Nederland - 23 oktober 2020 - Economie

Bedrijfsactiviteit eurozone krimpt opnieuw

door SVEN VAN GASSE

Uit voorlopige gegevens blijkt dat de economische activiteit in de eurozone in de maand oktober is gekrompen. Er werden nieuwe beperkingsmaatregelen opgelegd om het aantal Covid-19 besmettingen tegen te gaan.

De samengestelde PMI-index voor de eurozone, waarin de activiteit van zowel de industrie- als de dienstensector wordt bekeken, daalde in oktober tot 49,4 wat het laagst punt in vier maanden is. Een resultaat van onder de 50 wijst op een krimp van de activiteit. De PMI wordt gezien als één van de belangrijkste economische cijfers met een voorspellende kracht.

Uit de laatste cijfers blijkt wel dat de industrie relatief goed stand heeft gehouden. De grootste daling was echter op te merken bij de dienstensector. Deze daalde tot het laagste punt in 5 maanden.

Economieën die vooral afhankelijk zijn van industrie zoals Duitsland, kenden een sterke groei. Het land kende een PMI van 54,4. Door de extra beperkingen die werden opgelegd, eist het Covid-19 virus wel steeds een grotere tol van de dienstensector.

Chris Williamson, econoom bij IHS Markit, stelt:

De eurozone loopt een verhoogd risico op een dubbel dip. Een tweede golf van infecties heeft geleid tot een nieuwe daling van de bedrijfsactiviteit.

Nieuwe beperkingen

De bekendmaking van de voorlopige cijfers, viel samen met een periode van nieuwe beperkingen in de hele eurozone.  De regio heeft te kampen met een nieuwe opstoot van Covid-19 besmettingen.

Frankrijk heeft vorige week een nieuwe avondklok ingevoerd en heeft besloten om deze uit te breiden naar meer regio’s. Het land registreerde op donderdag het hoogste aantal dagelijkse Covid-19 besmettingen ooit.

De PMI van Frankrijk bedraagt 47,3 in oktober.

Ook Nederland kondigde nieuwe maatregelen aan. Nederland kondigde vorige week een gedeeltelijke lockdown aan. In Ierland gaan de autoriteiten nog een stap verder. Het land kondigde een volledige lockdown aan voor een periode van 6 weken.

De uitdagingen waarmee de eurozone te kampen krijgt, zetten een extra druk op de Europese Centrale Bank. Economen zijn van mening dat er nog voor het einde van het jaar meer monetaire stimulansen nodig zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.