VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 25 januari 2021 - Aandelen

Amerikaanse bedrijven kopen opnieuw eigen aandelen in

door SVEN VAN GASSE

Het aantal Amerikaanse bedrijven dat eigen aandelen inkoopt is stilaan weer aan het stijgen, na de forse daling die vorig jaar door de Covid-19 pandemie werd veroorzaakt. Beleggers zijn hierdoor hoopvol gestemd omdat de inkoop van eigen aandelen de marktwinsten kan ondersteunen.

Het is onwaarschijnlijk dat de inkoop van eigen aandelen dit jaar terugkeert naar het niveau van voor de pandemie. Recente aankondigingen van verschillende bedrijven hebben beleggers wel hoop gegeven dat deze opnieuw op grote schaal aandelen zullen inkopen dankzij het optimisme over de uitrol van Covid-19 vaccins.

Netflix kondigde vorige week aan dat het zou onderzoeken of hun cashoverschot via aandeleninkopen zou kunnen terugvloeien naar haar aandeelhouders.

S&P Dow Jones Indices berekende dat de inkoop van eigen aandelen door S&P 500 bedrijven in het vierde kwartaal van vorig jaar zo’n $116 miljard zal bedragen. Het kwartaal daarvoor was dit nog maar $102 miljard.

Hoewel dit niveau nog steeds onder dat van eind 2019 ligt, is dit toch een hoopgevend signaal. De totale inkoop van eigen aandelen van S&P 500 bedrijven zal in 2021 naar verwachting stijgen tot $651 miljard.

Howard Silverblatt, analist bij S&P Dow Jones Indices, stelt:

Bedrijven beginnen stilaan weer eigen aandelen in te kopen.

Belangrijke steun

Het feit dat bedrijven opnieuw eigen aandelen inkopen, betekent dat zij positiever zijn over de toekomst.

De terugkoop van aandelen wordt vaak beschouwd als een belangrijke steun voor de aandelenmarkten. Door aandelen terug te kopen, daalt het aantal uitstaande aandelen van een bedrijf. Hierdoor stijgt de winst per aandeel en daalt de koers/winst verhouding.

Silverblatt benadrukte wel dat niet alle sectoren in staat zullen zijn om eigen aandelen in te kopen. Voor de hotel- en entertainmentsector zal dit moeilijk liggen omdat deze sectoren bijzonder hard getroffen zijn door de pandemie.

Robert Pavlik, portfolio manager bij Dakota Wealth, stelt:

De terugkoop van eigen aandelen zal de aandelenmarkt een positieve impuls geven.

Bron: Reuters

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.