Nederland - 6 augustus 2020 - Centrale banken

Bank of England waarschuwt voor langzamer economisch herstel

door SVEN VAN GASSE

De Bank of England houdt de rentetarieven ongewijzigd en blijft het bestaande niveau van de aankoop van activa zoals obligaties handhaven. De centrale bank waarschuwde wel dat het een langzamer economisch herstel van de Covid-19 crisis verwachtte.

Alle leden van de commissie voor het monetaire beleid stemden ervoor om de belangrijkste kredietrente op 0,10% te houden. De Bank of England heeft sinds het begin van de pandemie de rente al twee keer verlaagd.

De commissie stemde ook unaniem tegen de uitbreiding van het programma voor de aankoop van obligaties. De totale waarde van de “Asset Purchase Facility” blijft dus op £745 miljard liggen.

De centrale bank zei echter dat zij niet verwacht dat de economie van het Verenigd Koninkrijk haar pre-pandemie niveau zal bereiken tot het einde van 2021.

Op korte termijn gaven de beleidsmakers een meer optimistisch vooruitzicht. Het bruto binnenlands product zou in 2020 naar verwachting met 9,5% krimpen terwijl in mei nog werd uitgegaan van een krimp van 14%.

Het economisch herstel van het Verenigde Koninkrijk zal afhangen van de ontwikkeling van de pandemie, de maatregelen die worden genomen om de volksgezondheid te beschermen en de manier waarop de regeringen, huishoudens en bedrijven op deze factoren reageren.

Stijging werkloosheid

De centrale bank verwacht ook dat er in de herfst een stijging van de werkloosheid zal optreden. Het Verenigd Koninkrijk zal in oktober een einde maken aan de verlofregeling, die tijdens de pandemie de lonen van miljoenen werknemers met een verlofregeling gedeeltelijk heeft gesubsidieerd.

Economen hebben gesuggereerd dat het onwaarschijnlijk is dat veel van deze werknemers opnieuw in de arbeidsmarkt worden opgenomen. Er wordt verwacht dat de werkloosheid hierdoor zal stijgen tot ongeveer 7,5% tegen het einde van 2020.

Gespannen onderhandelingen

Naast de problemen die het Covid-19 virus met zich meebrengt, voert het Verenigde Koninkrijk nog steeds gespannen onderhandelingen met de EU-leiders om een nieuwe handelsrelatie uit te werken.

Als de besprekingen zouden mislukken, zou het Verenigd Koninkrijk aan het einde van het jaar zonder handelsovereenkomst uit de overgangsperiode moeten stappen. Er wordt verwacht dat dit scenario de economische schade als gevolg van de pandemie nog zal verergeren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.