Nederland - 6 augustus 2020 - VS

Amerikaanse werkloosheidscijfers op laagste punt in pandemie

door SVEN VAN GASSE

De wekelijkse werkloosheidscijfers in de Verenigde Staten staan op hun laagste punt in de pandemie. In totaal waren er deze week  1,18 miljoen nieuwe werklozen. Dit cijfer lag ver onder de verwachtingen van Wall Street.

Economen die door Dow Jones werden ondervraagd hadden het cijfer van nieuwe werklozen geschat op 1,42 miljoen.

Er waren wel zorgen over de haperende cijfers in de jobcreatie. Deze cijfers begonnen te stagneren na twee record brekende maanden. Het aantal werkloosheidsclaims toont echter aan dat er sprake is van een positief momentum.

De werklozen die twee weken lang een uitkering hebben ontvangen, zijn met 844 000 gedaald tot 16,1 miljoen. Het aantal werklozen blijft echter historisch gezien wel zeer hoog.

Ongerustheid blijft

De laatste keer dat het aantal claims zo laag was, was op 14 maart. Dit was het moment dat het Covid-19 virus officieel een pandemie werd. De Amerikaanse economie kwam tot stilstand om de verspreiding van het virus te stoppen.

De schade op de arbeidsmarkt blijft echter diep. Het was de twintigste opeenvolgende week dat het aantal werkloosheidsclaims meer dan 1 miljoen bedroegen.

Bill Adams, econoom bij PNC, stelt:

Zowel de aanvankelijke als de aanhoudende werkloosheidsclaims blijven op extreem hoge niveaus. Deze geven aan dat werkgevers hun werknemers in juli zijn blijven ontslaan.

Het ondersteunende werkloosheidsprogramma van de Verenigde Staten eindigde op 31 juli. Het Congres en het Witte Huis werken aan een uitbreiding van het programma maar deze hebben nog geen overeenstemming bereikt.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.