Nederland - 5 november 2020 - UK

Bank of England pompt £150 miljard extra in de economie

door SVEN VAN GASSE

De centrale bank van het Verenigde Koninkrijk, Bank of England, heeft haar reeds hoge obligatie-aankoopprogramma met een groter dan verwachtte £150 miljard verhoogd. Het land bereidt zich voor op de economische schade door nieuwe Covid-19 lockdowns en het dreigende risico van een no-deal Brexit.

Het Verenigd Koninkrijk is onlangs gestart met een vier weken durende lockdown om een tweede Covid-19 golf te beteugelen.

Bank of England verwacht dat de Britse economie als gevolg hiervan met 2% zal krimpen in het vierde kwartaal. Over het hele jaar 2020 zou de Britse economie dan met 11% krimpen. Dit is hoger dan de 9,5% die de bank in maart had voorspeld.

De centrale bank verhoogde de omvang van haar programma voor de aankoop van activa tot £895 miljard. Dit is £50 miljard meer dan de meeste economen hadden verwacht in een peiling van Reuters.

Deze maatregel zou genoeg vuurkracht bieden om de aankoop van obligaties tot eind 2021 vol te houden.

Ambrose Crofton, strateeg bij JP Morgan Asset Management, stelt:

Een buitengewone economische schok rechtvaardigt een buitengewone beleidsreactie.

Trager herstel, hogere werkloosheid

Bank of England verwacht nu dat de Britse economie haar omvang van voor de Covid-19 pandemie pas in het eerste kwartaal van 2022 zal overtreffen. Voorheen had de centrale bank voorspeld dat het herstel tegen het einde van volgend jaar zou voltooid zijn.

De werkloosheid zou in het tweede kwartaal van volgend jaar pieken met 7,75%. Dit is veel hoger dan de meest recente meting van 4,5% aldus BoE.

Het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk zou in 2021 waarschijnlijk met 7,25% groeien. Een veel lager percentage dan bij de eerdere prognose van 9%.

Ondanks alle steunmaatregelen van de overheid, maakt het Verenigd Koninkrijk de grootste krimp door van alle G-20 landen. Een no-deal Brexit wanneer de transitieperiode op 31 december afloopt, kan hier nog een schepje bovenop doen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.