Nederland - 15 februari 2022 - Banksector

Banken zijn minder groen dan ze doen uitschijnen

door SVEN VAN GASSE

Financiële instellingen hebben van januari 2019 tot november 2021 meer dan $1,5 biljoen in de koolindustrie gepompt door middel van leningen of andere zaken. Veel van deze instellingen hebben echter in het verleden “net-zero” beloftes gedaan.

Het terugdringen van het gebruik van steenkool is een essentieel onderdeel van de wereldwijde inspanningen om de klimaatopwarmende broeikasgassen terug te dringen en de uitstoot tegen midden deze eeuw tot netto 0 te brengen. Regeringen, bedrijven en financiële instellingen over de hele wereld hebben toegezegd om forse actie op dit gebied te ondernemen.

Banken blijven echter meer dan 1 000 ondernemingen financieren die betrokken zijn bij de mijnbouw, handel, het vervoer en het gebruik van steenkool.

Volgens Katrin Ganswind, onderzoeker bij milieugroep Urgewald, laten banken graag uitschijnen dat zij hun “kolenklanten” willen helpen bij de omschakeling naar een groenere wereld. In de praktijk schakelen deze bedrijven echter niet om. Volgens Ganswind hebben deze bedrijven immers weinig stimulans om dit te doen zolang bankiers financiering blijven voorzien.

Investeringen nemen af

Institutionele beleggingen in steenkoolbedrijven bedroegen in die periode $469 miljard, met BlackRock bovenaan de lijst. De Amerikaanse vermogensbeheerder weigerde commentaar te geven maar CEO Larry Fink verklaarde eerder dat het afstoten van volledige sectoren niet de oplossing was om de uitstoot naar 0 te brengen.

Vergelijkende cijfers over de financiering van steenkool in voorgaande jaren waren niet onmiddellijk beschikbaar. Uit andere onderzoeken is echter gebleken dat de investeringen in steenkool weliswaar aan het afnemen zijn.

De kolensector is verantwoordelijk voor bijna de helft van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Meer dan 40 landen hebben toegezegd om het gebruik van steenkool te beëindigen na de klimaatbesprekingen in Glasgow in november. Grootverbruikers als China, India en de Verenigde Staten hebben zich hier echter niet bij aangesloten.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.