Nederland - 22 maart 2021 - Economie

“Amerikaanse economie staat aan de vooravond van een volledig herstel”

door SVEN VAN GASSE

De Verenigde Staten zijn als een sneltrein aan het vaccineren. Economen denken dan ook dat een volledig economisch herstel niet lang meer op zich zal laten wachten. Ook Thomas Barkin, voorzitter van de Federal Reserve Bank van Richmond, is het hier mee eens. Hij benadrukt echter wel dat sommige economische littekens meer tijd nodig zullen hebben om volledig te genezen.

Barkin is hoopvol dat de Verenigde Staten aan de vooravond staan van een volledig economisch herstel. Het vaccinatietempo van de Verenigde Staten ligt verschroeiend hoog wat ook al zijn vruchten begint af te werpen. Het aantal Covid-19 besmettingen en ziekenhuisopnames daalt aanzienlijk in het land.

Hiernaast heeft de overheid ongezien grote stimuleringsmaatregelen getroffen om de economie te helpen herstellen. Deze maatregelen zouden moeten helpen om de toegenomen vraag van consumenten te financieren, die eindelijk zicht hebben op opnieuw een vrij leven.

Economische littekens

Economische littekens verwijzen naar de schade die crises veroorzaken. Deze schade zou de groeivooruitzichten op middellange of lange termijn kunnen onderdrukken.

De sluiting van scholen en de verschuiving naar afstandsonderwijs zullen de meest kwetsbare leerlingen, die geen toegang hebben tot een computer en een stabiele internverbinding, hard treffen. Dit kan op lange termijn leiden tot enorme verliezen in het onderwijs- en vaardigheidsniveau van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

De enorme stimuleringsmaatregelen van de overheid waren absoluut noodzakelijk. Deze hebben er echter wel voor gezorgd dat de reeds forse schuldenberg nog groter werd. Hoewel er geen onmiddellijke schuldencrisis is in de Verenigde Staten kan de toename van de federale schuld in het afgelopen jaar, het vermogen van de beleidsmakers om op de volgende crisis te reageren, aantasten.

Barkin besluit:

Om deze economische littekens te beperken, moet het Covid-19 virus eerst volledig onder controle zijn. Hier ligt nu de prioriteit.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.