Nederland - 20 november 2020 - Small-cap
door SVEN VAN GASSE

Amerikaanse small caps op weg naar beste maand sinds 2011

Covid-19 vaccins lijken eindelijk in zicht. Beleggers krijgen terug meer vertrouwen in de economie. Hierdoor kopen ze massaal small cap aandelen die zullen profiteren van een volledige heropening van de Amerikaanse economie.

De doorbraken van Pfizer en Moderna in de ontwikkeling van een vaccin zorgde voor een grote rotatie weg van Big Tech. In plaats hiervan stoppen beleggers massaal geld in de Russel 2000, een index van small- cap bedrijven die een sterke positieve correlatie hebben met de toestand van Amerikaanse economie.

Voor de maand november alleen staat de index al op een winst van tot nu toe 15%. Wanneer deze winsten kunnen vastgehouden worden zal de Russel 2000 haar beste maand sinds 2011 beleven.

Niet alleen staat de Russell 2000 op de rand van een recordbrekende maand, de index heeft vorige week een nieuwe all time high bereikt. Normaal gesproken duurt het vier tot vijf jaar voordat small caps, na een recessie, een nieuw record bereiken. Deze keer duurde het slechts 8 maanden.

Ryan Detrick, hoofdstrateeg bij LPL Financial, stelt:

De inhaalbeweging van de Russell 2000 is ongelooflijk. Er is een stormloop op small caps omdat ze sterk zullen profiteren van het economisch herstel volgend jaar.

Small caps outperformen in 2021

De rotatie naar small caps heeft de waarderingen van deze bedrijven fors opgedreven. Vanaf woensdag noteerde de Russell 2000 aan 31 keer de verwachte winst. Dit is ver boven het tienjarig gemiddelde van 23.

Toch is dit volgens verschillende marktexperts nog geen probleem. Strategen bij zakenbank UBS vertelden deze week aan hun klanten dat small caps in 2021 naar verwachting beter zullen presteren dan large caps .

De sterke prestaties van small caps komen in een periode van groter wordende bezorgdheden over de pandemie. De Covid-19 besmettingen schieten omhoog en de ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten nemen sterk toe.

Liz Ann Sonders van Charles Swab waarschuwde dat als het economisch herstel tot stilstand komt, de rotatie naar small caps ook kan stoppen. Beleggers zullen zich dan weer richten tot de winnaars van de pandemie zoals Netflix, Amazon en Zoom.

Bron: CNN

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.