Nederland - 18 maart 2021 - Azië

“Aziatische markten zullen stijgende rente in VS goed doorstaan”

door SVEN VAN GASSE

De rente op Amerikaanse obligaties zorgen voor onrust op de aandelenmarkten. Volgens een rapport van S&P Global Ratings, zullen de Aziatische markten hier echter niet zo hard door getroffen worden als tijdens de Taper Tantrum van 8 jaar geleden.

De Taper Tantrum beschrijft de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties in 2013, nadat de Federal Reserve had gezegd dat het zijn quantitative easing programma zou afbouwen.

Deze maatregel leidde tot een sterke uitstroom van geld uit opkomende markten, waaronder Azië. Hierdoor moesten de centrale banken in de regio de rente fors verhogen om hun kapitaalrekeningen te beschermen. Zo ver gaat het volgens S&P deze keer niet komen.

De rente op Amerikaanse staatsobligaties tikt al weken hoger en de benchmark 10-jaars staatsobligatie bereikte op donderdag een hoogtepunt van meer dan 1,70%. Dit is het hoogste niveau sinds januari 2020.

Shaun Roache, hoofdeconoom bij S&P, stelt:

Niet elke schok in rentestanden heeft hetzelfde effect.

Azië staat er goed voor

Roache legde uit dat de Amerikaanse rente stijgt in reactie op de hoop dat de economie sterk zal groeien en de inflatie zal stijgen. Azië is gewoonlijk de belangrijkste begunstigde van de verbeterende mondiale groei.

Bovendien stelt de huidige economische situatie in Azië de regio in staat zich beter te wapenen tegen externe schokken dan in 2013. Deze omstandigheden omvatten overschotten op de lopende rekeningen, over het algemeen een lage inflatie en hogere deviezenreserves.

Hiernaast zijn veel landen in Azië er relatief goed in geslaagd om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen. Hierdoor hebben de economieën in de regio zich sneller kunnen herstellen dan die in Europa en de Verenigde Staten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.