Nederland - 16 november 2020 - Azië

Grootste handelsdeal ooit is een feit

door SVEN VAN GASSE

China en 14 andere Aziatisch-Pacifische landen hebben op zondag het grootste handelsakkoord ter wereld ondertekend. Volgens S Iswaran, minister van Handelsrelaties in Singapore, toont de vorming van dit blok de noodzaak aan economische integratie aan, ondanks de bestaande uitdagingen.

De vijftien landen hebben het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) ondertekend. Deze landen hebben een gezamenlijke bevolking van meer dan 2 miljard mensen en een totaal bruto binnenlands product (BBP) van meer dan $26 biljoen. Dit vertegenwoordigt ongeveer 30% van de wereldbevolking en wereldeconomie.

Door de uitsluiting van de Verenigde Staten in het akkoord, kan China zijn positie als vitale handelspartners in de regio en bij andere landen verstevigen.

De RCEP-overeenkomst omvat bepalingen over onder andere de handel in goederen, maatregelen om de handelsrelaties te verbeteren en toekomstgerichte aspecten.

Volgens S Iswaran is de ondertekening van deze overeenkomst een zeer goede zaak.
Hij stelt:

RCEP is een belangrijke ontwikkeling maar ook een zeer belangrijk signaal naar de mondiale markten dat we moeten doorgaan met het bouwen van bruggen en economische integratie.

India en de VS

De onderhandelingen voor RCEP zijn in 2013 begonnen. Bij de eerste onderhandelingen was India ook aanwezig. Sommige leden zagen deze aanwezigheid als een positief tegengewicht tegen China. Vorig jaar weigerde New Delhi echter om zich bij RCEP aan te sluiten.

Volgens Iswaran staat de deur voor India nog steeds open om zich weer bij de overeenkomst aan te sluiten wanneer zij dit wil.

De Verenigde Staten, onder president Barack Obama, maakten deel uit van een rivaliserend regionaal handelspact – Trans-Pacific Partnership – dat China uitsloot.

TPP is echter nooit van kracht geworden omdat de Verenigde Staten, onder president Donald Trump, zich niet bij de overeenkomst wilden aansluiten. Een nieuwe versie van dit pact werd wel ondertekend door alle ondertekenaars van TPP, met uitzondering van de Verenigde Staten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.