Nederland - 10 januari 2022 - Aandelen

Banken doen het goed

door SVEN VAN GASSE

Het vooruitzicht van hogere rentetarieven dit jaar schrikt beleggers in technologieaandelen en andere snelgroeiende sectoren af. Dit is echter een ander verhaal voor banken. Bankaandelen hebben een solide start gehad in 2022 en breiden de winsten van de tweede helft van vorig jaar uit.

De Invesco KBW Bank ETF – dat Bank of America, Wells Fargo, JPMorgan Chase, US Bancorp en Citigroup als topholdings heeft – is dit jaar al meer dan 8% gestegen. In de afgelopen 6 maanden noteert de ETF aan een winst van bijna 20%. Hierdoor doet deze ETF het beter dan de bredere markt.

Banken zullen profiteren van de stijgende rentetarieven, op voorwaarde dat deze niet te snel stijgen en de vraag naar hypotheken, creditcards en andere leningen schaden. Hoewel een hogere rente het verstrekken van leningen winstgevender maakt voor banken, is er een grens aan hoe hoog de rente kan oplopen voordat deze de huizenmarkt afkoelt.

Aandelenmarkt

Financiële bedrijven doen het ook goed dankzij de florerende aandelenmarkten, die de handelsactiviteit fors heeft doen toenemen. De sterke stijging van de aandelen heeft hiernaast de vraag naar fusies en beursintroducties doen toenemen en heeft geleid tot een stijging van de lucratieve vergoedingen die investeringsbanken hiervoor krijgen.

Samen kunnen deze trends de winsten van banken de hoogte injagen. Analisten voorspellen dat de winst per aandeel van JPMorgan Chase in 2021 met bijna 71% zal zijn gestegen.

Naast de stijgende winsten willen beleggers horen wat banken te zeggen hebben over de snel verspreidende omikron-variant. Beleggers willen de visie van banken weten over hoe deze variant de markten en de economie voor de rest van het jaar zou kunnen beïnvloeden.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.