Nederland - 11 februari 2022 - Centrale banken

“Amerikaans inflatiecijfer was onverwacht hoog voor Powell”

door SVEN VAN GASSE

De laatste inflatiecijfers van januari in de Verenigde Staten kwamen als “a punch in the stomach”. Volgens Nathan Sheets, hoofdeconoom bij Citi Research, neemt de kans hierdoor toe dat de Federal Reserve de rente in maart met een agressieve 50 basispunten zal verhogen.

De index van de consumptieprijzen voor januari steeg op januari met 7,5% op jaarbasis, aldus het Labor Department. Volgens Sheets had Powell zulke hoge inflatiecijfers niet verwacht. Zijn narratief is dat de inflatie zal afnemen naarmate het jaar vordert. In de cijfers van januari was hier echter nog helemaal geen sprake van.

Sheets stelt:

Ik denk dat we een agressieve Federal Reserve zullen zien.

7 verhogingen

Na de laatste inflatiegegevens verklaarde Goldman Sachs dat de Federal Reserve de rente 7 keer achter elkaar zal verhogen met 25 basispunten. De investeringsbank voorspelde eerder 5 renteverhogingen voor het jaar.

Nog voor de inflatiecijfers bekend waren, voorspelde Bank of America dat de Federal Reserve vanaf dit jaar een agressieve renteverhogingscampagne zal starten. De economen van Bank of America gaan wederom uit van 7 renteverhogingen van 25 basispunten in 2022, gevolgd door nog eens 4 volgend jaar.

De hoge inflatiecijfers komen op een belangrijk punt voor de Amerikaanse economie. Er wordt verwacht dat het snelle groeitempo van 2021 dit jaar zal vertragen naarmate de fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen afnemen.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.