.

De analist ziet echter ook risico’s. Zo wees Vandenberghe op het feit dat de fitnessketen voor de omzetgroei sterk afhankelijk is van de uitbreiding van het aantal clubs en het aantal leden dat het bedrijf aan zich weet te binden. “Het management moet laten zien dat ze in staat zijn om hun doelen te bereiken”, aldus de analist. “Wat als er veel leden afhaken?”, vraagt Vandenberghe zich af.

Daarnaast stipte hij aan dat het bedrijf de lidmaatschappen onder de 20 euro wil houden, waardoor de populariteit van aanvullende inkomsten de duurzaamheid van deze prijsstrategie zal moeten bewijzen. De concurrentie in de sector is volgens de analist groot.

Analisten die bijdroegen aan de consensus, mikken voor heel 2018 gemiddeld op een omzet van 398,3 miljoen euro. Daaraan zullen de fitnessscholen in de Benelux met 250,4 miljoen euro het leeuwendeel bijdragen. De aangepaste EBITDA zal volgens de analisten liggen op 176,7 miljoen euro en netto zal er 21,7 miljoen euro worden verdiend.

Na een omzet van 190 miljoen euro en een aangepaste EBITDA van 56,7 miljoen euro, moet Basic-Fit in de tweede jaarhelft uitkomen op een omzet van 208,3 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 120,0 miljoen euro om aan de analistenverwachtingen te voldoen.

In 2019 zal de omzet volgens de analisten doorstijgen naar 478,4 miljoen euro met een aangepaste EBITDA van 215,3 miljoen euro. Dan zullen er 721 clubs zijn met een schuld van 320 miljoen euro. De schuld zal eind dit jaar vermoedelijk 315 miljoen euro bedragen.

Vanwege een storing bij Euronext was er maandag nog geen koersvorming in Basic-Fit. Het aandeel sloot vrijdag nog 0,2 procent lager op 25,50 euro. Dit jaar steeg de koers al meer dan een kwart.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel