Nederland - 5 oktober 2020 - Centrale banken

Bank of England houdt deur op een kier voor negatieve tarieven

door SVEN VAN GASSE

De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk had onlangs een ballontje opgelaten in verband met negatieve rentetarieven. Toen luidde het dat ze de mogelijkheid onderzochten maar dat ze niet van plan waren om in de nabije toekomst negatieve rentetarieven te hanteren. Hier lijkt echter verandering in te komen.

Volgens Jonathan Haskel, die in het Monetary Police Committee zit, zijn er aanzienlijke neerwaartse risico’s voor de Britse economie. In het negatief maken van de rentetarieven ziet Haskel enkele mogelijke voordelen. Het is echter nog te vroeg om hierover een definitieve conclusie te trekken.

Bank of England, die de rente in maart tot 0,1% heeft verlaagd, bekijkt nu of het technisch haalbaar is om de belangrijkste rente tot onder nul te verlagen. In Japan en de eurozone heeft men dit al gedaan.

Haskel zei dat gegevens van de Europese Centrale Bank suggereren dat negatieve rentetarieven de kredietverlening zou stimuleren. De banken zouden de negatieve tarieven doorgeven aan bedrijven, maar niet aan gezinnen.

Haskel stelt:

Er zijn verschillende zaken die erop wijzen dat negatieve rentetarieven de economie ten goede komen.

Meer stimulus

Volgens Haskel zijn er op korte termijn neerwaartse risico’s voor zowel de economische groei als de inflatie in Groot-Brittannië.

De Britse economie is dan ook zeer zwaar getroffen door het Covid-19 virus. Op (middel)lange termijn zal de schade pas echt duidelijk worden. Haskel is dan ook voorstander van meer stimuleringsmaatregelen om de economie er weer boven op te helpen.

Hij stelt:

Ik zal voor meer stimuleringsmaatregelen stemmen als deze nodig zouden zijn.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.