Europa - 11 juni 2020 - Beursbrink
door REDACTIE BEURSBRINK

Amsterdamse beurs flink onder druk

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend flink lager. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,9 procent op 548,47 punten.

De Europese beurzen dalen daarmee al vier dagen op rij, nu beleggers zoeken naar nieuwe aanjagers na een forse rally die een groot deel van de verliezen sinds de coronacrisis wegwerkte.

“Beleggers blijven winst nemen na de flinke opleving op de aandelenmarkten in de afgelopen tijd, maar we verwachten niet dat dit lang aanhoudt”, aldus marktanalist Charalambos Pissouros van JFD Group. “Uiteindelijk zal het terugschroeven van de lockdown-maatregelen in combinatie met macrocijfers die laten zien dat het ergste achter de rug is met betrekking tot de coronacrisis en ervoor zorgen dat beleggers weer meer risico’s durven te nemen”, aldus Pissouros.

CEO Jason Ader van SpringOwl Asset Management is wat terughoudender. “Het recente marktherstel is enorm snel gegaan”, aldus Ader. “De aandelenmarkten lopen bovendien ver vooruit op het daadwerkelijke economische herstel.” De topman wil meer bewijs zien dat er een duurzaam herstel gaande is, zeker in sectoren die het hardst zijn geraakt door de coronacrisis, waaronder de reisbranche en de horeca.

ING merkte op dat aandelen momenteel “erg duur” zijn geworden op basis van de voorziene bedrijfswinsten, die in het lopende kwartaal flink onder druk zullen staan. “Beleggers prijzen in onze ogen een te optimistisch, V-vormig herstel in van de economie en de bedrijfswinsten. Veel goed nieuws is al verrekend in de koersen, wat de aandelenbeurzen kwetsbaar maakt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Daar staat volgens ING tegenover dat er weinig alternatieven zijn die rendement opleveren. “Ook lijken veel beleggers bang om de boot te missen.”

De Federal Reserve bracht woensdagavond, na het sluiten van de Aziatische en Europese beurzen, weinig nieuwe inzichten in het rentebesluit. De Amerikaanse centrale bank blijft in hetzelfde tempo obligaties opkopen en voorzitter Jerome Powell van de Fed liet weten dat de centrale bank niet denkt over het verhogen van de rentes. Powell verwacht dat de rentes in de komende jaren dicht bij de nul zullen blijven en is van plan te onderzoeken hoe de Amerikaanse economie verder gesteund kan worden.

“We blijven bereid om onze mogelijkheden te gebruiken om te doen wat we kunnen om stabiliteit en ademruimte te creëren”, aldus Powell.

De juli-future voor een vat ruwe olie steeg donderdagochtend 3,5 procent tot 38,19 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1389. Daarmee steeg de dollar licht na het rentebesluit.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerde alleen Unilever met 2,5 procent in het groen. Het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern maakte een vereenvoudiging van de organisatiestructuur bekend door het opheffen van de duale structuur. Positief, aldus ABN AMRO in een commentaar, omdat dit een hoop complexiteit wegneemt. Wel betekent dit dat de nv opgaat in de Britse plc.

De financieel waarden stonden onder druk. ING en ABN AMRO verloren tot 6,2 procent. De verzekeraars NN Group, Aegon en ASR leverden 4 tot 6 procent in. Royal Dutch Shell daalde 4,8 procent.

Just Eat-Takeaway maakte een pas op de plaats na een daling van 13 procent op woensdag. De maaltijdbezorger bereikte een akkoord met Grubhub voor een volledige overname van het Amerikaanse bedrijf, door middel van een aandelenruil. De Amerikaanse maaltijdbezorger wordt gewaardeerd op 7,3 miljard dollar, op basis van de slotkoersen van dinsdag. ING noemt de overname de beste en waarschijnlijk ook de enige manier voor Just Eat Takeaway.com om voet aan wal te krijgen in de Verenigde Staten. De overname van Grubhub is op het eerste gezicht geen slecht uitgangspunt voor aandeelhouders van Just Eat Takeaway, meent analist Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl.

Unibail-Rodamco-Westfield verloor 8,3 procent. JPMorgan en UBS verlaagden hun koersdoelen voor het aandeel fors. De twee banken hebben het aandeel op hun verkooplijst.

In de AMX noteerde alleen Vopak met 0,7 procent in de plus. Fugo en Air France-KLM waren de grootste dalers met meer dan 6,5 procent koersverlies.

Onder de kleinere aandelen verloor vastgoedfonds Wereldhave 7,4 procent. Ook hier zette UBS het mes in het koersdoel, met een onveranderd verkoopadvies.

Het lokaal genoteerde RoodMicrotec daalde bijna 5,5 procent. Marel leverde 11 procent in na het vroegtijdog stopzetten van het aandeleninkoopprogramma.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.