Nederland - 22 december 2020 - VS

Apple gaat autobusiness in

door SVEN VAN GASSE

Volgens persbureau Reuters is Apple volop bezig met de ontwikkeling voor technologie voor zelfrijdende auto’s. Hiernaast zou het bedrijf in 2024 een elektrische auto op de markt willen brengen dat zijn eigen baanbrekende batterijtechnologie zou bevatten. Analisten reageren echter gemengd op het onthullingen.

Terwijl sommige analisten de auto-industrie een goede nieuwe markt vinden om Apple te laten groeien, zijn anderen minder positief. Deze denken dat Apple zal te maken krijgen met dezelfde hindernissen als de andere fabrikanten: zware investeringen en zeer kleine marges.

Redenen voor twijfel

De huidige activiteiten van Apple zijn gebaseerd op de verkoop van hoogwaardige computers, telefoons en accessoires. De auto-industrie is een sector met lagere marges. Hiernaast zijn er forse investeringen nodig om een auto met succes te produceren.

Andere analisten verwachten dat de ontwikkeling van een auto eerder een onderzoeksproject zal zijn in plaats van een daadwerkelijke productieontwikkeling.

Amit Daryanani van Evercore betwijfelt ook of Apple zich werkelijk in de lage marge en kapitaalintensieve auto-industrie zal storten. Hij benadrukte dat als het bedrijf met succes een doorbraak zou gevonden hebben in de batterij-technologie of zelfstuurtechnologie het project wel de moeite waard zou kunnen zijn.

Redenen om positief te zijn

Andere analisten waren positiever over de toetreding van Apple tot de automarkt. Beleggers hebben bij Apple aangedrongen op een nieuwe belangrijke productiecategorie omdat de verkoop van iPhones de afgelopen jaren niet consequent is gegroeid.

Sommige analisten wezen op de enorme markt van auto’s, maar ook op de tijd die mensen doorgaans in hun auto doorbrengen.

Apple is ook een van de weinige bedrijven die de middelen heeft om met succes de auto-industrie te betreden. Het bedrijf heeft enorme cashreserves en getalenteerde mensen willen maar wat graag voor Apple werken.

Tot slot zou Apple ook kunnen profiteren van een verschuiving in de auto-industrie, waar computers en software steeds belangrijker worden. Hierdoor zou het bedrijf haar sterke punten op gebied van hardware- en softwareontwikkeling kunnen benadrukken.

Daryanani stelt:

Voertuigen worden computers op wielen. Op dit vlak heeft Apple reeds een streepje voor.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.