Nederland - 20 augustus 2020 - Aandelen

Angst ebt weg op Wall Street

door SVEN VAN GASSE

Doordat de aandelenmarkten te midden van een pandemie hoogtepunten bereiken, lijkt het erop dat de angst aan het wegebben is op Wall Street. De Cboe Volatility Index, die bekend staat als angstmeter op de aandelenmarkten, staat op haar laagste niveau sinds eind februari. Hiernaast tonen de optiemarkten een afnemende bezorgdheid over een daling van aandelen op korte termijn.

Investeringsbanken zoals UBS, Goldman Sachs en Morgan Stanley sporen hun cliënten ook aan om een positie op de markten aan te houden.

Volgens een onderzoek van Bank of America verwacht bijna 80% van de ondervraagde fondsbeheerders dat de economie in het komende jaar zal groeien. Het onderzoek toonde ook een dalende cashpositie wat wijst op positieve vooruitzichten.

Quincy Krosby, strateeg bij Prudential Financial, stelt:

De aandelenmarkten merken dat we steeds dichter bij een normale wereld komen.

Optiemarkten

Ook op de optiemarkten neemt de bezorgdheid van beleggers af. De vraag naar bescherming tegen dalingen van Amerikaanse aandelen met 30% of meer is gedaald omdat de volatiliteit de afgelopen maanden is afgenomen.

Hiernaast is de verkoop van putopties in individuele aandelen gestegen. De verkopers maken winst wanneer het onderliggende aandeel niet onder een bepaald niveau daalt. De verkoop van putopties suggereert dat beleggers minder bezorgd zijn over een grote daling op de markten.

Paul Sandhu van BNP Paribas Fortis stelt:

De angst is de afgelopen maanden duidelijk afgenomen.

Enige bezorgdheid

Toch zijn er genoeg redenen voor beleggers om sceptisch te blijven over het kopen van aandelen op recordhoogtes.

Als gevolg van vertraagde of betwiste resultaten van Amerikaanse presidentverkiezingen kunnen deze onder meer zorgen voor een verhoogde marktvolatiliteit.

Andere risico’s zijn een heropleving van het aantal Covid-19 gevallen, vertragingen in de ontwikkeling van een Covid-19 vaccin of uitstel door overheden bij het geven van meer stimulansen aan de nog steeds noodlijdende economie.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.