Nederland - 29 maart 2021 - Aandelen

Banken waarschuwen voor forse verliezen door Archegos Capital Management

door SVEN VAN GASSE

Archegos Capital Management, een relatief onbekend familie office dat het vermogen van Bill Hwang en zijn familie beheert, deed Wall Street op het einde van vorige week opschrikken. Het fonds beheerde zo’n $10 miljard dollar maar ging in default waardoor banken verplicht posities moesten beginnen afbouwen, wat zorgde voor forse dalingen bij de betrokken bedrijven.

Credit Suisse en Nomura, beiden belangrijke brokers van Archegos, waarschuwden op maandag voor aanzienlijke gevolgen voor de resultaten van het eerste kwartaal. Beide banken zijn begonnen met het gedwongen sluiten van posities van Archegos nadat het fonds in gebreke bleef bij een margin call. Archegos maakte gebruik van een hoge hefboom, wat wilt zeggen dat ze kapitaal leende om mee te beleggen.

De beleggingen van het fonds gingen de verkeerde kant uit waardoor de brokers een zogenaamde margin call deden.  Een margin call doet zich voor wanneer een broker eist dat een belegger meer liquide middelen (cash) op zijn margin rekening stort, waarmee hij met geleend geld van de broker kan beleggen. De belegger moet dan ofwel extra kapitaal op zijn rekening storten ofwel activa verkopen.

Archegos reageerde niet op de margin call waardoor de banken gedwongen werden om posities te beginnen afbouwen. Wanneer Archegos in gebreke blijft, en het geleende geld dus niet kan terugbetalen, zullen de brokers met forse verliezen opgezadeld worden.

Credit Suisse verklaarde dat er nog andere banken betrokken zijn bij de handel van het fonds. Op Wall Street breekt het angstzweet uit omdat niet volledig duidelijk is welke banken zaken deden met het fonds en in welke mate.

Credit Suisse

De laatste ontwikkelingen brengen Credit Suisse een nieuwe klap toe na een tumultueuze 18 maanden. Eerder deze maand kondigde de bank een reorganisatie aan van haar asset management activiteiten en een opschorting van bonussen in een poging de schade van de ondergang van het Britse financieringsbedrijf Greensill Capital te beperken.

In februari 2020 trad voormalig CEO Tidjane Thiam af na een spionageschandaal dat de bank in 2019 overspoelde. Thiam zou de opdracht gegeven hebben om voormalige medewerkers te laten bespioneren door privédetectives, hoewel hij dit nog steeds ontkent.

Bank of America heeft door de verschillende problemen bij Credit Suisse het advies voor het aandeel van kopen naar neutraal veranderd. De analisten suggereren dat deze laatste tegenslag het probleem te veel is om de normale gang van zaken te kunnen garanderen.

Johann Scholtz, analist bij Morningstar, besluit:

Er zit een put in de weg en Credit Suisse lijkt er vol in te gaan rijden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.